ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζωντανή περφόρμανς από τον εικαστικό PASHIAS σε μουσείο του Κέιμπριτζ

WIZ TEAM

Ο εικαστικός PASHIAS επισκέπτεται την αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Φιτζγουίλιαμ στο Κέιμπριτζ, με σκοπό την μελέτη ευρημάτων από τη νεολιθική έως την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, και συγκεκριμένα των αμφορέων, που στεγάζονται στην πτέρυγα της Κύπρου. Ο PASHIAS προβάλλει μια παράλληλη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του πήλινου σώματος. Ένας σφαιρικός όγκος ως κοιλιά, πλευρικές λαβές ως χέρια, ένας στενός λαιμός και ένα στόμα. Οι παραλληλισμοί προχωρούν πέρα από την εικόνα και τις οπτικές παραμέτρους, εξισώνοντας το σώμα και τον αμφορέα με οικουμενικά σκεύη, που μεταφέρουν, φυλάσσουν και εκχύνουν ουσίες, υλικότητες, ιδέες, εμπειρίες και πολιτισμικές αξίες.

Το πρωί του Σαββάτου, 2 Μαρτίου, ο PASHIAS παρουσιάζει τη ζωντανή περφόρμανς "KUZA", σε ανάθεση του Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας Κύπρου, εκθέτοντας το ζωντανό σώμα δίπλα, κοντά και σε συνομιλία με τις αρχαιολογικές προθήκες και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μουσείου. Στην κυπριακή διάλεκτο, η 'κούζα', δηλαδή το αγγείο ή στάμνα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υγρών, προέρχεται πιθανότατα ως ονομασία από την αρχαιοελληνική 'κύβη' που σημαίνει κεφάλι. Το κρανίο του PASHIAS μεταβάλλεται σε πήλινο εύρημα, ένα ραγισμένο δοχείο, ένα κομμάτι της ιστορίας μας, που μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν συνδεθεί με το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα. Στέκεται και αναπαύεται, γερό και εύθραυστο, αντέχοντας στο πέρασμα του χρόνου και φθαρμένο.

Η ζωντανή περφόρμανς "KUZA", μέρος της μακρόχρονης έρευνας του PASHIAS με επίκεντρο τις μουσειολογικές συλλογές, αναδεικνύει τη σημαντικότητα της κυπριακής κληρονομιάς, επανασυνδέοντας ιστορικά τεκμήρια με το παρόν. Η καλλιτεχνική έρευνά του έχει λάβει μέρος στο Musée des Augustins για το "Festival Ιnternational d'Art de Toulouse" (2014), στην αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης για το "PAS - Performance Art Studies" (2015), αρχαιολογική συλλογή του Γεωργίου & Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (2017), συλλογή έργων τέχνης του Χριστόφορου Σάββα στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης (2018), συλλογή έργων τέχνης του Μιχάλη Μιχαηλίδη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη (2020) και για τα αρχεία του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη - Αρχεία Λάρνακας (2021).

Επιμελητής Περφόρμανς: Δρ. Δημήτρης Βενιζέλος
Σύμβουλος Περφόρμανς & Eπιμελητής της Αρχαίας Μεσογείου - Μουσείο Φιτζγουίλιαμ: Δρ. Αναστασία Χριστοφιλοπούλου
Πολιτιστικός Ακόλουθος της Ύπατης Αρμοστείας Κύπρου: Μάριος Θεοχάρους

Πληροφορίες: www.pashias.art/kuza  - www.culturalchc.co.uk