ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σου έχουμε τις ιδανικές προτάσεις για να φτιάξεις τα πιο θεϊκά (και γιορτινά) platter τυριών και αλλαντικών

WIZ TEAM

Ο Νοέμβριος (που μας χτυπάει την πόρτα) και ο Δεκέμβριος που ακολουθεί, αναμφίβολα είναι κατεξοχήν οι δύο πιο εορταστικοί μήνες του χρόνου. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για εμάς εδώ στην Κύπρο, καθώς μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων, μεσολαβεί μία πληθώρα ονομαστικών εορτών, με περισσότερους από τον μισό πληθυσμό της χώρας να χαίρεται το όνομά του.

Είτε ανήκεις στην κατηγορία καλεσμένος είτε στην κατηγορία οικοδεσπότης( ή το πιθανόν το πας εναλλάξ), σου έχουμε την πιο εύκολη, νόστιμη και δημοφιλή λύση που θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο με τον καλύτερο τρόπο: Platter τυριών και αλλαντικών με ποιοτικά προϊόντα που ξεχωρίζουν και φυσικά τα ιδανικά κρασιά με τα οποία μπορείς να τα συνδυάσεις.

Για να μην χρειαστεί να ψάχνεις, ζητήσαμε από τους ειδικούς στο delicatessen του Le Deli Robuchon στην Μαρίνα Αγίας Νάπας, το οποίο διαθέτει μία μεγάλη γκάμα τυριών, αλλαντικών, μαρμελάδων, αλοιφών και κρασιών, να μας προτείνουν τους ιδανικούς συνδυασμούς προϊόντων που θα έφτιαχναν το τέλειο platter και τα κρασιά που πρέπει να τα συνδυάσουμε για να αναδείξουμε τις γεύσεις και τις εντάσεις.

Από τυριά οι σεφ του Le Deli προτείνουν:

Tomme de Savoie: Το εξαιρετικό αυτό επιτραπέζιο τυρί με καταγωγή από τις γαλλικές Άλπεις, φτιαγμένο από μείγμα αγελαδινού γάλακτος τριών διαφορετικών φυλών, με ημίσκληρη υφή, προσιτά γήινα και βοτανικά αρώματα στα οποία διακρίνεται το μανιτάρι.

Bleu d'Auvergne: Το κρεμώδες μπλε τυρί της Ωβέρνης (όπως αποδίδεται στα ελληνικά) μοιάζει πολύ με το ροκφόρ αλλά φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο. Έχει πολύ έντονη πικάντικη γεύση με λεπτά αρώματα και μυρωδιές από δάσος, άγριου μανιταριού και φρέσκιας κρέμας.

Γκοργκοντζόλα: Η μπλε ντίβα από την Ιταλία με το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση και με πάνω από 1000 χρόνια ιστορίας αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα τυριά στον κόσμο. Παράγεται εδώ και αιώνες στην ομώνυμη περιοχή κοντά στο Μιλάνο, στο Πεδεμόντιο και τη Λομβαρδία. Η ιδιαιτερότητά της; Αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον τρεις μήνες σε θερμοκρασία 5 βαθμών ενώ τρυπιέται συνέχεια για να αναπτυχθεί καλύτερα η μούχλα που της δίνει τις χαρακτηριστικές μπλε ραβδώσεις.

Ενώ από αλλαντικά μάς δίνουν ως επιλογή τα πιο κάτω:

Cecina de Leon: Εκλεκτό ισπανικό αλλαντικό που προέρχεται από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος τα οποία αλατίζονται, στεγνώνουν στον αέρα, καπνίζονται και ωριμάζουν για τουλάχιστον επτά μήνες. Αλμυρό και με πολύπλοκη γεύση είναι απολαυστικό ακόμη και σκέτο, κάτι που το καθιστά ιδανικό για platter!

Salami Stofelotto: Σαλάμι από εκλεκτό χοιρινό κρέας καρυκευμένο με λευκό κρασί και σκόρδο. Διαθέτει έντονη γεύση ενισχυμένη από το άρωμα του φρέσκου σκόρδου.

Mortadella Emilia Romagna: Η γνωστή σε όλους μας μορταδέλα, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές στον ελληνόφωνο κόσμο αλλαντικό, φυσικά στην αυθεντική μορφή του με καταγωγή από την περιοχή Emilia Romagna με πρωτεύουσα (της περιοχής αλλά και της μορταδέλας) την Μπολόνια.

Για να αναβαθμίσετε την εμπειρία σας, οι ειδικοί του Le Deli προτείνουν να συνδυάσετε το platter σας με ένα λευκό και φρουτώδες Buecher Pinot Blanc Sand ή ένα γαλλικό κόκκινο Chateau Clarisse Puisseguin Saint Emilion, που είναι αποτέλεσμα του παντρέματος της ποικιλίας Merlot και Cabernet Franc.

 Extra Tip

Αφού ολοκληρώσετε με τα κυρίως προϊόντα, μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα εποχής όπως σύκα, cranberries, βερίκοκα ή δαμάσκηνα, ξηρούς καρπούς και φυσικά τα απαραίτητα dips, αλμυρά και γλυκά, που θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Το delicatessen του Le Deli Robuchon διαθέτει μία πλούσια ποικιλία και σε dips, όπως πατέ αγκινάρας, χούμους, λιαστή ντομάτα, κόκκινη πιπεριά ή τον εξαιρετικό συνδυασμό μελιτζάνας και μαύρης τρούφας!