ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θέατρο: Οι παραστάσεις που πρέπει να δεις

WIZ TEAM

Περσινές επιτυχίες αλλά και ολοκαίνουργιες άκρως ενδιαφέρουσες  παραστάσεις θα σε πείσουν ότι το φθινόπωρο θέλει θέατρο! 

«Ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ»

Των Νίκου Τσιφόρου – Πολύβιου Βασιλειάδη
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Χάρης Ρώμας

«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», ή θεατρική κωμωδία της χρονιάς, η οποία με τεράστια επιτυχία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα ανοίγει πανιά για την καλοκαιρινή της περιοδεία στη Κύπρο .

Την διασκευή & σκηνοθεσία υπογράφει ο ξεχωριστός Χάρης Ρώμας ο οποίος επίσης ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Κλέαρχου».
Συμπρωταγωνιστούν, ο Γιώργος Γαλίτης, η Ευτυχία Φαναριώτη και η Τάνια Τρύπη. Δίπλα τους θα απολαύσουμε και τους Βαγγέλη Δουκουτσέλη, Εύη Κολιούλη, Αντώνη Καλομοιράκη, Μαρία Κοκολάκη.

Μια ξεκαρδιστική κωμωδία η οποία χαρακτηρίστηκε «η καλύτερη κωμωδία της χρονιάς», που θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και η θρυλική κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου και σενάριο του ιδίου και του Πολύβιου Βασιλειάδη. Το 1961 που παρουσιάστηκε η ταινία (από το ομώνυμο θεατρικό έργο) τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ενσαρκώσει τα ιερά τέρατα του ελληνικού σελιλόιντ Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκος Ρίζος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Κλέαρχος Ζουγκαλάς (Χάρης Ρώμας) ευκατάστατος μεσήλικας ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου απατά συχνά την κακότροπη γυναίκα του Μαρίνα (Ευτυχία Φαναριώτη), τις υποψίες της οποίας φροντίζει να κατευνάζει ενοχοποιώντας τον ταλαίπωρο γαμπρό του Μάχο (Γιώργος Γαλίτης), τον οποίο η Μαρίνα αντιπαθεί με πάθος, υποβιβάζει και περιφρονεί. Όταν η ζωηρή και γοητευτική ζωντοχήρα γειτόνισσα η Λόλα (Τάνια Τρύπη) παροτρύνει τον Κλέαρχο να της κάνει παρέα στις διακοπές της στο Λουτράκι, εκείνος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να τη συνοδεύσει, χωρίς όμως να τον υποψιαστεί για κανένα λόγο η καχύποπτη σύζυγός του Μαρίνα
Το τι γίνεται μετά είναι απρόβλεπτο και το αφήνουμε στη φαντασία των θεατών μέχρι να δούν τις παραστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι το κοινό θα ξεφύγει από τα προβλήματα για λίγο και θα γελάσει με την καρδιά του!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σενάριο : Νίκος Τσιφόρος – Πολύβιος Βασιλειάδης
Διασκευή: Χάρης Ρώμας
Σκηνοθεσία: Χάρης Ρώμας
Πρωταγωνιστούν : Χάρης Ρώμας, Γιώργος Γαλίτης, Ευτυχία Φαναριώτη και η Τάνια Τρύπη, καθώς και οι Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Εύη Κολιούλη, Αντώνης Καλομοιράκης και Μαρία Κοκολάκη.
Διάρκεια παράστασης: 1:50 λεπτά

Παραστάσεις 

ΛΑΡΝΑΚΑ Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Σάββατο 16 Οκτωβρίου
ΠΑΦΟΣ Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Κυριακή 17 Οκτωβρίου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου Δευτέρα 18 Οκτωβρίου
ΛΕΜΕΣΟΣ Παττίχειο θέατρο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου
Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 18:00 KAI 20:45

Εισιτήρια Tickethour.com.cy και από όλα τα Acs Couriers

 «MAΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»

Μετά τις SoldOut παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, η Kolossaion Productions φέρνει την φαντασμαγορική θεατρική παράσταση Μάγια η Μέλισσα στην Κύπρο για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους για 4 μόνο παραστάσεις.

