ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πήγαμε για dinner στο περίφημο Le Bordeaux Bistro & Wine Bar

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αν δεν είχες την ευκαιρία να βρεθείς ποτέ στο Bordeaux, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, στην υπέροχη «πρωτεύουσα του κρασιού» που ως γνωστό αποτελεί μία από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο, μπορείς εναλλακτικά να πάρεις μια πολύ δυνατή γεύση, κυριολεκτικά, στην παλιά Λεμεσό.

Ο Christophe Chaillou μετέτρεψε ένα πανέμορφο αρχοντικό στην Αγίου Ανδρέου σε ένα εστιατόριο - ωδή στον τόπο καταγωγής του, το Bordeaux, προσφέροντας εξαιρετική γαλλική κουζίνα. Παρόλο όμως που το μενού έχει σαφή γαλλική κατεύθυνση, εντούτοις ο head chef του εστιατορίου, Σταύρος Σωτηρίου, δεν παραλείπει να παίρνει ωραία στοιχεία από τις κουζίνες της ευρύτερης Μεσογείου, της Ασίας ή της Ανατολής και να τα ενσωματώνει στις δημιουργίες του, απογειώνοντας ακόμα περισσότερο τις γεύσεις.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι το Le Bordeaux Bistro & Wine Bar προσφέρει στους θαμώνες του μια εμπειρία ανάλογη με αυτή των φημισμένων bistro, wine bars και tapas bars του Μπορντό.

Το βράδυ της επίσκεψής μας καθίσαμε στην ειδυλλιακή εσωτερική αυλή, με τον διακριτικό φωτισμό, έχοντας ως ταβάνι τον έναστρο ουρανό της πόλης και απολαύσαμε ένα δείπνο που μας ταξίδεψε. Ειδικά αυτή την εποχή, η αυλή έχει την τιμητική της, αφού από το απόγευμα ο κόσμος την τιμά είτε για κρασάκι και tapas είτε και για ένα ωραίο δείπνο!

Το πρώτο πιάτο που ήρθε στο τραπέζι ήταν οι γαρίδες σε ξυλάκι, μαριναρισμένες με sweet chili και φρέσκο κόλιανδρο, ενώ μαζί ήρθε και ένας τηγανητός κολοκυθοκεφτές με γιαούρτι και διάφορα βότανα. Ό,τι καλύτερο για να ανοίξει για τα καλά η όρεξη για όσα υπέροχα θα ακολουθούσαν.

Ζυμαρικό το επόμενο πιάτο και συγκεκριμένα berlingots γεμιστά με τυριά και σπανάκι, ενώ μέσα στο πιάτο υπήρχε επίσης καπνιστό χέλι, μάραθος και ζωμός κρεμμυδιού. Ένας απίστευτος συνδυασμός γεύσεων, ιδανικός να σε πείσει για την έμπνευση και τις διαθέσεις του σεφ.

Η σαλάτα - έργο τέχνης που ήρθε στο τραπέζι και την οποία δυσκολευτήκαμε να ανακατέψουμε για να μη χαλάσουμε την όμορφη εικόνα, περιείχε κατσικίσιο τυρί, αχλάδι, σταφύλι, φρυγανισμένα καρύδια, μαύρο σουσάμι και βινεγκρέτ λεβάντας. Όσο εντυπωσιακή όμως ήταν σε όψη, άλλο τόσο σπουδαία ήταν σε γεύση.

Το δείπνο μας το απολαύσαμε με ένα εξαιρετικό Pauillac de Latour 2013, από το φημισμένο Château Latour, το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία στο Bordeaux. Ο συνδυασμός Cabernet Sauvignon και Merlot δίνουν ένα απαλό κόκκινο κρασί με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων. Ένα κρασί του οποίου η ζωηρή οξύτητα έδεσε άψογα και με τα υπόλοιπα πιάτα που ήρθαν κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Όπως για παράδειγμα η κοκκινιστή αρνίσια σπάλα, η οποία γαρνίρεται με ρατατούιγ (που αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της γαλλικής προβενσάλ κουζίνας), πράσινα φασόλια, τραγανό φύλλο από μαύρες ελιές, τον ζωμό από το αρνί και δεντρολίβανο.

Άλλο ένα έργο τέχνης ήταν και το ceviche λαβράκι, με σος κάρυ-μάνγκο, κόλιανδρο, άγριο ρύζι και σορμπέ από αγγούρι και λεμόνι. Ό,τι πιο δροσιστικό και ευφυές μπορείς να γευτείς σου αυτή την περίοδο, στο μεταίχμιο καλοκαιρινής και χειμερινής σαιζόν.

Υπέροχη σε γεύση και υφή, με πολύ σωστό ψήσιμο και η πάπια, που σερβίρεται με τερίνα πατάτας και τον ζωμό από το ψήσιμο της πάπιας.

Το υπέροχο δείπνο επισφραγίστηκε με άλλο ένα κομψοτέχνημα, ένα μους λευκής σοκολάτας, με φράουλες και παγωτό pistachio, το οποίο ήρθε για να μας αφήσει την πιο γλυκιά ανάμνηση από εκείνο το βράδυ Τρίτη στην παλιά Λεμεσό και το Le Bordeaux Bistro & Wine Bar.

Και επειδή κάναμε αναφορά στον σεφ, Σταύρο Σωτηρίου, ο οποίος μας περιποιήθηκε δεόντως με τα πιάτα που μας σέρβιρε, θα ήταν παράλειψη να μην πούμε μια κουβέντα και για τον πολύπειρο sommelier και μάνατζερ Φώτη Ζορμπά, ο οποίος αποτελεί τη ψυχή του εστιατορίου, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δώσει τις χρήσιμες συμβουλές του, ειδικά όταν πρόκειται για την επιλογή του κατάλληλου για την κάθε περίσταση κρασί.

Είτε για dinner θα πάτε (19.00-22.30), είτε για κρασάκι και τα tapas (17.00-19.00) ο Φώτης θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μέσα από την τεράστια συλλογή που αριθμεί 500 ετικέτες, με γαλλικά κρασιά αλλά και με κρασιά από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα, ακόμα και από τον νέο κόσμο. Ενημερωτικά, οι επιλογές και για by the glass κρασί φτάνουν τις 60!

Φεύγοντας, δώσαμε υπόσχεση να επιστρέψουμε ξανά, είτε για άλλο ένα δείπνο σε έναν από τους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους -όλοι φέρουν και ένα διαφορετικό όνομα από φημισμένα château και περιοχές στο Bordeaux, έχοντας μάλιστα ανάλογο ντεκόρ- είτε για την after work drinks φάση και για τη wine & tapas κατάσταση του απογεύματος στους εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμα περισσότερα για το Le Bordeaux Bistro & Wine Bar, εδώ.