ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα μικρά μυστικά της Παλιάς Λευκωσίας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Τα Χριστούγεννα του 1999 που είχα έρθει για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Κύπρο, η παλιά πόλη της Λευκωσίας λειτουργούσε απλώς ως τουριστικό αξιοθέατο. Δέκα χρόνια αργότερα όταν ξαναήρθα, είχε σχεδόν την ίδια μορφή, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι είχαν προστεθεί κάποια εμπορικά καταστήματα. Όταν τελικά ήρθα μόνιμα, το 2012, η παλιά Λευκωσία είχε αρχίσει δειλά-δειλά να αναπτύσσεται, μικρά ψαγμένα μαγαζάκια άνοιγαν συνεχώς ενώ για πολλούς άρχισε να αποτελεί επιλογή για τη βραδινή τους έξοδο και όχι μόνο. Εντούτοις, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποτιμούσαν την περιοχή θεωρώντας ξεπεσμό τη μεταφορά του παλμού από τη «χλιδάτη» Μακαρίου στην παλιά πόλη. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό όταν έλεγα ότι θα βγω εκεί, κάποιοι συνάδελφοι με κοιτούσαν υποτιμητικά.

Οι καιροί όμως αλλάζουν, όπως και η κουλτούρα του κόσμου. Από εκεί λοιπόν που πριν από μερικά χρόνια διασκέδαση σήμαινε να φορέσεις τα ακριβά σου ρούχα και να περάσεις με το πανάκριβό σου αυτοκίνητο από τη Μακαρίου για να σε θαυμάσουν οι υπόλοιποι, τώρα πλέον η τάση της εποχής σε παροτρύνει να ντυθείς όσο πιο άνετα γίνεται, να περπατήσεις στα στενάκια της παλιάς πόλης να ανακαλύψεις εναλλακτικά στέκια και να απολαύσεις με την παρέα σου ψαγμένες μουσικές και νόστιμα εδέσματα. Το κέντρο της πόλης, λοιπόν, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Η παλιά Λευκωσία έχει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα και κρύβει όμορφα στέκια και μικρά γαστρονομικά μυστικά που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Για παρεΐστικες αυθόρμητες στιγμές το Κορνίζα Μπαρόκ (22104077) στο στενό επί της οδού Ξάνθης Ξενιέρου είναι ιδανικό. Όπως επίσης και το καφενείο 7 Κλειδιά (22103857), ένα ταπεινό μαγαζάκι στη στενή πάροδο της Τρικούπη στην παλιά Λευκωσία, με αρχοντική διάθεση. Τα μικρά τραπέζια του απλώνονται έξω στον πεζόδρομο, προσφέροντας ατμόσφαιρα για άνετες βραδιές με καλή παρέα.

Για μοναδικά μαγειρευτά σαν της μαμάς κάνε μια βόλτα από το Σιαντρής (22671549) στην Περικλέους και μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το θεϊκό κοκκινιστό του γιουβέτσι. Για καλοψημένο σουβλάκι, από την άλλη, το Berlin Wall (22674935) σε περιμένει πάνω στην πράσινη γραμμή στην περιοχή της Φανερωμένης. Έχει φανατικό κοινό.

Φανατικό κοινό έχει και το The Gym (22002021) που εδώ και χρόνια μας συντροφεύει με τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του, ομορφαίνοντας πάντα ποιοτικά τις εξόδους μας στο κέντρο.

Οι πενιές στο Μουσικών Καφενείο (96661180) δεν σταματούν ποτέ. Με απλωμένα τραπεζάκια δεξιά και αριστερά της οδού Ονασαγόρου περπατάς και ακούς ρεμπέτικα -και όχι μόνο- ακούσματα από τα παλιά.

Αν θες αυθεντικό λιβανέζικο, το Fanous Lebanese Restaurant (22666663) στη Σόλωνος θα σε ενθουσιάσει. Τέλος, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα φοβερά ολόφρεσκα αλμυρά του ζαχαροπλαστείου Μέλισσα (22762070).

Για κρασάκι στην ταράτσα η ιδανική στάση βρίσκεται στη ζωηρή οδό Ερμού. Το Vintage (22333005) βρίσκεται στο ιστορικό κτήριο του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, σε έναν ειδυλλιακό χώρο με αρκετό πράσινο και προσεγμένες διακοσμητικές πινελιές, που αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του καλού κρασιού.

Το κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα και δη η καλοψημένη μπριζόλα βρίσκεται στη Στοά Κλόκκαρη και στο εστιατόριο Ευρούλα (22665346). Τα διάφορα είδη σχάρας εδώ έχουν την τιμητική τους.

Cover Photo by @tommysmichaelides.