ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα ράφια της Read Library οι εκδόσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

WIZ TEAM

Λόγια στα κύματα
Συγγραφή: Έλενα Περικλέους
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Επιμέλεια: Πολυξένη Στυλιανού

Έκδοση Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων

Λόγια στα κύματα σου στέλνω,
για να σου πω το σ΄ αγαπώ,
για να σου πω πόσο μου λείπεις,
και πως για πάντα είσαι εδώ.

Δεν είναι απλή η διαχείριση των συναισθημάτων μας μπροστά στην απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου. Δεν είναι εύκολο για κανέναν και σε καμιά ηλικία. Οι ειδικοί λένε πως ο ψυχικός πόνος που προκαλεί το πένθος εξελίσεται σε πέντε φάσεις, της άρνησης, του θυμού, της διαπραγμάτευσης, της κατάθλιψης και τέλος σ’ αυτήν της αποδοχής.
Το παιδικό βιβλίο Λόγια στα κύματα είναι γραμμένο με μοναδική ευαισθησία και μαεστρία, απλά αλλά όχι απλοϊκά. Πρόκειται για ένα πυκνό κείμενο στημένο σε γερή ραχοκοκαλία που αναφέρεται σ’ ολα τα στάδια του πένθους με τρόπο έξυπνο, κατανοητό αλλά και καταπραϋντικό για τα παιδιά. Η συγγραφέας μέσα από αναφορές σε γνωστές ιστορίες των παιδιών τις οποίες εξελίσσει παράλληλα και κάτω από μια μοναδικά ευχάριστη οπτική, όπως αυτή του Μαρμαρωμένου βασιλιά ή της Ωραίας κοιμωμένης, τα βοηθά να κατανοήσουν ευκολότερα αλλά και με χιούμορ, την έννοια του θανάτου. Στο τέλος, η γεύση που αφήνει είναι γλυκιά αφού, αυτός που «φεύγει» μένει για πάντα εδώ μαζί μας όσο εξακολουθούμε να τον θυμόμαστε και τον αγαπάμε.

Μην το βάζεις κάτω. Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνούμε. Το κάθε κύμα που έρχεται μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αλλά και εσύ, κάθε κύμα που περνάς γίνεσαι δυνατότερος. Δυνατά χέρια, για να παλεύεις μαζί τους. Δυνατά πόδια, για να σπρώχνεις και να προχωρείς. Δυνατά πνευμόνια, για να τα γεμίζεις άνεμο θαλασσινό και να αντέχεις. Δυνατά τα κύματα; Δυνατότερος εσύ!

Το βιβλίο εικονογραφήθηκε από μια ξεχωριστή εικονογράφο, την Ίριδα Σαμαρτζή, η οποία μέσα από τη λιτότητα που χαρακτηρίζει το έργο της αναδεικνύει, εξελίσσει, συμπληρώνει αλλά και επεξηγεί με κάθε τρόπο το κείμενο. Οι εικόνες είναι τέτοιες που τα παιδιά μπορεί να τις επεξεργάζονται σχολαστικά με τις ώρες και να ταξιδεύουν μέσα από αυτές παρέα με τα λόγια που συνοδεύουν. Είναι ξεκάθαρες εικόνες που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να γίνουν οι συζητήσεις για το δύσκολο θέμα της απώλειας και του πένθους πιο εύκολες και ευχάριστες.

Για το βιβλίο Λόγια στα κύματα υπάρχει και προτεινόμενο Σχέδιο Μαθήματος το οποίο έχει εφαρμοστεί πολλαπλές φορές με τα ερευνητικά αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών να έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και να βρίσκουν την θετική ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των ξένων ειδικών.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο όπως και το Σχέδιο Μαθήματος διατίθενται δωρεάν στη εφαρμογή Read Library.
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/  για πληροφορίες και περισσότερα βιβλία.

Βρείτε το βιβλίο Λόγια στα κύματα εδώ.
Βρείτε το Σχέδιο Μαθήματος για το βιβλίο εδώ.
Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή σε κινητά και tablets,
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
lasithiotakisa@sppmedia.com