Loading...
To Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής, ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της πέμπτης διοργάνωσης του Προγράμματος PLAY, υπό τον τίτλο PLAY#5 - PLAY again!
Με γνώμονα την εδραίωση του Προγράμματος και τη βιωσιμότητα τέτοιων καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών, οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούργιων θεατρικών έργων, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί επί σκηνής, φέρνοντας κοντά συγγραφείς και πρακτικούς του θεάτρου με στόχο να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη της εντόπιας θεατρικής γραφής.
Μέσα από το Πρόγραμμα PLAΥ, που έχει το διπλό στόχο της ανάδειξης θεατρικών συγγραφέων αλλά και της ευαισθητοποίησης των παραγωγών της θεατρικής πράξης, επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Κυπριακού θεατρικού έργου, καθώς και η ενδυνάμωση των δεσμών, μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. Απώτερος στόχος η στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, η ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ντόπιας δημιουργίας και η διαμόρφωση ισχυρότερης ταυτότητας στην κυπριακή θεατρική γραφή. Πρόσθετα, η νέα διοργάνωση χαρακτηρίζεται από καινοτομίες, θα διανθιστεί με παράλληλες δράσεις και προσβλέπει στην εύρεση και ανάδειξη νέων (όχι απαραίτητα ηλικιακά) συγγραφέων, των οποίων έργα δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό.
Το Πρόγραμμα PLAY, στα οκτώ χρόνια δράσης του, κατάφερε να αλλάξει το θεατρικό τοπίο της Κύπρου, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία σε σχέση με την πρόσληψη του κυπριακού θεατρικού έργου, τόσο από τους ίδιους τους δημιουργούς όσο και από το κοινό. Έδωσε υλικό σε σκηνοθέτες και συντελεστές του θεάτρου για να εργαστούν και προσέλκυσε νέο κοινό στις θεατρικές αίθουσες.
Τελευταία ημέρα υποβολής θεατρικών έργων είναι η 26η Ιανουαρίου 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες για το PLAY#5 – PLAY again!, καθώς και για τους όρους συμμετοχής (υποβολής θεατρικού έργου), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΚΚΔΙΘ www.ccoiti.com και την ιστοσελίδα του ΘΟΚ www.thoc.org.cy
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα έργα που θα υποβληθούν για συμμετοχή στο Πρόγραμμα PLAY#5 - PLAY again!, θα μελετηθούν από Ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου, αποτελούμενη από επαγγελματίες του θεάτρου και σε πρώτη φάση θα δοθούν αναλυτικά σχόλια για το καθένα στο συγγραφέα, προκειμένου οι συγγραφείς να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα επιλεγεί μικρός αριθμός έργων για να τύχουν ανάγνωσης ή/και περαιτέρω επεξεργασίας με τη βοήθεια των συμβούλων επεξεργασίας κειμένου. Προτεραιότητα για συμμετοχή σε αυτή τη φάση θα δοθεί σε έργα συγγραφέων που δεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία επεξεργασίας κειμένου των τεσσάρων προηγούμενων διοργανώσεων του PLAY, καθώς και σε νέους συγγραφείς, των οποίων έργα δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό.
Η διαδικασία επεξεργασίας των έργων θα περιλαμβάνει τακτική συνεργασία του συγγραφέα με το σύμβουλο για περίοδο έξι μηνών, αλλά και «κλειστές» αναγνώσεις με ηθοποιούς, οι οποίες θα διοργανωθούν στο μέσο της διαδικασίας επεξεργασίας. Στα «κλειστά» αναλόγια, ο συγγραφέας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το έργο, καθώς και σχόλια από τους παρευρισκόμενους (ηθοποιούς, ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου), με στόχο την τελική επεξεργασία του έργου.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2021 με τις σκηνοθετημένες αναγνώσεις των έργων, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας και θα αξιολογηθούν ως έτοιμα για σκηνική παρουσίαση. Η παρουσίαση των έργων θα γίνει από επαγγελματίες του θεάτρου σε σκηνοθετημένη ανάγνωση, ανοιχτή στο κοινό, από επαγγελματίες του θεάτρου.
Κατά την παρουσίαση των σκηνοθετημένων αναγνώσεων, ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα καταρτιστεί από τους (συν)διοργανωτές, θα επιλέξει τρία (3) εκ των έργων για τη συμπερίληψη τους σε τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος PLAY.
Την Ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου της πέμπτης διοργάνωσης απαρτίζουν οι: Θανάσης Γεωργίου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Χαράλαμπος Γιάννου, θεατρικός συγγραφέας, Μαρία Καυκαρίδου, φιλόλογος, θεατρολόγος, Κώστας Μαννούρης, θεατρικός συγγραφέας.
Η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποτελείται από δύο εκπρόσωπους του ΘΟΚ: Μαρίνα Μαλένη, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ και δύο εκπροσώπους του ΚΚΔΙΘ: Μάριος Κωνσταντίνου, ηθοποιός, μέλος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Χρίστος Γεωργίου, θεατρολόγος, εκτελεστικός διευθυντής ΚΚΔΙΘ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ PLAY#5 - PLAY again!
-Οι συμμετέχοντες (Κύπριοι ή/και δημιουργοί που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο) θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά ένα μόνο θεατρικό τους έργο, σύμφωνα με τις ακόλουθες προδιαγραφές: Έργο στην κοινή νεοελληνική ή το κυπριακό ιδίωμα που δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια ή εκδοθεί, το οποίο ολοκληρώθηκε και είναι σε διαδικασία επεξεργασίας.
-Υποβάλλονται θεατρικά έργα μόνο, όχι κείμενα που γράφτηκαν για σχολικές εκδηλώσεις, ραδιοφωνική μετάδοση ή άλλες δραστηριότητες.
-Το κείμενο θα πρέπει είναι γραμμένο σε σελίδα Α4 (210x297mm), γραμματοσειρά Arial με μέγεθος 12, πεζοκεφαλαία και διάστημα γραμμών 1.5.
- Απαραίτητη η συμπερίληψη των πιο κάτω στοιχείων:
• Τίτλος έργου
• Όνομα συγγραφέα και στοιχεία επικοινωνίας (email και τηλέφωνο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, έστω κι αν υποβληθεί το έργο με ψευδώνυμο) σε ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ μαζί με τον Τίτλο του έργου. Το έργο υποβάλλεται με τον Τίτλο μόνο στην πρώτη σελίδα και χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία ταυτότητας του συγγραφέα στο κείμενο.
• Πρόσωπα του έργου
• Αριθμός αντρικών, γυναικείων, άλλων ρόλων ξεχωριστά, με τις ηλικίες ή άλλη περιγραφή
• Περίληψη έργου (έως 200 λέξεις)
• Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα (έως 250 λέξεις)
*Συμμετοχές που δεν συνάδουν με πιο πάνω δεν θα γίνονται δεκτές.
Οι συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις info@ccoiti.org.cy και mmaleni@thoc.org.cy (υποχρεωτική αποστολή και στις δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις). Με την αποστολή της συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητούν απόδειξη παραλαβής.
Τελευταία ημέρα υποβολής θεατρικών έργων είναι η 26η Ιανουαρίου 2021.