ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε κυπριακή ταινία το μεγάλο βραβείο του Animafest Cyprus, για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ

WIZ TEAM

«Μεγάλη στιγμή για το κυπριακό animation. Μεγάλη τιμή για την Κύπρο μας», αναφέρουν οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου, καθότι η ταινία της Κύπριας δημιουργού Ευρυδίκης Παπαϊακώβου «Παπαρούνες» θριάμβευσε στο φεστιβάλ λαμβάνοντας τόσο το Μεγάλο Βραβείο Δημήτρης Εϊπίδης για αφηγηματική ταινία όσο και το Βραβείο Κοινού.

Έληξε με μεγάλη επιτυχία μετά από μια πλούσια εβδομάδα εργαστηρίων προβολών συναυλιών και εκθέσεων ακόμη μια έκδοση, η 23η του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της  Κύπρου Όψεις του Κόσμου.

Την Κυριακή 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης στο χωριό Σαλαμιού της Πάφου, μετά από τρεις μαγικές μέρες προβολών, συναυλιών, εργαστηρίων και εκθέσεων.

Η φετινή διοργάνωση περιελάμβανε 33 διεθνείς και 4 κυπριακές ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και 14 ταινίες στο παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Marko Tadić (Κροατία), Nadezhda Svirskaia (Γερμανία/Ρωσία) και Petrit Gora (Κόσοβο).

Το Μεγάλο Βραβείο Δημήτρης Εϊπίδης για αφηγηματική ταινία απονέμεται στην ταινία Poppy Flowers (Παπαρούνες) της Ευρυδίκης Παπαϊακώβου (Κύπρος/Εσθονία). Σκεπτικό κριτικής επιτροπής: Πλούσιο σε ζωηρούς συμβολισμούς, αυτό το περίτεχνο πορτρέτο μιας μητέρας και μιας κόρης, συνυφασμένο με τις αναμνήσεις των κοινών τελετουργιών τους, συνθέτει μια δυνατή και οπτικά υποβλητική αφήγηση αυτογνωσίας.

Το Μεγάλο Βραβείο Δημήτρης Εϊπίδης για μη αφηγηματική ταινία απονέμεται στην ταινία Families' Albums της Moïa Jobin-Paré, (Καναδάς). Σκεπτικό κριτικής επιτροπής: Η αλληλεπίδραση φωτεινότητας και σκοταδιού διαμορφώνει μια θολή, ονειρική ατμόσφαιρα που τοποθετεί τον θεατή σε έναν ασταθή χώρο μεταξύ μνήμης και ονείρου. Ο ίδιος ο τίτλος ενθαρρύνει τον θεατή να προβάλει τις δικές του αναμνήσεις, δημιουργώντας μια οικουμενική αφετηρία για τη συλλογική μνήμη.

Νικήτρια του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος είναι η ταινία Violence and Fire του Άγγελου Χαραλάμπους. Σκεπτικό κριτικής επιτροπής: Ένα καταιγιστικό και χαοτικό έργο κολάζ που ασκεί άγρια κριτική στη χυδαιότητα και τη βία της εκκλησίας.

Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης τέσσερις ειδικές μνείες:

Will you Come with Me? Derya Durmaz (Γερμανία). Σκεπτικό: Αποκαλύπτοντας τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από τη ρομαντική αδιαφορία.

Stalk, Steven Subotnick, United States. Σκεπτικό: Μια αναβληθείσα σύνοδος κορυφής μας αφήνει με το ερώτημα της βιωσιμότητας.

Circle, Joung Yumi, South Korea. Σκεπτικό: Μια λεπτή απεικόνιση της δύσκολης δυναμικής των ορίων, των συνόρων και των συνηθειών.

Contradiction of Emptiness, Irina Rubina, Germany. Σκεπτικό: Εξερευνά το διαχρονικό ζήτημα της γλώσσας και της πολιτιστικής ευθύνης μέσα από έναν βαθιά προσωπικό και ευάλωτο φακό, χρησιμοποιώντας μια διαχρονική και αιχμηρή τεχνική.

Η παιδική κριτική επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο στο παιδικό διαγωνιστικό  πρόγραμμα στην ταινία Hoofs on Skates, του Ignas Meilūnas, (Λιθουανία).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ:

Απονεμήθηκαν επίσης τρία βραβεία κοινού. Το βραβείο κοινού για το Διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα απονέμεται στην ταινία Poppy Flowers (Παπαρούνες) της Ευριδίκης Παπαϊακόβου (Κύπρος-Εσθονία), για το Εθνικό διαγωνιστικό στην ταινία The Tornado Outside της Μαρίας Τομάζου και για το Παιδικό διαγωνιστικό στην ταινία Hoofs on Skates του Ignas Meilūnas (Λιθουανία).

Ευχαριστούμε θερμά την κριτική επιτροπή, όλους τους θεατές και τους συμμετέχοντες, καθώς και όλους/ες όσοι/ες υπέβαλαν τις ταινίες τους.

Το φεστιβάλ έκλεισε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, με την προβολή της ταινίας Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα του Frédéric Back, ένα ειδικό πρόγραμμα με μουσικά βίντεο κινουμένων σχεδίων σε επιμέλεια του Petrit Gora από το Φεστιβάλ Anibar και μια συναυλία των Pulsar Band.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού.