ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι θα γίνει με τα μεγάλα κυπριακά φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι

WIZ TEAM

Θα γίνει ο Φέγγαρος, το Afro Banana, το Ξαρκής; Θα πάμε Σαλαμιού για το Animafest, θα πάμε Γιαλιά για το Jazz Festival, θα πάμε Κατύδατα για το Windcraft; Θα βγούμε στην Πλατεία Ηρώων για το World Music Festival, θα πάμε Πύργο για το Αντί-Σκηνο, θα μπούμε στην Αξιοθέα για το ωραίο της φεστιβάλ και στον Χαρουπόμυλο για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ;

Απορίες που έχουμε όλοι, μετά από όλο αυτό που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, βλέποντας events, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλα πολιτιστικά γεγονότα να αναβάλλονται σωρηδόν.

Ως εκ τούτου, έχοντας την αγωνία για το φετινό καλοκαίρι (τι κι αν ακόμα είναι Ιανουάριος), επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές προσπαθώντας να εκμαιεύσουμε πληροφορίες για τα όμορφα φεστιβάλ τους.

Και μαντέψτε τι; Παρόλο που θεωρητικά είναι ακόμα νωρίς, εντούτοις κάποιοι έχουν ανακοινώσει ήδη ημερομηνίες. Μάλιστα, κάποιοι έκλεισαν ήδη και καλλιτέχνες για το πρόγραμμα των φεστιβάλ!

Κεντρική φωτογραφία: Windcradft Music Fest


Φέγγαρος

Με μια ανάρτηση την Πρωτοχρονιά, ανακοινώθηκε ο φετινός Φέγγαρος, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 28 και 30 Ιουλίου, στον Κάτω Δρυ φυσικά. Η φετινή έκδοση του αγαπημένου φεστιβάλ θα είναι η δέκατη, ενώ θα προηγηθεί η 9η έκδοση του Μουσικού Χωριού, μεταξύ 21 και 26 Ιουλίου.

 

ABR Festival

Σημειώστε ημερομηνίες: 14-24 Ιουλίου. Βασικά, το δέκατο φετινό edition (δωδέκατη χρονιά) του αγαπημένου φεστιβάλ θα απλωθεί σε δύο πεμπτοπαρασκευοσαββατοκυρίακα! Ειδικά φέτος, ένεκα της δέκατης διοργάνωσης, ενδεχομένως να αλλάξει κάπως το όνομα του φεστιβάλ, αλλά σίγουρα πάντως θα αλλάξει το concept. Όπως μαθαίνουμε, φέτος θα γίνουν πολύ δυνατές συνεργασίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ενώ σκοπός των διοργανωτών είναι πλέον κτιστεί μόνιμα στη Γιαλιά.

 

Φεστιβάλ Ξαρκής

Με ένα ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάθαμε πως οι ημερομηνίες του φεστιβάλ για φέτος είναι 15-17 Ιουλίου, αλλά και ότι «φέτος το καλοτζιαίρι εν να επικεντρωθούμε στον αντίκτυπο της αποικιακής κληρονομιάς μέσω μίας διαθεματικής προσέγγισης». Σε σχέση με το location, μετά τον Πολύστυπο της Πιτσιλιάς, εικάζουμε πως θα επιλεγεί ένα παραπλήσιο χωριό.

 

Animafest

Το φεστιβάλ που αγαπά το animation θα βρίσκεται και πάλι στη Σαλαμιού (επ. Πάφου), μεταξύ 10 και 13 Αυγούστου, για την 21η έκδοσή του, προβάλλοντας καλλιτεχνικές και πειραματικές ταινίες animation. Επιπλέον, εκτός του διαγωνιστικού προγράμματος δηλαδή, θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (μια βδομάδα πριν), ενώ για πρώτη φορά φέτος θα πραγματοποιηθεί και ένα διαρκές εργαστήρι μιας εβδομάδας.

 

Cyprus Rialto World Music Festival

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2006 το Θέατρο Ριάλτο, και που πλέον τιμάται με το EFFE label 2019 -2021 (Europe for Festivals, Festivals for Europe), ενώ είναι και μέλος του European Forum of Worldwide Music Festivals, φτάνει αισίως στη 17η διοργάνωση. Η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό θα αποτελέσει και πάλι το ιδανικό σκηνικό για να ακούσουμε ωραίες μουσικές (του κόσμου) τον προσεχή Ιούλιο.

 

Windcraft Music Fest

Αύγουστος χωρίς πνευστά στα Κατύδατα Σολέας (της επαρχίας Λευκωσίας), δεν λέει. Σημειώστε τις ημερομηνίες της 8ης φετινής διοργάνωσης (5-7 Αυγούστου) και προετοιμαστείτε για τις φετινές δυνατές συναυλίες που έρχονται αλλά και για τα τριήμερα μουσικά εργαστήρια του Windcraft.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Λογικό να έχεις λατρέψει τη φάση που πάντα παίζει έξω και μέσα από τον Χαρουπόμυλο, στη Λεμεσό, μεταξύ 1ης και 8 Αυγούστου κάθε χρόνο! Το ωραίο crowd, τα κοκτέιλ και τα τσιμπήματα, αλλά κυρίως τις σπουδαίες ταινίες, εννοώντας τα πιο σπουδαία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους τα οποία έχουν βραβευθεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Ταινίες, μάλιστα, που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο! Η φετινή θα είναι η 17η διοργάνωση.

 

Paradise Jazz Festival

Μετά το Paradise, το πιο δημοφιλές jazz φεστιβάλ του νησιού έχει βρει ένα άλλο παραδεισένιο μέρος για να το φιλοξενεί. Ο λόγος φυσικά για το Val’s Place, στη Γιαλιά, της επαρχίας Πάφου. Στην 22η φετινή διοργάνωση, μεταξύ 18 και 20 Αυγούστου, θα παίξουν και πάλι κυπριακές μπάντες, ενώ ενδεχομένως να ενταχθούν και άλλες δράσεις φέτος στο φεστιβάλ, εκτός από τη μουσική.

 

Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει ήδη την υποβολή προτάσεων για φέτος, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η επιλογή των καλλιτεχνών-δράσεων που θα απαρτίσουν το φετινό πρόγραμμα. Όπως κάθε χρόνο, αυτό θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, Ιούνιο-Ιούλιο το πρώτο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο το δεύτερο. Σημαντικό να αναφέρουμε πάντως πως η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αξιοθέας (όπως συνηθίσαμε να το λέμε), η πρώτη μετά τον θάνατο του Μιχάλη Πιερή, θα είναι η 25η.

 

Αντί-Σκηνο

Το υπαίθριο θεατρικό φεστιβάλ Αντί-Σκηνο, το φεστιβάλ που αγαπά το θέατρο αλλά και το υπέροχο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού με τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, επιστρέφει φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά και πάλι κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο, στο υπαίθριο κοινοτικό πάρκο - ησυχαστήριο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, το Παρασκευοσάββατο 26 & 27 Αυγούστου.