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, ένα μαγευτικό show με εντυπωσιακά σκηνικά και κουστούμια, ξυλοπόδαρους φωτιές, bubble show και ηθοποιούς που αιωρούνται πάνω από το κοινό. Μια διαδραστική παράσταση, που μέσα από εκπλήξεις και απρόοπτα θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της Μάγια της Μέλισσας. Μια θεατρική παράσταση, βασισμένη στην ομώνυμη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά, που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Η Μάγια η Μέλισσα λατρεύει την περιπέτεια και θέλει να τη ζήσει έξω από την κυψέλη. Προσπαθεί να πείσει τον κολλητό της φίλο Βίλλυ να την ακολουθήσει όταν….σπάει κατά λάθος την κυψέλη. Θα προλάβουν να την φτιάξουν προτού γυρίσουν οι υπόλοιπες μέλισσες? Ο σοφός Φλιπ η ακρίδα θα τους βρει τη λύση…. και η περιπέτεια ξεκινά για την Μάγια και τους αγαπημένους της φίλους, τον Βίλλυ, τον Φλιπ, τον Μπεν το σκαθάρι και την όμορφη πεταλούδα Βεατρίκη. Ποιος θα προσπαθήσει να χαλάσει τα σχέδια της Μάγια και των αγαπημένων της φίλων? Μα φυσικά η Θέκλα, η μοχθηρή αράχνη. Θα τα καταφέρει άραγε η Μάγια να ζήσει ελεύθερη?

Ένας ύμνος στην πραγματική φιλία, στη δύναμη της συνεργασίας και στην αγάπη για το περιβάλλον.

Πρωταγωνιστούν οι Ανδρέας Παπαϊωάννου, Μαρία Προδρόμου, Κική Τσαλίκη, Νίκος Χρηστίδης, Ευτυχία Ψωμά, μαζί τους η circus performer Στέλλα Δροσινού. Σε σκηνοθεσία της Μπίλιως Κωνσταντοπούλου.

Εισιτήρια και πληροφορίες στο www.SoldoutTicketBox.com 
Μπορείτε να δείτε το trailer εδώ: https://vimeo.com/607166402 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου, Κείμενο: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου - Νίκος Λημνιός - Αντώνης Ζιώγας, Μουσική: Νίκη Γρανά. Ενορχήστρωση: Χάρης Γκατζόφλιας, Στίχοι τραγουδιών: Αντώνης Ζιώγας και Βασιλική Κωνσταντινίδου, Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι της λίμνης σε μουσική Χάρη Γκατζόφλια, Κατασκευή κοστουμιών : Ανδριάνα Λιόρα, Υπεύθυνος Σκηνικών : Αλέξανδρος Παπαϊωακείμ, Εικαστική επιμέλεια : Δόμνα Σαριτσόγλου, Κατασκευή Σκηνικών : PAP THEATER CONSTRUCTION, Φωτισμοί: Τρύφωνας Κεχαγιάς, Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Καστέλλου, Ακροβατικές χορογραφίες : Daniel Arrando, Ιωάννα Δημητριάδου, Επιμέλεια Μαγικών: Costa Funtastico (Παντελιάς Κώστας), Παραγωγή: Kolossaion Productions

Παραστάσεις

23/10 Σάββατο στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού η ώρα 11:00 και 15:00

24/10 Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η ώρα 11:00 και 15:00.

