ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα Καλύτερα Κυπριακά Κρασιά για το 2023

WIZ TEAM

Βραβεία δόθηκαν στην κατηγορία Ξηροί, Ημίξηροι και Ημίγλυκοι Οίνοι, στην κατηγορία Γλυκοί Οίνοι οίνων -όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η «Κουμανδαρία», ενώ δόθηκαν και ειδικές διακρίσεις για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου, όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Όφθαλμο», το «Σπούρτικο», το «Ξυνιστέρι» και το «Γιαννούδι».

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (25 Μαΐου) το διαγωνιστικό μέρος του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, ο οποίος κορυφώνεται το βράδυ της Παρασκευής (26/5) με την τελετή βράβευσης, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, «ο διαγωνισμός επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα και τη βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Η επταμελής διεθνούς κύρους κριτική επιτροπή του διαγωνισμού τελούσε υπό τον συντονισμό του καθηγητή Antonio Morata, ο οποίος έχει καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV)  ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επιτηρητής των διαδικασιών διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η ρύθμιση των διαδικασιών του Διαγωνισμού βασίζεται στο διεθνές Πρότυπο του OIV με τίτλο: «Standard for International Wine and Spirituous Beverages of Vitivinicultural Origin Competitions».

Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν 29 τοπικά οινοποιεία, υποβάλλοντας 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία αφορούσε τους ξηρούς, ημίξηρους και ημίγλυκους οίνους και η άλλη κατηγορία τους γλυκούς οίνους, δηλαδή αυτούς με περιεκτικότητα σε σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.

Βραβείο έλαβε το 30% των συμμετοχών από την κάθε κατηγορία, ως ορίζει το διεθνές πρότυπο του OIV και ως εκ τούτου, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και δυο οίνοι έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων. Στην κατηγορία των γλυκών οίνων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία», τέσσερις οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Επιπρόσθετα, έχουν δοθεί ειδικές διακρίσεις για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Όφθαλμο», το «Σπούρτικο», το «Ξυνιστέρι» και το «Γιαννούδι».

Δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, πατώντας στις τρεις κατηγορίες.

ΞΗΡΟΙ, ΗΜΙΞΗΡΟΙ & ΗΜΙΓΛΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

ΓΛΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο επίσημου δείπνου, σήμερα Παρασκευή στις 19:00.


Φωτογραφία: Cyprus Oenophile Association - Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου