ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

5 υπέροχοι χώροι για μπούκωμα

WIZ TEAM

Για μερικούς το Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί το τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας δουλειάς και υποχρεώσεων. Για άλλους, σημαίνει την άφιξη της μεγαλύτερης υπερβολής του σαββατοκύριακου που δεν είναι άλλη από το brunch. Το brunch πλέον είναι κάτι περισσότερο από ένα γεύμα, αφού έχει γίνει μια κοινωνική εμπειρία γεμάτη δημιουργικό φαγητό που αξίζει να σε κάνει να αφήσεις το κρεβάτι αλλά και τις ατέλειωτες ώρες ξάπλας στον καναπέ χωρίς να κάνεις οτιδήποτε. Κάθε σαββατοκύριακο άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας κατακλύζουν ασφυκτικά τους χώρους που προσφέρουν brunch, συνδυάζοντας εξόρμηση, απόλαυση και συζήτηση μαζί. Γενικά υπάρχει μία ελευθερία από μέρους κάθε κουλτούρας ή χώρας ως προς τα πιάτα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα brunch menu καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σερβιριστούν.

Αυτή η τάση που έγινε τρόπος ζωής, ενσωματώνεται στα κυπριακά δεδομένα, αποτελώντας την ιδανική παρέα στις εξορμήσεις και δημιουργώντας μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία βασισμένη σε παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα από την Κύπρο. Χαλούμι, σιουτζιούκκος, λουκάνικα, μαρμελάδες από τοπικά φρούτα, αβγά, φρεσκοψημένο ψωμί με προζύμι, ταχινόπιτες, ελιόπιτες είναι μόνο μερικά από τα εδέσματα που χαρακτηρίζουν το κυπριακό brunch στα χωριά.

ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
BOUKKOMA

Το γνωρίσαμε όταν ξεκίνησε το ταξίδι του το καλοκαίρι του 2020 στο κέντρο του πανέμορφου χωριού Πλατανιστάσα. Ο Σάββας και ο Ευρυβιάδης άφησαν την Πλατανιστάσα και αποβιβάστηκαν σε ένα «ανεκμετάλλευτο διαμαντάκι» που μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε, όπως μας ανέφεραν, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και συγκεκριμένα στο κοινοτικό πάρκο του χωριού. Σε ένα παραμυθένιο τοπίο, πνιγμένο στην κυριολεξία στο πράσινο, με παιδική χαρά και το αγίασμα της Αγίας Μαρίνας, το Boukkoma θα αποτελέσει το νέο hot spot για εξορμήσεις. Στο brunch μενού θα βρείτε νόστιμα θρεπτικά bowls, κυπριακά μπουκώματα όπως το πιτσιλλίσιμο, το αβοκαντένιο αλλά και το κυπριακό. Από το μενού δεν λείπουν τα αγαπημένα French toasts με κάποια twists αφού ο Ευρυβιάδης παντρεύει τη γαλλική κουζίνα με την κυπριακή βγάζοντας γλυκές ακαταμάχητες brunch λειχουδιές που δεν απογοητεύουν. French toast ζαχαράτο, αναράτο και μπανανάτο είναι επιλογές που μπορείτε να βρείτε. (Τηλ. 95966252, κοινοτικό πάρκο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, Λευκωσία)

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΠΟΥΚΩΜΑΤΑ
ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΨΗ

Η αποθέωση των προϊόντων του Αγρού αφού εδώ θα βρείτε deli λειχουδιές από το χωριό σε ένα λιθόκτιστο κτήριο του 1900. Ένας μακρόστενος, φωτεινός χώρος, δροσερός το καλοκαίρι, ζεστός τον χειμώνα με μία μικρή βεράντα. Φιλικό και παρεΐστικο στέκι, στα λίγα τραπεζάκια του σερβίρει «Μεζέ στο Σανίδι», το οποίο περιλαμβάνει χοιρομέρι, ποσυρτή, λούντζα, χαλούμι, ντοματίνια, μαρμελάδες, καπύρες και φρούτα εποχής. Τα σ/κ προσφέρει χωριάτικο brunch, την «Πομιλοροτηανιά» και το «Μπούκωμα», το οποίο σερβίρεται για δύο άτομα και πάνω. Προσφέρονται επίσης σαλάτες, μία με χοιρομέρι και μία με χαλούμι, και τρία διαφορετικά σάντουιτς με έντονο το κυπριακό στοιχείο. Από το μενού δεν λείπουν τα επιδόρπια όπως μπακλαβάς, γλυκά του κουταλιού με παγωτό, αναρή φρέσκια που σερβίρεται με μέλι, κανέλα ή έψημα. Για κάθε εποχή τα επιδόρπια θα αλλάζουν. Αν ψάχνετε να πάτε κάπου απλώς για να απολαύσετε τον καφέ σας στο χωριό, το «Μπακάλικο του Χαψή» είναι ιδανική επιλογή. (Τηλ. 99409108, Λεωφόρος Αγρού 114, Αγρός, Λεμεσός)

