ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Λευκωσία μου: Γιάννης Ιωάννου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου μοιράζεται με το WiZ τα αγαπημένα του στέκια για έξοδο στην πρωτεύουσα.

ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ Θεωρώ πως ο «Κυριάκος» στην Αγλαντζιά είναι το καλύτερο και τιμιότερο κυπριακό σουβλάκι στη Λευκωσία. Καλοψημένο κι όπως πρέπει. Για μένα είναι και δίπλα και στο τσακίρ κέφι μπορεί να ανέβω μετά από φαγητό και τον ανήφορο στο Πλατύ -για σκοπούς χώνεψης/απαλλαγής από τις τύψεις.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ Συνήθως όπου μου προτείνουν οι φίλοι μου -είμαι τέτοιος τύπος. Έχω ωστόσο μια προσωπική «ιερή τριάδα» αν θέλω να φάω με τους φίλους μου για να τους δω και να τα πούμε: Το «Συριακό» (δηλαδή το Syrian Club στη Βασιλίσσης Αμαλίας), για την κλασική «συρολιβανική» του κουζίνα, το «Παντοπωλείο» -από τις εποχές πριν αλλάξει στέκι για την διαχρονική του ποιότητα κι εξυπηρέτηση και την «Ευρούλλα» στη γνωστή στοά στη Χώρα, ακριβώς γιατί την γνωρίζω προσωπικά και γιατί την έχω στο μυαλό μου ως κλασικό αρχέτυπο για το μαερκό πολύ πριν η παλιά πόλη της Λευκωσίας γίνει πόλος έλξης του τρίπτυχου «φαί-καφές-ποτό» και πριν ανοίξουν και κλείσουν τα frozen yoghurts (ποιος τα θυμάται;).

ΓΙΑ ΠΟΤΟ Δεν έχω ιδιαίτερο τόπο για ποτό. Τα καλύτερα ποτά εξάλλου τα πίνεις στην αυλή σου με φίλους. Ωστόσο, το ρητό πως όλοι καταλήγουν στη «New Division» ισχύει εις το ακέραιο για τους Λευκωσιάτες. Επίσης, μου αρέσει να βλέπω γνωστούς και φίλους -χωρίς καν να το κανονίζουμε- στο Brew Fellas, όπου θα πιω την IPA μου (μπορεί και δεύτερη). Oι Brew Fellas αυτό πέτυχαν πέραν της μπύρας. Να υπάρχει ένας τόπος που όποτε κι αν ρέξεις θα βρεις κάποιον να αράξεις. Ακόμη κι αν είσαι μόνος σου και χωρίς πολλή διάθεση.

Ο Γιάννης Ιωάννου είναι διεθνολόγος. Είναι ο συνιδρυτής του «Geopolitical Cyprus» και γράφει αναλύσεις στην έντυπη και διαδικτυακή «Καθημερινή Κύπρου».

ΓΙΑ ΚΑΦΕ Kάθε Σάββατο πρωί, σχεδόν τελετουργικά, πηγαίνω στο «Daily Roast» για φρέντο ή cold brew. Εξαιρετικός καφές, ωραία η αυλή ή η αντηλιά τον χειμώνα μπροστά και ευγενέστατα τα πλάσματα. Μπορείς επίσης να διαβάσεις το βιβλίο σου και να δουλέψεις με το laptop σου. Το καλοκαίρι προτιμώ επίσης το «Nasty Cat» της Αθηνάς. Σου θυμίζει μια ωραία αυλή ανάμεσα σε δέντρα και φυτά. Και είναι ωραίο όταν φυσάει λίγο στη Λευκωσία τα καλοκαίρια.

ΓΙΑ STREET FOOD Νομίζω πως πέραν των κυπριακών κλασικών σαντουιτσίδικων -με όρους πιουρισμού, δηλαδή σε καντίνα ή φορτηγό, αλλά και χωρίς- δεν υπάρχει η κουλτούρα του street food στη Λευκωσία με την έννοια του βρώμικου που υπάρχει στην 24ωρη καντίνα σε άλλες χώρες. Ωστόσο αν θέλω ένα καλό σάντουιτς υπάρχει ο «Γιαπανάς», η «Αφροδίτη» και ο «Πέτρος σνακς». Και εδώ είναι Λευκωσία. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους φανς της πίκλας. Επίσης αγαπημένο μου street food είναι ο Σύρος με τα φαλάφελ στην Τρικούπη, τις Παρασκευές καθώς και ο συριακός γύρος (σαούρμα) στη Ρηγαίνης (ή στο αναβαθμισμένο πλέον αδερφάκι του, στη γωνιά, στο άνοιγμα Λήδρας κι Ονασαγόρου).


Instagram: john_pikpas

Geopolitical Cyprus / geopolitical_cyprus