ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το Χρονικό των Τριών Ημερών» της Κωστούλας Μητροπούλου - 50 χρόνια Πολυτεχνείο

WIZ TEAM

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την 17η Νοεμβρίου 1973 ημέρα εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της χούντας.

Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1973 και οδήγησε σε σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να χάσουν τη ζωή τους. Bέβαια η εξέγερση αυτή ήταν η αρχή της πτώσης της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση» τιμά την μνήμη της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου με κύριο μέλημα θυμίσουμε παλιούς αλλά και να διδάξουμε στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτήν τη σημαντική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας μέσω μιας μουσικοθεατρικής παράστασης.

Θα παρουσιαστεί το έργο «Το Χρονικό των τριών Ημερών» της Κωστούλας Μητσοπούλου. Ένα έργο το οποίο η Διάσταση παρουσίασε πριν από πολλά χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία της ίδιας της συγγραφέως. Παρών επίσης ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα την επόμενη μέρα:
«την ώρα που στο Πολυτεχνείο κάποιοι νέοι Έλληνες κόβανε νεράντζια από τα δένδρα και τα εκσφενδόνιζαν εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συνοδών του, χίλια μέτρα πιο πέρα, στο Εθνικό θέατρο, κάποιοι άλλοι νέοι, Κύπριοι με ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ δίνανε όρκο ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ την εξέγερση του Νοέμβρη και το μήνυμα της. Ήταν οι νέοι του πολιτιστικού ομίλου «Διάσταση» που προκάλεσαν μια ιερή συγκίνηση από την αρχή ως το τέλος»

Το κείμενο συνοδεύεται από τραγούδια και μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου και του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιάζει το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης» υπό την διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Κρασίδου, και το μουσικό σύνολο «Ες αεί». Το κείμενο διαβάζει ο Μάριος Παπαδόπουλος.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας .

17 Νοεμβρίου Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
18 Νοεμβρίου Παττίχειο θέατρο
19 Νοεμβρίου στο Μαρκίδειο Δημοτικό θέατρο Πάφου
Οι παραστάσεις γίνονται με την συνεργασία των Δήμων Στροβόλου, Λεμεσού και Πάφου.
Έναρξη στις 20:00