ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου «Γκασταρμπάιτερ, οδυνηρή φυγή» στη Read library

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχές της δεκαετίας του '60 και η Αντωνία, χωρίς τον σύντροφό της Χάρη, αλλά με οκτώ ζευγάρια συντοπιτών της επιχειρεί το μεγάλο βήμα (ή ακολουθεί τη μοίρα χιλιάδων Ελλήνων εκείνης της εποχής, τη μοίρα του γκασταρμπάιτερ): Ξεκινά από ένα μικρό χωριό της κεντρικής Μακεδονίας και φτάνει στο Βαλντσάσεν της Γερμανίας, για να δουλέψει ως φιλοξενούμενη εργάτρια σε ένα εργοστάσιο πορσελάνης. Πίσω στην πατρίδα, ο άντρας της, παγιδευμένος λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, δίνει τον δικό του αγώνα προκειμένου να βρεθεί κοντά στην αγαπημένη του. Θα τα καταφέρει ή θα τον προλάβει η δικτατορία που θα 'ρθει για να μαραζώσει ακόμα περισσότερο τον βασανισμένο τόπο; Μια ιστορία αγάπης στα χρόνια της μεγάλης φυγής στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Μια αναδρομή στην ελληνική επαρχία του ΄60, όπου η φτώχεια εξοντώνει όπως κι ένας πόλεμος, οι πληγές του εμφυλίου παραμένουν ανοιχτές κι ο χωροφύλακας διαφεντεύει ακόμα τις τύχες των άλλων. Μια μαρτυρία για τη Χούντα των συνταγματαρχών, τα δεινά των πολιτικών κρατουμένων την περίοδο 1967-1973, τον αγώνα ενός λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Και στο φόντο, στερεότυπα που γκρεμίζονται, βεβαιότητες που διαψεύδονται, προσδοκίες που ματαιώνονται, όνειρα που εκπληρώνονται, προσωπικές απώλειες αλλά και κατακτήσεις. Πότε με υπόκρουση τη φωνή του Καζαντζίδη και πότε τη φωνή αντίστασης της Deutsche Welle...

Αγοράστε το βιβλίο από κινητές συσκευές και tablets εδώ.
Βρείτε και τη θεατρική διασκευή εδώ.

Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets,
για τεχνολογία iOS εδώ.
για τεχνολογία Android εδώ.

Βιογραφικό της συγγραφέως:

Η ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. "Παιδί βαλίτσα" όπως συστήνεται συχνά. Στα εννιά της χρόνια ήρθε στο Μαυρονέρι του Νοµού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας και του Παιδαγωγικού Τµήµατος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2020 από την εκπαίδευση. Ασχολήθηκε µε τη συγγραφή χρονογραφηµάτων στην εφηµερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στα Εργαστήρια του Βιβλίου του Ιανού. Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ από το 2005 µέχρι σήµερα είναι στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Το βιβλίο Με λένε Πρόµις συµπεριλήφθηκε στον κατάλογο The White Ravens για το 2007. Είναι δηµιουργός του βραβευµένου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ιστολογίου www.filanagnosiaprogram.blogspot.com. Το 2020 συµπεριλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα Εφηβικού Βιβλίου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έργο της Η Ξένη στον Ρήνο, όπως και το 2022 για το βιβλίο Ο Στύλιος και οι στύλοι του και το 2023 συμπεριληφθηκε στην ίδια λίστα για το cross over, εικονοβιβλίο Θα έδινα τα πάντα, όλα εκδόσεων Ψυχογιός.

Με αφορµή το µυθιστόρηµά της Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή, η σκηνοθέτιδα Κωστούλα Τωµαδάκη τής πρότεινε να λάβει µέρος στο ντοκιµαντέρ «Η Μητέρα του Σταθµού», που από τα τέλη του 2022 προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και βραβεύτηκε και συνεχίζει. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στην ΕΡΤ, που είναι χορηγός του.