 «Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ»

  «Ο τρομερός Λήσταρχος Νταβέλης» γράφτηκε από τον Γιώργο Αρμένη το 1980 και παρουσιάστηκε στο θέατρο, μόνο μία φορά μέχρι σήμερα, από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη. To συγκεκριμένο έργο όχι μόνο δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα του και τη δύναμη του αλλά και είναι επίκαιρο όπως πάντα, με την ιστορία του Έλληνα να κάνει κύκλους από τον ηρωισμό στην ασυδοσία - από το 1856 που σκοτώθηκε ο Νταβέλης μέχρι το 1980 που έγραψε το έργο του ο Αρμένης, μέχρι το 2021 που οι θεατές φοράνε μάσκες για να έρθουν στο θεατρο και να δουν ηθοποιους να παιζουν χωρις αυτές. Η ελεθευρια 200 χρόνια μετα την ελληνική επανάσταση έχει αλλάξει πολύ ως ιδανικό ή μήπως δεν είναι αυτη που άλλαξε;

ενας αλλιώτικος Νταβέλης
Ο Νταβέλης μας θα είναι ασπρόμαυρος σαν τις παλιές ελληνικές βουκολικές ταινίες ή τα βιβλία με παραμύθια που θυμόμαστε απ’τα παιδικά μας χρόνια, θα διατρέχεται από ζωντανή - κατά κύριο λόγο- μουσική και τραγούδια και θα είναι προσαρμοσμένος – διασκευασμένος , για να παιχτεί από έξι ηθοποιούς κι έναν μουσικό, με σεβασμό στην ουσία και την αισθητική του κειμένου και με μεγάλη διάθεση για παιχνίδι, ευκαιρία που μας δίνεται απλόχερα από το συγκεκριμένο υλικό με την πληθώρα ρόλων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός θαυμάσιου θιάσου και συνεργατών

ταυτότητα παράστασης

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΕΛΑ ΦΥΡΟΓΕΝΗ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΛΑΚΗΣ ΓΕΝΕΘΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΑΚΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΟΥΡΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ
ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΣ ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΑ
ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
ΕΡΡΙΚΑ ΜΠΕΓΕΤΗ
ΑΝΤΡΙΑ ΖΕΝΙΟΥ
Μουσικός επι σκηνής:ΜΑΡΚΟΥ ΜΩΥΣΗΣ

Παραστάσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ 16,17,20,23,24,27,30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΛΕΜΕΣΟΣ - ΕΘΑΛ 15 OKTΩΒΡΙΟΥ
ΠΑΦΟΣ – ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
www.soldouttickets.com.cy 
καταστήματα STEPHANIS
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 99520835
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (ατέλεια, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

«Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΔΟΥΚΑ»

Ένα ΚωμικοΤραγικό μιούζικαλ με ζωντανή μουσική και δωρεάν κρασί!

Ο Γεδεών Δούκας με αφορμή και όχημα μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή προβαίνει σε μία αχαλίνωτη αφήγηση χωρίς όρια στον χώρο και τον χρόνο. Στο προσφιλές γι’ αυτόν πεδίο του σουρεαλισμού, ο Λαρνακέας μεγαλοαστός απολαμβάνει την ευτυχία ενός παιδιού που πλέει στα χωρικά ύδατα της φαντασίας, του παραμυθιού και της ανεμπόδιστης αναίρεσης των κανόνων της ενήλικης ζωής.

Κείμενο Κώστας Μαννούρης
Σκηνοθεσία/Ερμηνεία Μάριος Μεττής
Μουσικός επί Σκηνής/Μουσική Παραγωγή Κωνσταντίνος Λεμέσιος

Πρωτότυπη Μουσική Κωνσταντίνος Λεμέσιος και Κυριάκος Κώστα, Στίχοι Μάριος Μεττής
Video Art/Visual Design Χρήστος Συμεωνίδης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία Σταύρη Παπαδοπούλου
Φωτογραφία Χάρης Αγιώτης
Παραγωγή HAMM BRODUCTIONS
Διοργανωτής LARNACA BIENNALE

Παραστάσεις 

Λάρνακα 22-27 Οκτωβρίου στις 20:30 στον κήπο του Youth Makerspace
Λευκωσία 28-31 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Flea Theatre

Εισιτήρια hammbroductions.com 
Με κάθε εισιτήριο, προσφέρουμε και ένα ποτήρι κρασί Ξιναρής
Πληροφορίες 96127050


ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ «Ντα»



του Χιου Λέναρντ
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά

«Άργησα πολύ να καταλάβω πως μόνο όποιος σ’ αγαπάει πραγματικά ασχολείται μαζί σου».

