ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πράσινο λιβάδι στη Λεμεσό που επιβάλλεται να πας μια βόλτα

WIZ TEAM

Πολύ κοντά στα δυτικά προάστια της πόλης της Λεμεσού και λίγα μόνο λεπτά οδήγημα από τις κοινότητες Ασωμάτου και Φασουρίου βρίσκεται σχεδόν κρυμμένο από τις βασικές οδικές αρτηρίες και σίγουρα άγνωστο σε μεγάλη μερίδα ντόπιων κατοίκων ένα πράσινο λιβάδι με έλη, βάλτους, γαϊδούρια, μικρά και μεγάλα πτηνά και γηγενείς αγελάδες.

Αναντίλεκτα, ο συνδυασμός του έλους και του υγροβιότοπου με τις μεγάλες καφετί αγελάδες σε… κυπριακό έδαφος παραπέμπει ολίγον τι σε οφθαλμαπάτη, αφού είναι από σπάνιο έως ανύπαρκτο να δεις κάτι αντίστοιχο σε άλλη περιοχή του νησιού.

Το σκηνικό παραπέμπει ξεκάθαρα σε ολλανδική και αγγλική εξοχή και η ειρωνεία της ιστορικής μοίρας είναι ότι επί της ουσίας πρόκειται κυριολεκτικά για «βρετανικό» έδαφος, αφού το λιβάδι εμπίπτει εντός των βάσεων Ακρωτηρίου.

Παρά όμως το μιλιταριστικό, βρετανικό στάτους της περιοχής, η πρόσβαση στο λιβάδι είναι πανεύκολη, αφού ούτε από χωματόδρομους πρέπει να περάσεις για να φτάσεις εκεί, ούτε υπάρχουν απαγορεύσεις και περιορισμοί στη πρόσβαση, όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία των βάσεων.



Πρόκειται για μια ευθεία, πεδινή και εξόχως χαλαρωτική διαδρομή που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Λεμεσού και που λειτουργεί ως μια κυριολεκτική όαση, μετά από τόσο πολύ και τόσο άσχημο τσιμέντο. Ο υγροβιότοπος Ακρωτηρίου, όπως λέγεται ευρύτερα η περιοχή, καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 150 εκταρίων και συμπεριλαμβάνει την περιοχή της Αλυκής καθώς κι άλλους βάλτους με καλαμιές και αυτοφυή, υδροχαρή χλωρίδα.

Περιφραγμένο για ελεγχόμενη βόσκηση των αγελάδων, το μυστικό λιβάδι περιγράφεται ως το μεγαλύτερο φυσικό σύστημα υγροβιοτόπων σε ολόκληρο νησί. Μεγάλος είναι ο αριθμός και των ενδημικών αλλά και αποδημητικών πουλιών και πτηνών που βρίσκουν πρόσκαιρα ή ολόχρονα καταφύγιο στο λιβάδι.

Η περιοχή συγκαταλέγεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Ηνωμένου Βασιλείου (πρόκειται για αντίστοιχη οδηγία με αυτή που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση) καθώς και στο δίκτυο Natura 2000.



Tip: Λίγα μόνο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιβαδιού, μπορείτε να εντοπίσετε το ναυάγιο στην παραλία του Ακρωτηρίου και μεγάλους, παράκτιους αμμόλοφους, με το φυσικο σκηνικό να αλλάζει όψη ολοκληρωτικά.


Πηγή: Must