ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το «Ποιός έφαγε τον τελευταίο λουκουμά;» στη Read Library

WIZ TEAM

Συγγραφή: Σάντη Αντωνίου
Εικονογράφηση: Βικτώρια Λεωνίδου
Σελ. 11

Στο Χωριό της Κυράς Φωφώς χάθηκε ο τελευταίος λουκουμάς κι έγινε μεγάλος σαματάς. Ο Άψε Βρες, ο πιο γνωστός αστυνομικός αποφάσισε στο πι και φι λύση στο μυστήριο να βρει.
Το μυστήριο του χαμένου λουκουμά μελώνει από το 2011 τις καρδιές παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Με θέμα την διαπολιτισμικότητα και βασισμένο στην εμπειρία της Σάντης Αντωνίου με την ιδιότητα της 1ης Κοινωνικής Λειτουργού στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου, το παραμύθι αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εγκριθεί και ως εκπαιδευτικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Ήταν λοιπόν εκείνη τη χρονιά που η Σάντη Αντωνίου είχε αναλάβει τη λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου, μια εμπειρία που έμελλε να γίνει σταθμός στην επαγγελματική, στη δημιουργική και στην εξελικτική της πορεία, όπως δηλώνει η ίδια.

Ο λουκουμάς, γεννήθηκε ως προσωπική της ανάγκη να μοιραστεί τη φιλία δυο διαφορετικών παιδιών, που άνθιζε μέσα στο Κέντρο. Η φιλία και το μοίρασμα τους μαρτυρούσε αξίες όπως η αγάπη, ο σεβασμός, η αποδοχή και η ευγένεια. Παρακολουθούσε τα δυο παιδιά να παίζουν με τις ώρες, να τραγουδούν, να μοιράζονται και να απολαμβάνουν γεύσεις η μια από τη χώρα της άλλης. Έτσι ξεπήδησε η ιδέα του διαπολιτισμικού τραπεζιού. Άνοιξαν τότε οι πόρτες του Κέντρου στην κοινότητα, οι κάτοικοι του χωριού είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά φαγητά που μαγείρεψαν οι φιλοξενούμενοι, να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν και φυσικά να στρώσουν το τραπέζι.

Ο λουκουμάς μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός μέσα από τη σπουδαία έκφραση του εθελοντισμού αλλά κυρίως μέσα από την προσωπική ευθύνη, μέσα από τη στάση μας απέναντι στους άλλους και στο σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους.

«Κανένα παιδί χωρίς πρόγευμα στο σχολείο», μια δράση μέσα από την οποία ο λουκουμάς προσφέρει έμπρακτα στα παιδιά. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του λουκουμά πηγαίνουν απευθείας στο πρόγραμμα. Ο λουκουμάς, με τη στήριξη και την αγάπη των αναγνωστών, κατάφερε να προσφέρει, μέχρι σήμερα, πρόγευμα σε πάνω από 1000 μαθητές που το είχαν ανάγκη.

Το βιβλίο διανέμεται ψηφιακά από την εφαρμογή Read Library στην τιμή των 4,99 ευρώ. Αγοράστε το εδώ.

Κατεβάστε την εφαρμογή σε κινητά και tablets,
για τεχνολογία iOS : εδώ
για τεχνολογία Android : εδώ



Βιογραφικό της συγγραφέως: Η Σάντη Αντωνίου είναι βραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και ζει στην Κύπρο. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Διοίκηση και Κοινωνική Ανάπτυξη. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία εργάζεται ως Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Κέντρου ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο με στόχο την προαγωγή της αυτοανάπτυξης και της ευημερίας των φοιτητών.
Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με θέμα την διαπολιτισμικότητα Ποιος έφαγε τον τελευταίο λουκουμά; σε εικονογράφηση της Βικτώριας Λεωνίδου. Το βιβλίο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως κατάλληλο για τη σχολική βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών.
Το 2019 εκδόθηκε το δεύτερό της παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο Η κλωστή της Υπομονής σε εικονογράφηση της Έλενας Τσιγαρίδου το οποίο απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Παιδιά για τις εκδόσεις 2019. Το βιβλίο αφηγείται μια πραγματική ιστορία, αριστοτεχνικά κεντημένη με στοιχεία μυθοπλασίας ενώ πραγματεύεται την αγάπη για τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, ειδικότερα σε σχέση με την αθηενίτικη δαντέλα «βενίς». Παράλληλα, εξυμνεί την αξία της υπομονής και της καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά, με προσήλωση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.