Η περσινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Ντα του Χιου Λέναρντ ανεβαίνει για δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο στη Νέα Σκηνή, με νέες ημερομηνίες στο εξ αναβολής ραντεβού της με τους κατοίκους δήμων και κοινοτήτων του νησιού.

Ένας γνωστός και επιτυχημένος Ιρλανδός συγγραφέας, ο Τσάρλι Τάιναν, επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του θετού πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα στο σπίτι, ανακαλεί στη μνήμη του την πατρική φιγούρα, τον κηπουρό Ντα, και καταφέρνει στο εδώ και τώρα να έχει μια συζήτηση μαζί του την οποία δεν κατάφερε να κάνει όσο ζούσε.

Μια επιστροφή στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στις συχνά ακανθώδεις σχέσεις πατέρα-γιου, εκεί όπου διασταυρώνονται δύο κόσμοι, της μνήμης και του παρόντος, με το κωμικό στοιχείο να εναλλάσσεται με το δραματικό, ο αυτοσαρκασμός με την ιλαρότητα, για να αναδειχθεί ό,τι απλό και ανθρώπινο.

Την τρυφερή ματιά του συγγραφέα μεταφέρει στη θεατρική σκηνή η σκηνοθέτις Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, έχοντας στο πλευρό της τον βραβευμένο ηθοποιό Κώστα Βήχα, στο ρόλο του Ντα, και μια ανανεωμένη ομάδα ερμηνευτών.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά – Φώτης Φωτίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Τερέζα Ευριπίδου

Παίζουν: Κώστας Βήχας, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χάρης Κκολός, Βασίλης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Βαλάντω Χαραλάμπους, Έλενα Χριστοφή

Παραστάσεις :

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ
 Παρασκευή 15 (20:30), Σάββατο 16 (20:30), Κυριακή 17 (18:00), Κυριακή 24 (18:00), Σάββατο 30 (20:30) και Κυριακή 31 (18:00) Οκτωβρίου 2021

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
 Αίθουσα Γυμνασίου Πεδουλά, Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Αγίου Αθανασίου, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
•Αμφιθέατρο Xenion High School, Παραλίμνι, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

«DAS LIEGT IM BLUT (Είναι στο αίμα)» 

 

Το Θέατρο Αποθήκες και οι Δράσεις 2021-2022 «Νέ@ σε έρημο νησί» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου θα φιλοξενήσουν την παράσταση Das liegt im Blut (Είναι στο αίμα), αποτέλεσμα της δεκαοχτάμηνης συνεργασίας του Tete Adehyemma Dance Theatre (Ghana) και του Cactus Junges Theater (Γερμανία). Μια σόλο περφόρμανς της Gifty Wiafe, ηθοποιού από την Γκάνα που ζει στη Γερμανία. Η Wiafe γεμίζει τη σκηνή με χιούμορ, χορό, μουσική και αφήγηση, οδηγώντας το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μεταξύ ηπείρων και πολιτισμών, αγγίζοντας ταυτόχρονα μια ποικιλία θεμάτων παγκόσμιας σημασίας και ενδιαφέροντος. Συνδέει το βαθιά προσωπικό με ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μετανάστευση, την κουλτούρα και την εθνική ταυτότητα, την ατομική και εταιρική απληστία, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, τις οπτικές αντρών και γυναικών. Καλεί το κοινό «να μπει για λίγο στα παπούτσια του άλλου» και να γνωρίσει τη μεταμορφωτική δύναμη των τεχνών όταν θέλουμε να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου δεν φοβόμαστε την ετερότητα και τη διαφορετικότητα, αλλά τις γιορτάζουμε.

