ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το εντυπωσιακό μεγάλης κλίμακας έργο Dark Blue σε κτήριο στη Λεμεσό

WIZ TEAM

Το πρότζεκτ παρέχει έναν τόπο συνάντησης, όπου δημόσιος χώρος και κοινό διασταυρώνονται στην εικαστική παρέμβαση του καλλιτέχνη Αλέξη Βαγιανού. Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, τα οποία έφτιαξαν σχέδια καρεκλών όπως τα ίδια τις φαντάζονταν.

Ο καλλιτεχνικός σύνδεσμος Cathrine Art παρουσιάζει το τρίτο έργο, με τίτλο «Dark Blue», στο πλαίσιο του πρότζεκτ The Excluded Form. Το πρότζεκτ παρέχει ένα τόπο συνάντησης όπου δημόσιος χώρος και κοινό διασταυρώνονται στην εικαστική παρέμβαση του καλλιτέχνη Αλέξη Βαγιανού.

Το Excluded Form αποτελεί εικαστική παρέμβαση στην όψη μιας υπό κατασκευή οικοδομής, και αποσκοπεί στη δημιουργία αλληλεπίδρασης μεταξύ του δημόσιου χώρου και του κοινού/κατοίκων και επισκεπτών της Λεμεσού. Εκτυπώνοντας το έργο τους στο γνωστό δίκτυ που περιβάλλει τις σκαλωσιές της οικοδομής, οι καλλιτέχνες μετατρέπουν την όψη του κτηρίου σε εκθεσιακό χώρο. Έτσι, ο ιδιωτικός χώρος μετατρέπεται σε δημόσιο, με την παρουσία του εικαστικού έργου να αγγίζει προβληματισμούς σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου αστικού τοπίου ως δικαίωμα αλλά και ως υποχρέωση.

Η εγκατάσταση του έργου έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη κτιρίου ενός πρώην διυλιστηρίου κρασιού που ανήκει στην εταιρία ETKO και βρίσκεται ανάμεσα στα δύο λιμάνια της παραλιακής Λεμεσού, σε μια ιστορική στιγμή που οι κολοσσιαίες οικονομικές επενδύσεις της πόλης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το έργο το Dark blue είναι μια εγκατάσταση μεικτών μέσων από λαδομπογιά και ακρυλικό, ξύλο και κοψίματα με το χέρι. 

Στο μεγάλης κλίμακας έργο του, ο Αλέξης Βαγιανός επεξεργάζεται μοτίβα με σημαντική λεπτομέρεια και αφοσίωση, επαναλαμβάνοντας επιλεγμένα γνωρίσματα ή θέματα, σαν να ήταν λαϊτμοτίφ, για να κατασκευάσει τελικά μια μοναδική σύνθεση. Η καρέκλα ως υποκείμενο και αντικείμενο είναι μια σταθερή επανάληψη αλλά και πολυμορφική, κάτι που έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε μυριάδες θέσεις και δυνατότητες, θραύσματα και προσκολλημένα μέρη. Πρόκειται επίσης για ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς του Βαγιανού τα τελευταία χρόνια.

Για το έργο «Dark blue» συνεργάστηκε με παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, τα οποία έφτιαξαν σχέδια καρεκλών όπως τις φαντάζονταν στο ατομικό τους μυαλό.

Στο πλαίσιο του ETKO Weekend. 

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου.

Κείμενο: Μαρία Πετρίδη
Δημιουργική ομάδα: Eudes Ajot (επιμελητής), Έλενα Κοτασβήλι (εικαστικος), Μαρία Κυριάκου (σκηνοθέτιδα), Αντώνης Στυλιανού (αρχιτέκτονας)
Καλλιτέχνης: Αλέξης Βαγιανός
Διοργανωτής: Αrt Association Cathrine
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφυπουργείο Πολιτισμού

Info
Εγκαίνια Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023
ETKO Cyprus, 18.00
Είσοδος ελεύθερη