ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΤΕΠΑΚ/REVITA: Σχεδιασμός και κατασκευή κοσμήματος με την Ηρώ Κασκάνη σε συμβιωτικό εργαστήρι στη Λόφου

WIZ TEAM

Η 3η δράση του πρότζεκτ REVITA διεξάγεται μεταξύ 9-11 Φεβρουαρίου.

Με ένα πολυήμερο συμβιωτικό εργαστήρι- masterclass κοσμηματοποιίας με τη Ηρώ Κασκάνη, στη Λόφου της Λεμεσού, συνεχίζεται το πρότζεκτ REVITA, ο νέος πολιτιστικός θεσμός για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο.

Η 3η δράση του REVITA διεξάγεται το τριήμερο 9-11 Φεβρουαρίου και οι συμμετέχοντες, αρχάριοι και προχωρημένοι, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες που θα αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους, με ταχύρρυθμα σεμινάρια πάνω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και εξελίξιμο αντικείμενο.

Σ’ ένα ειδυλλιακό χωριό, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, η αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια σύγχρονου κοσμήματος Ηρώ Κασκάνη θα μοιραστεί πολλά από τα μυστικά της τεχνικής της πάνω σε τεχνοτροπίες και υλικά που εφαρμόζονται σε χειροτεχνήματα καθημερινής χρήσης. Η Κύπρια δημιουργός πειραματίζεται συνεχώς με νέες ιδέες και συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές για τη δημιουργία προσωπικών μορφών και γραμμών. Αναπόφευκτα, το στιλ της αντανακλά επίσης ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταλαμπαδεύσει μερικές από τις εξερευνήσεις και δεξιότητές της, προκειμένου να ωθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη δική τους «γλώσσα».

Οι εργασίες του συμβιωτικού εργαστηρίου είναι ανοιχτές σε όλη την κοινότητα, σε κατοίκους γειτονικών περιοχών, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να εξελίξει τις γνώσεις του πάνω στη χειροτεχνία, αλλά και σε δυνητικούς ενδιαφερόμενους που δεν έχουν άμεσα σχέση με το αντικείμενο.

Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου μεταξύ των ωρών 10π.μ.- 4μ.μ. στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Λόφου, ένα ιστορικό, λιθόκτιστο κτήριο που ανεγέρθηκε το 1917.

Η επιτυχία των δύο πρώτων εργαστηρίων σε Απαισιά και Βουνί έχει μεγαλώσει τις προσδοκίες για τη συνέχεια, σε σχέση με την καρποφορία των μαθημάτων και την ανταπόκριση του κοινού.

Δεδομένη είναι και στη Λόφου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των κρασοχωρίων η ανάγκη για ανανέωση του τουριστικού προϊόντος με βάση τις αρχές του σύγχρονου design και των εικαστικών τεχνών, αλλά και για ενθάρρυνση μικρών επιχειρηματικών ομάδων, πυρήνων ή αυτοαπασχολουμένων ώστε να δημιουργήσουν τοπικές δημιουργικές δομές.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους, σε όλες τις ώρες των εργαστηρίων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική διαδικτυακή φόρμα εγγραφών https://forms.office.com/e/Wh4PSaLiSd

Πληροφορίες για την Ηρώ Κασκάνη

Η Ηρώ Κασκάνη γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Παράλληλα με τις σπουδές της ακολούθησε στην Ιταλία επαγγελματικά μαθήματα πάνω στον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων. Μετά το πέρας των σπουδών της άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα για 12 χρόνια και από το 2007 στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στο σύγχρονο κόσμημα, δημιουργώντας και το εργαστήριο «The space in between». Πέραν των ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο, δημιουργίες της παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στο εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Κίνα, Ελλάδα κ.α.), ενώ έλαβε μέρος και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η αρχιτεκτονική παιδεία και εμπειρία καθοδηγούν την καλλιτεχνική της έκφραση και δημιουργία και στο πεδίο του κοσμήματος. Ο πειραματισμός με διάφορες φόρμες και εναλλακτικά υλικά που συνδιαλέγονται με πολύτιμα μέταλλα είναι μια σημαντική κατεύθυνση στην πορεία της. 

Η συνέχεια για το REVITA 

Το επιχειρηματικό σχέδιο REVITA είναι νέος πολιτιστικός θεσμός για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο. Επιδιώκει να συμβάλει στη μετατροπή της ορεινής Λεμεσού σε τόπο έκφρασης και έμπνευσης. Επικεφαλής εταίρος είναι το ΤΕΠΑΚ. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι κοινότητες Άγιος Θεόδωρος, Απαισιά, Βουνί και Λόφου.

Προωθούνται καλλιτεχνικές πρακτικές και προσεγγίσεις που διερευνούν τη χειροτεχνία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με έμφαση στην παραγωγικότητα. Το όλο εγχείρημα προσβλέπει και στη δημιουργία μιας αναπτυσσομένης κοινότητας αλληλοϋποστηριζόμενων καλλιτεχνών και τεχνιτών, που θα βρουν στην ορεινή Λεμεσό μια δημιουργική βάση για υλοποίηση καλλιτεχνικών έργων.

H επόμενη (4η) εκπαιδευτική ενότητα του σχεδίου REVITA θα λάβει χώρα στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν οσονούπω.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020, Μετρό 19, Καθεστώς 19.2.4 «Δράσεις Συνεργασίας».
 

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι και Συντονιστές:
-Έφη Κυπριανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Καλών Τεχνών
-Γιάννης Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Συντονιστής Τμήματος Καλών Τεχνών