Κείμενο: Petra Kindler
Σκηνοθεσία: Barbara Kemmler
Ερμηνεία: Gifty Wiafe
Χορογραφία: Frank Sam
Σχεδιασμός φωτισμών-Ήχος: Henry Nyadiah

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα.

Για ενήλικο και εφηβικό κοινό.

Info
Tρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
Θέατρο Αποθήκες, 20.30
Κάμπου 29
Στρόβολος, Λευκωσία
Εισιτήρια €6
Πληροφορίες 77772717
www.thoc.org.cy 

«ΒΟΥΤΣΕΚ»

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ανακοινώνει τις τελευταίες παραστάσεις του έργου Βόυτσεκ, (Woyzeck) του Γκέοργκ Μπύχνερ, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.

“Ωραίος καιρός κύριε λοχαγέ.

Βλέπετε τι ωραίος, γκρίζος, βαρύς ουρανός;
Σου 'ρχεται να καρφώσεις πάνω του ένα παλούκι και να κρεμαστείς,
μόνο και μόνο για κείνη τη μικρή γραμμούλα που υπάρχει ανάμεσα στο ναι και το όχι.
Ναι και όχι κύριε λοχαγέ. Φταίει το όχι για το ναι ή το ναι για το όχι; Πρέπει να το σκεφτώ αυτό.”

Η ομάδα των συντελεστών ακολουθεί το νήμα που άφησε ο συγγραφέας και επιχειρεί να απαντήσει στο επιτακτικό του ερώτημα: Πόσο πρέπει να παγώσει κανείς, για να πάψει επιτέλους να κρυώνει;

Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Θανάσης Γεωργίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Βασιλική Κυπραίου, Δρόσος Σκώτης

Παραστάσεις:

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 6.30 μ.μ.
Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.

Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com 
Link.https://bit.ly/3hIPvx  

Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)

Πληροφορίες: 22818999&99621845

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ»

Παράσταση βασισμένη στο ποίημα «Ο Προφήτης»

«Δεν είστε φυλακισμένοι στα σώματα σας ούτε περιορισμένοι στα σπίτια ή τα χωράφια.
Αυτό που είστε κατοικεί πάνω από το βουνό και περιπλανιέται με τον άνεμο.
Ελεύθερο πνεύμα που περιτυλίγει τη γη και κινείται στον αιθέρα.
Εάν οι λέξεις αυτές είναι θολές, μη γυρέψετε να τις ξεκαθαρίσετε.
Θολή και συννεφασιασμένη είναι η αρχή όλων των πραγμάτων, αλλά όχι το τέλος τους»

«Ο Προφήτης» το διασημότερο έργο του σπουδαίου λιβάνιου ποιητή, στοχαστή και ζωγράφου, Χαλίλ Γκιμπράν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Τη μεταφορά επί σκηνής του φιλοσοφικού αυτού έργου ανέλαβαν ο ηθοποιός Αντώνης Κατσαρής (σκηνοθετική επιμέλεια-ερμηνεία) και η χορογράφος-χορεύτρια Ελένη Aneesha Μιχαήλ (χορογραφία-χορός) επιδιώκωντας μέσα από το λόγο, το χορό, τη μουσική και το φως, η παράσταση να παραμείνει πιστή στην οραµατική διάσταση του έργου. Στην παράσταση συμμετέχει ο νεαρός τσελίστας Μιχάλης Βασιλειάδης ο οποίος συνέθεσε και τη μουσική.
Ο Χαλίλ Γκιμπράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε πωλήσεις ποιητής όλων των εποχών μετά τον Σέξπηρ και τον Λάο Τσε. Μέσα από το συγγραφικό του έργο επιχείρησε να γεφυρώσει τον πολιτισμό της Ανατολής με αυτόν της Δύσης. Ο «Προφήτης» που θεωρείται δικαίως το αριστούργημα του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα ποιητικά βιβλία όλων των εποχών.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν έγραψε πολλές φορές τον "Προφήτη" του μέχρι να εκδοθεί, τελικά, το 1923 στην Αμερική για να κάνει στη συνέχεια -χωρίς σταματημό- πολλές επανεκδόσεις. Γραμμένο αρχικά στην αγγλική γλώσσα και μεταφρασμένο σε άλλες σαράντα το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τον ίδιο τον ποιητή με μυστικιστικά σχέδια που αποκωδικοποιούν την ανθρώπινη ψυχή και το πνεύμα. Πρόκειται για μια σύνθεση 23 ποιητικών στοχασμών με επιρροές από τον χριστιανισµό, τον σουφισµό, τον ινδουισµό και τη θεοσοφία. Η ανθρώπινη επικοινωνία και συνύπαρξη αποτελεί το κύριο αντικείµενο του ποιητικού στοχασµού αναδεικνύοντας την έννοια της καθολικής αγάπης.

