ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«‘Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;’, ρώτησα κάποτε την Κακουράτου»

WIZ TEAM

Ο πολύπειρος δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης μοιράζεται μαζί μας την πιο σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη που έχει πάρει στην πολύχρονη καριέρα του, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο ίδιος, αλλά και μια φωτογραφία της Δώρας Κακουράτου από τον καλλιτεχνικό της γάμο.

Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτησή του με αφορμή την είδηση του θανάτου της σημαντικής Κύπριας ηθοποιού:

Μια σπάνια εικόνα από τον καλλιτεχνικό γάμο της Κακουράτου

Έφυγε η Δώρα Κακουράτου και πάσης Κύπρου με τους χίλιους ρόλους.

Έχασε σήμερα τη μάχη με την ανίατη ασθένεια η γνωστή ηθοποιός Δώρα Κακουράτου και το θέατρο από σήμερα είναι πιο φτωχό.

Η Δώρα Κακουράτου ήταν για μένα η εθνική μας σταρ. Δεν κέρδισε τον τίτλο αυτό τυχαία: Θα ‘λεγε κανείς ότι γεννήθηκε πρωταγωνίστρια.

Από τους πρώτους της ρόλους βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.

Το όνομά της ήταν αρκετό για να γεμίσει τα θέατρα με κόσμο την εποχή του καλού, λεγάμενου, θεάτρου στον τόπο μας.

Ξεκίνησε το θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και για ολόκληρες δεκαετίες κρατούσε τα σκήπτρα στο κυπριακό θέατρο και την τηλεόραση. Όποιο ρόλο υποδυόταν τον τιμούσε γιατί αγαπούσε την τέχνη της, ενώ η ταπεινότητά της ήταν μοναδική.

Υπήρξε θιασάρχης για πολλές δεκαετίες και ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες μας που γαλούχησαν και ακόμα γαλουχούν τους νέους ηθοποιούς που ακολουθούν τα βήματά της.

Η καριέρα της Δώρας Κακουράτου συνδέθηκε απόλυτα με τον άνθρωπο που χαρακτήρισε την ημέρα του θανάτου του ως τον Αριστοφάνη της Κύπρου, τον μεγάλο αδελφό Δημήτρη Παπαδημήτρη.

Η «Μπαζούκα» στα 1964 ήταν η επιθεώρηση που άφησε εποχή τη δεκαετία του 1960. Σ’ αυτή την επιθεώρηση η Δώρα έδωσε δυναμικά το Είναι της.

Για τον Δημήτρη ήταν κατάθεση ψυχής. Έκτοτε βάδιζαν χέρι - χέρι. Εκείνος έγραφε κι εκείνη έδινε ζωή στους ρόλους.

Σίγουρα ήταν η ηθοποιός που υποδύθηκε τους περισσότερους ρόλους που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημήτρης, με τον οποίο μάλιστα φωτογραφήθηκε ως νύφη (κι εκείνος γαμπρός) σαν αποφάσισαν να παντρέψουν τους θιάσους τους.

Δεν θα ‘ταν υπερβολή να πω ότι υποδύθηκε τουλάχιστον 1000 ρόλους στο θέατρο, ενώ κυριάρχησε σε όλες τις βασικές τηλεοπτικές σειρές στον τόπο μας.

Αρκεί να αναφέρω μόνο ότι ο Δημήτρης Παπαδημήτρης έγραψε 300 επιθεωρήσεις στις οποίες η Κακουράτου υποδυόταν και τρεις και τέσσερις ρόλους ταυτόχρονα -χώρια οι ρόλοι στον δικό της θίασο.

«Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;», τη ρώτησα κάποτε.

Η απάντησή της απλή, αλλά με μεγάλο νόημα: «Η Αλήθεια μου».

Και σαν την ξαναρώτησα «τι θα έλεγε στους νέους ηθοποιούς που τώρα ανεβαίνουν στο σανίδι ή κάνουν τα πρώτα τους βήματα», απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και μάλιστα γραπτώς:

«Να αγαπάνε την τέχνη τους ταπεινά, χωρίς εγωισμό».

Ήταν η πιο σύντομη, αλλά περιεκτική συνέντευξη που πήρα στην πολύχρονη καριέρα μου. Δυο απαντήσεις με έντεκα λέξεις που θα πρέπει να αποτελέσουν Ευαγγέλιο για τους νέους ηθοποιούς.

Στη φωτογραφία η Δώρα και ο Δημήτρης στον καλλιτεχνικό τους γάμο, όταν ένωσαν δυνάμεις και θεατρικά συγκροτήματα.