ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πρώτο μικρό οινοποιείο της Κύπρου έγινε 39 χρονών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το Οινοποιείο Αγία Μαύρη, στο Κοιλάνι, ανέβασε μια πολύ όμορφη φωτογραφία, με αφορμή τα 39α γενέθλιά του.

Την 1η Μαΐου, το Οινοποιείο Αγία Μαύρη, το οποίο βρίσκεται στο γραφικό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού, είχε γενέθλια. Εξ αφορμής, οι ιδιοκτήτες και οινοποιοί, ο κύριος Γιάννη Ιωαννίδης και η σύζυγός του, Γιαννούλα, υψώνοντας τα κρασοπότηρά τους, ευχαρίστησαν όλους τους φίλους τους για τις ευχές.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια βοηθήσαμε αρκετά στον πολιτισμό του κρασιού, ειδικά με τα γλυκά κρασιά που εισαγάγαμε στην αγορά», αναφέρει στο WiZ ο γιατρός στο επάγγελμα κύριος Ιωαννίδης.

«Σίγουρα το κέρδος ήταν μεγάλο μέσω της ενασχόλησής μας με το κρασί. Αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες, τόσο για το κρασί, όσο και για τον τουρισμό, μέσω των καθημερινών εδώ επισκέψεων του κόσμου».

Κανείς δεν θα μπορούσε να το αμφισβητήσει αυτό, τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό γενικότερα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ένα από τα κρασιά τους ονομάζεται «Άξιον Εστι», προς τιμή του Οδυσσέα Ελύτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αγία Μαύρη ήταν το πρώτο μικρό οινοποιείο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, το 1983, αφού μέχρι τότε ολόκληρη η παραγωγή κρασιού του νησιού έβγαινε από τα τέσσερα μεγάλα οινοποιεία: ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ, ΕΤΚΟ, ΛΟΕΛ.

Και μάλιστα, το οινοποιείο στο Κοιλάνι κατάφερε να κάνει τη δική του δυνατή πρόταση στην αγορά, πρωτοτυπώντας με τη μεγάλη προώθηση των γλυκών κρασιών. Πρόκειται, ως γνωστό, για ένα από τα λίγα οινοποιεία που έχουν Μοσχάτο!

«Με τόσο ήλιο, η Κύπρος έχει πλεονέκτημα στα γλυκά κρασιά», επισημαίνει ο κύριος Ιωαννίδης, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα τελευταία μερικά χρόνια, εκτός από το πολυβραβευμένο γλυκό Μοσχάτο τους, έχουν πλέον και ξηρό και ημίξηρο Μοσχάτο.

Δεν παραλείπει παράλληλα να μας ενημερώσει ότι η Αγία Μαύρη διαθέτει στη γκάμα της και ένα γλυκό Shiraz, ίσως το μοναδικό στην Ευρώπη -υπάρχει μόνο στην Αυστραλία-, το οποίο μάλιστα προέκυψε κάπως τυχαία. «Ήταν μια χρονιά που είχαμε πάει ταξίδι και καθυστερήσαμε να κόψουμε τα σταφύλια. Όταν το δοκιμάσαμε, αποφασίσαμε να το υιοθετήσουμε, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία στην οινοποίηση κάθε χρόνο».

Πάντως, αν θέλετε να δοκιμάσετε τα υπέροχα κρασιά του οινοποιείου, τόσο ο κύριος Γιάννης όσο και η σύζυγός του, Γιαννούλα, βρίσκονται εκεί καθημερινά, ξεναγώντας τον κόσμο -ντόπιους και ξένους.

Οι ξεναγήσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας, από τις 10.30 ως 17.30, στο πλαίσιο των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να έχουν την εμεπιρία μιας γευστολόγησης 6 με 7 κρασιών, ξηρών, ημίγλυκων και γλυκών.


Λίγα λόγια για την Αγία Μαύρη
 

Οι πρόγονοι μας, ο παππούς και ο πατέρας μας καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους, είχαν τα πυθάρια, είχαν το καζάνι (αποστακτήρα) παρήγαγαν κρασί και Ρατζή (Ζιβανία). Εμείς συνεχίζουμε την παράδοση σε ένα μικρό οινοποιείο στο Κοιλάνι στην καρδιά των κρασοχωριών ακολουθώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Το χωριό Κοιλάνι με τις κατάφυτες από αμπέλια βουνοπλαγιές του βρίσκεται στην καρδιά των κρασοχωριών, στους πρόποδες του Τροόδους και σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες είναι ιδανικές εδώ για την καλλιέργεια του αμπελιού. Σ΄ αυτή την περιοχή, από εκατοντάδες χρόνια, το αμπέλι βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα, την πρωινή δροσιά, τις κάθετες πρωινές ηλιακτίδες, το πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος.

Εμείς με την ίδια αγάπη των προγόνων μας και την αέναη φροντίδα, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας αμπέλια με ντόπιες ποικιλίες για την παραγωγή λευκών και ερυθρών, ξηρών και γλυκών οίνων. Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες μαύρο, ξινιστέρι, μαλάγα, λευκάδα, χρησιμοποιούμε shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc, mataro, grenache, carignan.

 Το 1983 δημιουργήσαμε το οινοποιείο «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΗ» ανάμεσα στους αμπελώνες του χωριού. Η ιστορία βέβαια του οινοποιείου ξεκινά από πολύ παλιά, όταν ο πατέρας και ο παππούς μας με πολύ κόπο και μεράκι καλλιεργούσαν τα δικά τους αμπέλια και έκαναν κρασί και ζιβανία. Εμείς. αφού παραλάβαμε τη σκυτάλη μαζί με την προγονική πείρα, ακολουθήσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνεχίζοντας την παράδοση με ενθουσιασμό και αγάπη. Η ετήσια παραγωγή μας είναι γύρω στις 50.000 φιάλες διαφόρων τύπων οίνων.