Ο ίδιος ο ποιητής πίστευε πως ο «Προφήτης» ήταν το σηµαντικότερο του έργο:«Πιστεύω πως, από τότε που συνέλαβα τον Προφήτη στο όρος Λίβανος, δεν µπορώ να υπάρξω χωρίς αυτόν. Φαίνεται πως έγινε ένα τµήµα του εαυτού µου. Φύλαξα το χειρόγραφο για τέσσερα χρόνια προτού το παραδώσω στον εκδότη µου, επειδή ήθελα να είµαι βέβαιος, απόλυτα βέβαιος, πως κάθε του λέξη είναι ό,τι καλύτερο έχω να προσφέρω».

Το έργο
Αφού έζησε 12 χρόνια στη μακρινή πόλη της Ορφαλεζίας ο προφήτης Αλ Μουσταφά σύντομα θα επιβιβαστεί σε ένα πλοίο το οποίο θα τον ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του. Στο δρόμο του προς το πλοίο θα συναπαντηθεί με τους κατοίκους της πόλης με τους οποίους ξεκινάει μια σειρά από συζητήσεις μέσα στις οποίες φιλοσοφούνται διάφορα θέματα γύρω από τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Ο Προφήτης δίνει απαντήσεις σε θέματα θεμελιώδη όπως η αγάπη, τα παιδιά, το φαγητό και το ποτό, το μοίρασμα με άλλους ανθρώπους, η προσευχή, η ευχαρίστηση, ο θάνατος.

«Ο Προφήτης» θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» για πέντε παραστάσεις, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου (το Σάββατο 30/10 διπλή παράσταση).

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ του Χαλίλ Γκιμπράν
Παράσταση βασισμένη στο ποίημα «Ο Προφήτης»
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Αντώνης Κατσαρής
Χορογραφία: Ελένη Aneesha Μιχαήλ
Μουσική: Μιχάλης Βασιλειάδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κατασκευή κοστουμιών: Σουζάνα Ιωάννου
Σχεδιασμός αφίσας (γραφικά): Κώστας Βασιλειάδης
Κινηματογράφηση (σποτ-υλικό προβολής): Φώτος Κυπριανού (WeFilm)
Φωτογραφίες: Γεωργία Μεσιήτη
Παραγωγή: Χοροθεατρική Ομάδα «Κύκλοι»
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη
email contact: georgia.music@gmail.com

Επί σκηνής:
Αντώνης Κατσαρής: Ερμηνεία
Ελένη Aneesha Μιχαήλ: Χορός
Μιχάλης Βασιλειάδης: Τσέλο

Παραστάσεις 

Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» | Παλιά Λευκωσία (παρά της Πύλης Αμμοχώστου)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 

-Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 20:30
-Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 (δύο παραστάσεις) στις 18:30 & 20:30
-Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 18:30
-Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021 20:30

Διάρκεια παράστασης: 70’ λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Γενική τιμή εισιτηρίου: 10€
Πληροφορίες: 96 306617
Facebook Page: Ο Προφήτης του Χαλίλ Γκιμπράν - Παράσταση