ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το ΔΦΛ συνεχίζει να δίνει βήμα στους Κύπριους δημιουργούς

WIZ TEAM

Οι Κύπριοι μουσικοί έχουν την τιμητική τους στην εκπνοή του Φλεβάρη στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Under 30, το οποίο δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς κάτω των 30 ετών, παρουσιάζονται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας @ Jo Loui και το συγκρότημα SALTY RIVER. Ακολούθως η ποίηση του Charles Baudelaire και συγκεκριμένα η συλλογή «Τα άνθη του κακού» («Les Fleurs du mal»), ντύνεται μουσικά από τον Γιώργο Κ. Παπαγεωργίου. Εμπνευσμένη από το μουσικό έργο του Γιώργου Κ. Παπαγεωργίου είναι και η ανοικτή συζήτηση με την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Μαίρη Ρούσσου και τον συνθέτη, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος του Φεστιβάλ.

JO LOUI
Η ιστορία μου: Aγκαλιάζοντας το παρελθόν, ζώντας το παρόν
Πρόγραμμα UNDER30
Κυριακή 18/02/24, 18:00
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Διάρκεια: 45΄

Το μουσικό ταξίδι τ@ Jo Loui είναι γεμάτο ψυχή, συναισθηματικούς στίχους και δυνατή αφήγηση. Από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, το ταξίδι ζωής τ@ Jo ήταν μια ιστορία αυτογνωσίας και τόλμης να αγκαλιάσει και να αποκαλύψει την αληθινή ταυτότητά του. Το προσωπικό του μονοπάτι και το πρώτο του άλμπουμ χαρακτηρίζονται από μια ισχυρή αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό, την αδικία, την ανισότητα και τη διάκριση σε όλες τις μορφές της. Αυτό όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλοι αγωνιστούμε για ένα κόσμο χωρίς στερεότυπα, όπου η κοινωνία δεν αναμένει από τους ανθρώπους να ζήσουν μια ζωή που δεν έχουν επιλέξει.

@ Jo Loui μιλά για την ξενιτιά, την κατάθλιψη και τη δυσφορία φύλου ανασηκώνοντας φωνή κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων. Η συναυλία υπόσχεται να συνεπάρει το κοινό και να του δώσει μια γεύση από τις μελωδίες και τους ρυθμούς τoυ νησιού της Αφροδίτης και την ομορφιά της κυπριακής διαλέκτου.

Πιάνο: Marian Fricke

Τιμές εισιτηρίων
ΖΩΝΗ Α: €16.00 / €13.00
ΖΩΝΗ Β: €13.00 / €10.00
ZΩΝΗ Γ: €10.00 / €8.00
ΖΩΝΗ Δ: €8.00 / €8.00

SALTY RIVER
Πρόγραμμα UNDER30
18/02/24, 20:30
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Διάρκεια: 90'

Οι Salty River δημιουργήθηκαν επίσημα το 2022 και είναι ένα 5μελές indie/alternative rock συγκρότημα από την Κύπρο. Οι κιθάρες, τα βιολιά, το μπάσο και τα τύμπανα σμίγουν για να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικούς ροκ ήχους με metal στοιχεία.

Το πενταμελές indie/ alternative rock συγκρότημα παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Τραγούδια όπως τα “Glimbse”, “No One” και “Little Man” οδηγούν τους ακροατές σε διαφορετικά μονοπάτια και βιώματα.

Φωνητικά: Martyna Sytek
Κιθάρες/Φωνητικά: Κωνσταντίνος Πελεκανή
Μπάσο: Μάριος Παπαδόπουλος
Ντραμς: Στέφανος Πολυμνίου
Βιολί: Θεοδώρα Μεσσαλόρα
Τιμές εισιτηρίων: €10

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ
Ανοικτή συζήτηση με την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δρα Μαίρη Ρούσσου και τον συνθέτη Γιώργο Κ. Παπαγεωργίου
Παράλληλο Πρόγραμμα
Τετάρτη 21/02/2024, 19:00
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (3ος όροφος)

Με αφορμή την παρουσίαση του μουσικού έργου «Τα άνθη του κακού» σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Κ. Παπαγεωργίου και στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνδιοργανώνεται ανοικτή συζήτηση με το κοινό.


Η Δρ Μαίρη Ρούσσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ελληνο-γαλλικής Σχολής Μοναχών Ουρσουλινών και πτυχιούχος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ στην Αγγλία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MPhil), από το τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών το 1990 και τον τίτλο του διδάκτορα (PhD), από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, το 2001.

Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2008. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιστορίας της Τέχνης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό, όπου έδωσε διαλέξεις και δίδαξε μεταπτυχιακά σεμινάρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν την ταξιδιωτική γραμματεία, συγκριτική φιλολογία, θεωρία της λογοτεχνίας, ιστορία των ιδεών, ποίηση και πεζογραφία του 19ου και του 20ου αιώνα, τις σχέσεις μεταξύ λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών.

