ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαββίκος: Casual dining σε λογικές τιμές

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Ο Σαββίκος είναι ακόμη μια ελληνική αλυσίδα που έφτασε πρόσφατα στην Κύπρο, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του στην πρωτεύουσα, στην περιοχή της Έγκωμης. Βασισμένο στη φιλοσοφία του casual dining, στεγάζεται σε ένα ευρύχωρο και αισθητικά απλό και μοντέρνο περιβάλλον, με κυρίαρχο στοιχείο το ανοιχτόχρωμο ξύλο και τις λιτές γραμμές, με τραπεζάκια μέσα και έξω.

Πρόκειται για ένα μαγαζί που θα το κατάτασσα κάπου ανάμεσα σε ψητοπωλείο και καλό φαστφουντάδικο. Από τη μία, πατάει γερά σε παραδοσιακές γεύσεις που τις εμπλουτίζει με ανατολίτικα μπαχαρικά και τις παντρεύει με χειροποίητες σως, κι από την άλλη, επενδύει σε διεθνείς και μοντέρνες λύσεις ταχυφαγίας, όπως τα χορτοφαγικά μπιφτέκια από κολοκυθάκι ή λευκό μανιτάρι. Οι πρώτες ύλες είναι φρέσκιες και προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς, ενώ όλα τα κρέατα ψήνονται σε κάρβουνο.

Στον κατάλογο, που είναι πέραν του δέοντος περιεκτικός, πρωταγωνιστούν τα κρεατικά (σε μερίδες, σε σάντουιτς ή ανά τεμάχιο και κάποια σε αραβική πίτα) όπως το «γυρλού» - μια αλλιώτικη εκδοχή γύρου με μικρά κομματάκια κοτόπουλου ή χοιρινού, το «κοτο-σούβλι» - κομμάτια από μπούτι κοτόπουλο περασμένο σε σμίλα, σουβλάκια, παραδοσιακά μπιφτέκια, πολίτικα σουτζουκάκια, κυπριακό λουκάνικο και χοιρινή πανσέτα. Ακολουθούν τα burgers με μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα και επιλογές από σαλάτες.

Ξεχώρισα το «κοτο-σούβλι», που ήταν καρυκευμένο στην εντέλεια, καλοψημένο και τρυφερό. Συνοδευόταν με τηγανητές πατάτες και σαλάτα με λάχανο, καρότο, σταφίδες και μαγιονέζα.

Ξεχώρισα επίσης το μερακλίδικο πολίτικο σουτζουκάκι που μοσχοβολούσε κύμινο, αλλά και τα χοιρινά σουβλάκια που ήταν ψημένα σωστά και ζουμερά. Αρκετά καλή και η νησιώτικη σαλάτα, με κρητικό κριθαρένιο ντάκο, ντομάτα, ελιές, φέτα, κάππαρη και dressing λιαστής ντομάτας, που έδινε βάθος στη γεύση.

Το γυρλού με κομματάκια χοιρινό, που σερβίρεται πάνω σε πίτα με δυο σως, κερδίζει σε γεύση αλλά υστερεί σε υφή.

Λιγότερο εντυπωσιακά ήταν τα μπιφτέκια γαλοπούλας, που είχαν επίπεδη γεύση και η χοιρινή πανσέτα που ήταν ένα κλικ πιο στεγνή από όσο έπρεπε.

Οι τιμές είναι πολύ λογικές, με τις μερίδες περίπου στα €7.50, τα σάντουιτς στα €4 και τα burger στα €5. Η εξυπηρέτηση ήταν με ευγένεια και τα φαγητά έφτασαν γρήγορα, αλλά όχι ταυτόχρονα για όλους.

Στα αλκοολούχα ποτά θα βρεις ελληνικές και κυπριακές μπύρες, ρετσίνα, ελληνικό κρασί σε ποτήρι και κυπριακό σε μπουκάλι.

Βαθμολογία: 3/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.