ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού η 179η παραγωγή της ΕΘΑΛ

WIZ TEAM

Ο Γιωργής, ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας στη Βιζύη της ανατολικής Θράκης, αφηγείται, ως ενήλικας πια, την ασθένεια της αδερφής του Αννιώς και τη μάταιη προσπάθεια της χήρας μητέρας τους για να τη σώσει, παραμελώντας τα άλλα τρία παιδιά της και εξανεμίζοντας το «βιός» τους. Όταν τελικά το κορίτσι πεθαίνει, η μητέρα σπεύδει να υιοθετήσει ένα άλλο και όταν αυτό παντρεύεται, υιοθετεί ακόμα ένα, παρά τη δυσαρέσκεια των γιών της και τις οικονομικές τους δυσκολίες. Στο τέλος, η μητέρα εξομολογείται στον Γιωργή πως η εμμονή της με τις υιοθεσίες μικρών κοριτσιών οφείλεται στην ενοχή της για ένα αμάρτημα που διέπραξε στα νιάτα της και στον αγώνα της για να εξιλεωθεί από αυτό.

Το έργο:
Το 1882, ο Γεώργιος Βιζυηνός, που μέχρι τότε γράφει μόνο ποιήματα, γνωρίζει στο Παρίσι τον Δημήτριο Βικέλα που τον προτρέπει να ασχοληθεί με το διήγημα. Ο Βιζυηνός αποφασίζει να ακολουθήσει τη συμβουλή του και το 1883 δημοσιεύει το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Το Αμάρτημα της Μητρός μου», αρχικά μεταφρασμένο στα γαλλικά στη Nouvelle Revue (Νέα Επιθεώρηση) και μέσα στην ίδια χρονιά στο περιοδικό «Εστία» στην ελληνική γλώσσα. «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» εγκαινιάζει τη μετάβαση από την απλή αφήγηση και την ηθογραφία στην ψυχογραφία και στην καταβύθιση της ανθρώπινης ψυχής.

Το υλικό του έργου, όπως και όλων των έργων του, ο Βιζυηνός το αντλεί από τα προσωπικά του βιώματα και τα ονόματα των ηρώων του αντιστοιχούν στα ονόματα των πραγματικών ατόμων. Η αφήγηση είναι κυρίως πρωτοπρόσωπη, ακόμα μια καινοτομία για την εποχή, μόνο σε ένα σημείο παίρνει τον λόγο η μητέρα για να φανερώσει το αμάρτημα της στον Γιωργή αλλά και στο κοινό.

Σημαντικό στοιχείο για τα Κυπριακά Γράμματα είναι η παραμονή του Βιζυηνού για τέσσερα χρόνια στην Κύπρο, ως προστατευόμενος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου Β’, όπου φοιτά στην Ελληνική Σχολή Λευκωσίας, αριστεύει και προορίζεται για ιερωμένος. Αναφορές της περιόδου αυτής, συναντάμε σε σημεία στο σύνολο του έργου του.

Η παράσταση:
Η παράσταση αποτελεί σπουδή πάνω στο «τραύμα». Οι ηθοποιοί ως χορός αρχαίου δράματος μαζί με τον μουσικό που βρίσκεται στη σκηνή συνδιαλέγονται και κτίζουν ένα σύνολο, από το οποίο ξεπηδούν οι διάφοροι ρόλοι και ταυτόχρονα δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα, θεατρική αφηγηματική ατμόσφαιρα. Σε αυτή τη θεατρική διασκευή, μαζί με το πρωτότυπο κείμενο, χρησιμοποιήθηκαν εμβόλιμα αποσπάσματα από ποιήματα και τελετουργίες της Εκκλησίας σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί πιο ανάγλυφα στο κοινό ο ολοκληρωτικός αγώνας που δίνει η μάνα με σώμα, ψυχή και μυαλό για να σώσει το άρρωστο παιδί της και να εξιλεωθεί από το αμάρτημα της.

Σκηνοθεσία/Διασκευή: Μαρίνα Βρόντη
Δραματουργία: Κωνσταντίνος Μελίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική σύνθεση/σχεδιασμός ηχητικού τοπίου: Γιώργος Καλογήρου
Κίνηση/ Χορογραφίες: Χλόη Μελίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννα Γεωργιάδου

Επί σκηνής: Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Θανάσης Ιωάννου, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Παναγιώτα Παπαγεωργίου.
Performer/ μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Καλογήρου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Πρεμιέρα: 19 Νοεμβρίου 2024│ Θέατρο ΕΘΑΛ│ 20:30
Παραστάσεις:
Λεμεσός - Θέατρο ΕΘΑΛ:
22, 23, 26, 29 & 30 Νοεμβρίου και 07, 10 και 14 Δεκεμβρίου 2024| 20:30
24 Νοεμβρίου και 01, 08 & 15 Δεκεμβρίου 2024 | 18:30
Λευκωσία – Σατιρικό Θέατρο :
03, 04, 05 & 06 Δεκεμβρίου 2024 | 20:30

Κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών
Διάρκεια: 80 λεπτά
Πληροφορίες: 25877827
Προπώληση εισιτηρίων: Sold Out Tickets στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/mymothersinethal2024  και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Κύριος Χορηγός: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πάγιος χορηγός: Δήμος Λεμεσού
Χορηγοί επικοινωνίας: Love Fm 100.7 και εφημερίδα Η Καθημερινή
Στηρίζουν: ΡΙΚ, Κανάλι 6, Black Lemon