Είσοδος ελεύθερη.


ΓIΩΡΓΟΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ»
Μια μουσική παράσταση σε ποίηση του Charles Baudelaire
21/2/2024, 20:30

Ηλικίες: 13+
Γλώσσα: Ελληνικά
Διάρκεια: 70'

Πρόκειται για μουσική παράσταση σύγχρονης λόγιας μουσικής αποτελούμενης από έργα του συνθέτη Γιώργου Κ. Παπαγεωργίου και απαγγελία ποιημάτων της συλλογής «Τα άνθη του κακού» του Charles Baudelaire. Το μουσικό έργο είναι γραμμένο για μικρό ορχηστρικό σύνολο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο και κρουστά).

Την καλλιτεχνική εκπλήρωση υπογράφουν το σχήμα Chronos Contemporary Music Ensemble, που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και τον καταξιωμένο ηθοποιό Φώτη Αποστολίδη, στην απαγγελία των ποιημάτων.

Αντί σημειώματος

Στα «Άνθη του κακού», οι μελωδικές γραμμές ταλαντεύονται ανάμεσα στη νέο-ρομαντική μελαγχολία, στις νευρώσεις των ήχων και στη δαιμονική εναλλαγή των ρυθμών.

Το σκηνικό και οι προβολές των εικαστικών έργων του Σταύρου Κίκα, σαν κομμάτια ενός μεγάλου παζλ, συμπληρώνουν τη μουσική καθορίζοντας τη σκοτεινή παλέτα του έργου και δρώντας ως ο μεταφυσικός καθρέφτης του ψυχικού δράματος του πρωταγωνιστή (αφηγητή). Παράλληλα, σκιρτήματα από απεικάσματα φωτός προσδίδουν αμυδρές νότες αισιοδοξίας, τα οποία πνίγονται όμως σχεδόν αμέσως μέσα στην καταθλιπτική ένταση και τη διαστροφή του λόγου και της μουσικής.

Οι πυκνές νοσταλγικές μελωδίες και το χαρακτηριστικό νέο-ρομαντικό ύφος του συνθέτη, πλέκουν με τις δαιμονιώδεις ηχητικές εντάσεις. Η πλούσια χροιά των οργάνων μεταβάλλεται απρόσμενα ανάμεσα στην κατανομή της μελωδίας προσδίδοντας την ευαισθησία και συνάμα τον εύθραυστο ψυχισμό μιας αρρωστημένης μποέμ ύπαρξης, εωσφορικά φυλακισμένης ανάμεσα στον μελαγχολικό ρομαντισμό του 19ου αιώνα και της νευρωτικής σύγχρονης κοινωνίας.

Ο ποιητής και το έργο του

Η εφημερίδα «Φιγκαρό» έγραψε το 1857: «Ο Charles Baudelaire είναι το πρότυπο των καταραμένων ποιητών, ύστερα από αυτόν τίποτα στη σύγχρονη τέχνη και σκέψη δεν θα είναι ίδιο».

«Τα Άνθη του κακού» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και το ποιητικό αριστούργημα που καθόρισε οριστικά τη νεότερη ποίηση (ότι είναι ο Όμηρος για την ποίηση είναι και ο Μπωντλαίρ για τη νεότερη ποίηση). Πρωτοκυκλοφόρησε σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις μεταξύ 1857 και 1868 και εξαιτίας της πρώτης έκδοσης ο Μπωντλαίρ καταδικάστηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς με έξι από τα ποιήματα του να απαγορεύονται από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Στο έργο η αηδία πνίγει την αχρειότητα και το βρωμερό παραγκωνίζει το χυδαίο και ενώνεται με το αισχρό. Ένα νοσοκομείο για κάθε παραφροσύνη του πνεύματος.

Μουσική Σύνθεση/ Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Παπαγεωργίου
Εικαστικά - Προβολές: Σταύρος Κίκας
Αφηγητής - Ηθοποιός: Φώτης Αποστολίδης
Χορογραφία – Χορός: Στέφανη Παστελλά
Oρχηστρικό σύνολο "Chronos Contemporary Music Ensemble”:
Virginie Bove - φλάουτο
Γιώργος Γεωργίου - κλαρινέτο
Sorin Alexandru Horlea - βιολί
Jacub Otcenasek - βιολοντσέλο
Gergana Georgieva - πιάνο
Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής

Εισιτήρια:
ΖΩΝΗ Α: €18.00 / €16.00
ΖΩΝΗ Β: €16.00 / €14.00
ΖΩΝΗ Γ: €14.00 / €12.00
ΖΩΝΗ Δ: €12.00 / €10.00

Ταυτότητα του Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, και αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.

Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport

Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal

Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel
Για εισιτήρια: http://bit.ly/NIF2023_tickets, καταστήματα Stephanis κι από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-13:00).