BRUNCH ΣΤΟ ΒΟΥΝΙ
LENIA’S TAVERN

 

Ένα από τα αγαπημένα κρασοχώρια, το Βουνί αναπτύσσεται συνεχώς και προσφέρει εκτός από τη μοναδική του ομορφιά, δροσιά αλλά και νόστιμες γεύσεις. Μιλώντας για γεύσεις, την εμφάνισή του πρόσφατα στο χωριό έκανε ένα νέο γουστόζικο μαγαζί που ίσως το γνωρίζετε, αφού για πολλά χρόνια βρισκόταν στο χωριό Σούνι. Πρόκειται για τη γνωστή ταβέρνα Lenia’s tavern που αποφάσισε να ανανεωθεί και να αλλάξει τοποθεσία αλλά κράτησε τις νόστιμες γεύσεις της. Την ταβέρνα μπορείτε να τη βρείτε εύκολα αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Με παραδοσιακό αλλά συνάμα παιχνιδιάρικο ντεκόρ με τα ζωηρά χρώματα του απαλού πράσινου και του ροζ να δίνουν άλλη νότα στο χωριό, το ταβερνάκι της Λένιας θα γίνει η νέα επιλογή εξόδου σας αν βρεθείτε στο Βουνί. Ο χώρος αυτός εκτός από τους κυπριακούς μεζέδες προσφέρει πλέον τα σαββατοκύριακα και αγαπημένο μπούκωμα από τοπικά προϊόντα. Το brunch προσφέρεται από τις 09:30 έως τις 13:00. (Τηλ. 25717117, Ανδρέα Βλάμη 1, Βουνί, Λεμεσός)

BRUNCHING ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΔΟΥΣ
ΑΡΚΑΤΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΗΣ

Τοποθετημένο σε έναν όμορφο χώρο που απλώνει τραπεζάκια στα όμορφα σοκάκια του χωριού, τα Αρκατένα «Φωτεινή» έχουν μακρά ιστορία αλλά και εξέλιξη αφού από μια μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκαν σε ένα σύγχρονο εμπορικό brand. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις όπως μπουκιές με χαρουπόμελο, με σταφίδες, με γλυκάνισο και άλλες γεύσεις αλλά και παραδοσιακό κυπριακό brunch επιλέγοντας ανάμεσα στο αλμυρό platter, στις υγιεινές προτάσεις της Φωτεινής ή και στον απίστευτα γλυκό πειρασμό, το αρκατένο με λιωμένη σοκολάτα και φρέσκα φρούτα. Όλες οι προτάσεις της Φωτεινής έχουν ένα κοινό παρονομαστή, την ταυτότητά της, τα αρκατένα και το ζεστό αρκατένο ψωμί. Από το μενού δεν λείπουν φυσικά οι παραδοσιακές χειροποίητες αρτοδημιουργίες όπως σπανακόπιτα, ταχινόπιτα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και πολλά άλλα υπέροχα και γνώριμα εδέσματα. Και εννοείται ότι όλα αυτά συνοδεύονται από το καφεδάκι της αρεσκείας σας. (Τηλ. 99282401, οδός Ληνού, 4760, Όμοδος, Λεμεσός)

ΤΟ BRUNCH ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ
ΠΟΤΑΜΟΣ

.

Το Καμπί και ο Φαρμακάς φέτος είχαν την τιμητική τους λόγω του όμορφου δεντρόσπιτου. Δίπλα από τον ποταμό στο χωριό Καμπί, το εστιατόριο Ποταμός προσφέρει παραδοσιακό πρόγευμα για όλα τα γούστα στη δροσερή, καταπράσινη αυλή του. Το μενού περιλαμβάνει φρεσκοψημένο ψωμί, τρία είδη σπιτικής μαρμελάδας, έψημα («μαυρόμελο» από σταφύλι χωρίς συντηρητικά) και αναρή φρέσκια με μέλι και κανέλα. Για τους λάτρεις του αλμυρού διαθέτει φρέσκο ψωμί με ντόπια ντομάτα και ρίγανη, αγγουράκια, λουκάνικα, αβγά βραστά και τηγανητά, λούντζα, ελιές οφτές και χαλούμι με λαδορίγανη στα κάρβουνα. Δοκιμάστε σπιτικές πισίες και κάντε φινάλε με φρέσκα φρούτα, τα οποία θα γαργαλήσουν τον ουρανίσκο σας και θα σάς δώσουν μια αίσθηση δροσιάς. Το πρόγευμα σερβίρεται από τις 08.00 μέχρι τις 11.00, οπότε καλό είναι να έχετε κάνει από πριν κράτηση. (Τηλ. 22643315, Καμπί, Λευκωσία)