ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ορέστεια του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας στο Κούριο

WIZ TEAM

Ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης και δάσκαλος, Θεόδωρος Τερζόπουλος, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και σκηνοθετεί την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος, σε μία ενιαία παράσταση και με ένα έξοχο επιτελείο 32 ηθοποιών επί σκηνής.

Η εμβληματική αυτή παράσταση διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, που έρχεται να διευρύνει τα όρια της τέχνης και χαρακτηρίζεται ως ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό γεγονός, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2024».

Tο 458 π.Χ., σε μια εποχή βίαιων κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών, o Αισχύλος παρουσιάζει στα Εν Άστει Διονύσια την Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και το τελευταίο σωζόμενο έργο του, που συνέταξε δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του, αντανακλώντας πολλές από τις ραγδαίες μεταβολές της εποχής του.

Ο Αισχύλος αντλεί το υλικό του από τον μύθο των Ατρειδών και τη φοβερή κατάρα του γένους τους. Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον Χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: από την αποσταθεροποίηση στο αδιέξοδο, στην τρέλα.

Μετά από δέκα χρόνια πολέμου, το Παλάτι των Μυκηνών ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον βασιλιά του, τον Αγαμέμνονα, ως θριαμβευτή στρατηγό όλων των Ελλήνων. Η άφιξή του όμως από την Τροία, σημαίνει και τον θάνατό του από το χέρι της γυναίκας του, Κλυταιμνήστρας, με την υποστήριξη του Αιγίσθου. Στις Χοηφόρους, η επιστροφή του Ορέστη θα φέρει την πολυπόθητη, για την Ηλέκτρα, εκδίκηση. Ο Χορός χαίρεται για τη λύτρωση του βασιλικού οίκου και ο Ορέστης ετοιμάζεται να καταφύγει ικέτης στους Δελφούς για να ζητήσει την προστασία του Απόλλωνα, ενώ οι Ερινύες έρχονται να τον κυνηγήσουν. Οι Ευμενίδες βασίζονται στη δημιουργική εξιστόρηση κάποιων αττικών λατρευτικών μύθων για την καταφυγή του Ορέστη στην Αθήνα και για τη δίκη του από τους θεούς του Ολύμπου. Η αισχύλεια πλοκή εμπλουτίζεται από την ίδρυση του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της Αθηνάς και τη σύνδεση αυτού του δικαστηρίου με τη λύση της κατάρας. Η ισορροπία και η συμφιλίωση έρχονται να κλείσουν τον κύκλο του αίματος και της εκδίκησης.

Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του θεάτρου, Θεόδωρος Τερζόπουλος, καταθέτει άλλη μια σκηνοθετική πρόταση με στόχο «τη μελέτη του βάθους του μύθου της Ορέστειας και την αναζήτηση του απρόβλεπτου, του ασυνήθιστου, του παράδοξου».

ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
● Παρασκευή, 2 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
● Σάββατο, 3 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▫ Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους
▫ Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών
▫ Διάρκεια: 200 λεπτά

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου πριν από τις 20:00

Πώληση εισιτηρίων:
▫ Ηλεκτρονική αγορά: SOLDOUT TICKETS
▫ Σημεία πώλησης εισιτηρίων: Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια


Τιμές εισιτηρίων:
▫ €12 κανονικό
▫ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι)

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com 

Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για την παρακολούθηση των παραστάσεων της παραγωγής Ορέστεια του Αισχύλου (Εθνικό Θέατρο Ελλάδας), στις 2 και 3 Αυγούστου.

▪ Κόστος εισιτηρίου λεωφορείου: €3 (με επιστροφή)
Απαραίτητη η αγορά του εισιτηρίου λεωφορείου μαζί με το εισιτήριο της παράστασης, 10 ημέρες νωρίτερα, λόγω καθορισμένου αριθμού λεωφορείων.
▪ Ώρα αναχώρησης στις 18:30 (χώρος στάθμευσης απέναντι από το Κέντρο Χειροτεχνίας στη λεωφόρο Αθαλάσσας)

Στα λεωφορεία θα υπάρχουν θεατρολόγοι, οι οποίοι θα κάνουν παρουσίαση και ανάλυση του έργου στο κοινό.


ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ταυτότητα της παραγωγής
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία/
Σκηνικά/Κοστούμια/Σχεδιασμός φωτισμών: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Βελιανίτης
Δραματολόγος παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη
Σύμβουλος δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Πατητή
Συνεργάτης σκηνογράφου: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Συνεργάτιδα ενδυματολόγου: Παναγιώτα Κοκκορού
Συνεργάτης φωτιστή: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Μαρία Βογιατζή

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Κασσάνδρα: Έβελυν Ασουάντ
Φύλακας/Προπομπός: Τάσος Δήμας
Πυλάδης: Κωνσταντίνος Ζωγράφος
Τροφός: Έλλη Ιγγλίζ
Ορέστης: Κώστας Κοντογεωργόπουλος
Αίγισθος: Δαυίδ Μαλτέζε
Προφήτις: Άννα Μαρκά Μπονισέλ
Απόλλων: Νίκος Ντάσης
Κήρυκας: Ντίνος Παπαγεωργίου
Αθηνά: Αγλαΐα Παππά
Αγαμέμνων: Σάββας Στρούμπος
Οικέτης: Αλέξανδρος Τούντας
Ηλέκτρα: Νιόβη Χαραλάμπους
Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας: Σοφία Χιλλ

Xορός: Μπάμπης Αλεφάντης, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Λυγερή Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας