ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ» της Ελένης Ξένου

WIZ TEAM

Οι εκδόσεις “Καθημερινή Κύπρου” παρουσιάζουν στις 30 Οκτωβρίου 2024 το βιβλίο της δημοσιογράφου/συγγραφέως Ελένης Ξένου “ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ”. 

Πρόκειται για μια συλλογή από χειρόγραφες ιστορίες που έχουν γραφτεί μετά από βόλτες στα στενά της παλιάς πόλης, μετά από παραθαλάσσιες διαδρομές σε αργόσυρτα απογεύματα, μετά από σιωπηλά περάσματα στην άλλη πλευρά της γραμμής και μετά από κοντινά ή μακρινά ταξίδια με αεροπλάνα, πλοία και τρένα και με προορισμό ένα άγγελο, κάποιο τάμα και μια προσευχή. Με άλλα λόγια ιστορίες σαν χειροποίητες σημειώσεις εκτός χρόνου αλλά εντός του τόπου, σε μυστικές αυλές με αναστατωμένα χελιδόνια, σε σπίτια με βροχές δωματίου, σε ψηλούς βράχους με ανέμελες ψευδαισθήσεις, σε κρεβάτια νοσοκομείου με σφικτές αγκαλιές, σε τούρτες δίπλα σε τάφους και σε μονοπάτια ή παραδρόμους όπου “παράπεσε η αληθινή μας μέρα”. Εκεί διαλέγει η Ελένη Ξένου να περπατήσει έχοντας μαζί της ένα σημειωματάριο γεμάτο με φράσεις σπουδαίων συγγραφέων και μέσα από τους συλλογισμούς που εκείνες της προκαλούν, παρατηρεί πίσω από κλειστές πόρτες και μισάνοιχτα παράθυρα και μέσα σε σκυφτά βλέμματα και χαμένες μνήμες την καθημερινή αγωνία του ανθρώπου να βρει χώρο να αναπνεύσει, να γείρει σε ένα μαξιλάρι και να ονειρευτεί, να ξυπνήσει ένα πρωί και προτού τον καταβάλει η έγνοια να νιώσει στο δέρμα του την αύρα του ήλιου. Γιατί όπως γράφει η Τζόαν Ντιντιόν “η ζωή αλλάζει κάθε στιγμή που περνάει, κάθε συνηθισμένη στιγμή” και αυτή η συγκλονιστική βεβαιότητα αποτελεί το λόγο και την αιτία που η Ελένη Ξένου αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει “Χειρόγραφα”. 

Το βιβλίο “Χειρόγραφο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Καθημερινή Κύπρου” με σχέδια της Κύπριας εικαστικού Χαριτίνης Κυριάκου τα οποία συνοδεύουν την κάθε μια από 38 ιστορίες της συλλογής.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Καστελιώτισσα, στις 7.00 μμ και το βιβλίο θα προλογίσει η διευθύντρια της εφημερίδας Καθημερινής Κύπρου, Μαρίνα Οικονομίδου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η γνωστή ηθοποιός Έρικα Μπεγέτη. 

Οι ιστορίες του “Χειρόγραφου” έχουν πρωτοδημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Καθημερινής Κύπρου στην ομώνυμη στήλη της Ελένης Ξένου.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ.