ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο σεφ του Nemea μιλά στο WiZ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

O βραβευμένος Έλληνας σεφ Άγγελος Μπακόπουλος, ο οποίος υπογράφει το μενού του Nemea, στην πρώτη του συνέντευξη επί κυπριακού εδάφους -αφότου λειτούργησε το νέο μεσογειακό εστιατόριο στο κέντρο της Πρωτεύουσας-, μεταξύ άλλων μοιράζεται μαζί μας την άποψή του σε σχέση με την τεράστια μαγειρική κληρονομία που έχουμε σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αρχικά, μάθαμε ότι η σχέση του με την Κύπρο εκτείνεται πέραν της ιδιότητάς του ως σεφ και της τωρινής συνεργασίας του με τον Χριστόφορο Τορναρίτη και τη Ραμόνα Φίλιπ (ως consulting chef) στο νέο επιχειρηματικό, γαστρονομικό πρότζεκτ τους, καθώς -όπως μας αποκαλύπτει- εδώ στο νησί έχει γεννηθεί ο γιος του.

Απ’ εκεί και πέρα, μας λέει γιατί επέλεξαν να προσφέρουν πιάτα μεσογειακής-ελληνικής κουζίνας στο κοινό της πρωτεύουσας, μας μιλά για τις πρώτες ύλες που μπαίνουν στην κουζίνα και πώς αυτές επιλέγονται, ενώ δεν παραλείπει να μας προτείνει και πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας στο εστιατόριο -πιάτα που εξελίσσονται σε best sellers!


Πώς ήταν οι πρώτες μέρες λειτουργίας του
Nemea;
Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του Nemea ήταν απαιτητικές και δύσκολες, ξέρεις είχαμε πολύ λίγο χρονικό περιθώριό να στήσουμε όλο το food & beverage κομμάτι. Ωστόσο, με σωστό προγραμματισμό και έλεγχο, τα καταφέραμε, Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μου στην Κύπρο. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Φάνη Ραγγάτση (head chef), τον Αδριανό Βελάι (sous chef), τον Αργυρή Πόπτσιο (pastry chef) και γενικά όλα τα παιδιά της κουζίνας (Γιώργο, Στέργιο, Κυριάκο, Στέλλα, Θανάση, Δημήτρη). Αυτή τη στιγμή σερβίρουμε ένα από τα καλύτερα φαγητά στη Λευκωσία και αυτό για να γίνει χρειάζεται ομαδική δουλειά. Ένα εστιατόριο για να δουλέψει σωστά πρέπει να λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι. 

Νομίζω ότι ο κόσμος της Κύπρου βαρέθηκε να βρίσκει σε όλα τα εστιατόρια sushi, ξενόφερτα brands και γενικά πρόχειρα εκτελεσμένα φαγητά.

Οι εντυπώσεις σου από το νησί; Είναι κάτι που σε εξέπληξε ευχάριστα;
Γενικά αγαπώ το νησί. Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι και να υπογράφω ένα εστιατόριο στην καρδιά της πρωτεύουσας. Εξάλλου, με την Κύπρο έχω ιστορικό, αφού εδώ έχει γεννηθεί ο γιος μου. Οπότε, πάντα θα με συνδέει κάτι με την Κύπρο. Αυτή τη φορά, βέβαια, με εξέπληξε το πως έχει εξελιχθεί το νησί, σε γενικό επίπεδο, αλλά και σε γαστρονομικό. Υπάρχει ωραίος, ευγενής ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία. Είναι κάτι που το είχε ανάγκη η πόλη, να μπορείς δηλαδή να βρεις νόστιμο ποιοτικό φαγητό σε αρκετά εστιατόρια.

Πώς έγινε η γνωριμία με τους Τορναρίτη-Φίλιπ;
Ο Χριστόφορος Τορναρίτης και η Ραμόνα Φίλιπ είναι δυο επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε αυτό που κάνουν. Τους γνώριζα από τις δραστηριότητές τους, οπότε ένας κοινός φίλος μάς έφερε σε επαφή και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Είναι δύο άνθρωποι με εμπεριστατωμένη άποψη και τελειομανείς σε αυτό που κάνουν. Το Nemea ήρθε για να μείνει και να ταράξει τα νερά του νησιού.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aggelos Bakopoulos (@aggelos_bakopoulos)


Γιατί επιλέξατε τη μεσογειακή κουζίνα για το
Nemea;
Η ελληνο-μεσογειακή κουζίνα πρωταγωνιστεί στο Nemea. Προμηθευόμαστε άριστες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, από τα χωριά του νησιού, καθώς και από Ελλάδα. Οπότε, η φιλοσοφία μου φτιάχνοντας το μενού του Nemea ήταν να μπορούν οι πελάτες να απολαύσουν κυπριακό φαγητό, με ελληνικές επιρροές, μαγειρεμένο με αγάπη και παρουσιασμένο με μοντέρνο τρόπο και τεχνικές. Νομίζω ότι ο κόσμος της Κύπρου βαρέθηκε να βρίσκει σε όλα τα εστιατόρια sushi, ξενόφερτα brands και γενικά πρόχειρα εκτελεσμένα φαγητά. Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο, δεν θα ξεθωριάσει ποτέ στον χρόνο και πάντα θα την αναζητούμε. Εμείς στο Νemea την προσφέρουμε απλόχερα, με τη δική μας δημιουργική ματιά και εκδοχή.    

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της εν λόγω κουζίνας σε σχέση με τη δυνατότητα που σου δίνει να δημιουργήσεις ως σεφ;
Ένας chef για να μπορέσει να δημιουργήσει κάτι πολύ καλό χρειάζεται πρώτα από όλα να αναζητήσει την άριστη εποχική πρώτη ύλη και έπειτα να μαγειρέψει με αγάπη και πάθος. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Έχουμε τεράστια μαγειρική κληρονομιά, αρκεί να ψάξουμε και να τη φέρουμε στην επιφάνεια. Η εξέλιξη περνάει μέσα από την παράδοση και εμείς είμαστε πολύ τυχεροί διότι στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε τόσα πολλά τοπικά καλούδια από τα άγια χώματά μας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας.

Διάβασε επίσης: Το λουβί στην πιο μοντέρνα εκδοχή του, σε τρία καλά εστιατόρια στο νησί

Ποια πιάτα θα μας προτείνατε να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε σε μια επίσκεψή μας στο εστιατόριο; Ποια έχουν τα φόντα να εξελιχθούν σε best sellers;
Στο μενού του Nemea θα βρείτε αρκετά πιάτα τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε best sellers. Κάποια από αυτά είναι το καλαμάρι, το οποίο σερβίρουμε με κυπριακά λουβιά, καπνιστό ταραμά, καμένα λάχανα στα κάρβουνα και dressing μαντζουράνας. Επίσης, η φρέσκια σφυρίδα φρικασέ είναι ένα πιάτο στιβαρό, που με το καλημέρα το έχει αγαπήσει ο κόσμος. Ακόμα, η χειροποίητη παστουρμαδόπιτα, με χαλούμι από χωριό του Τροόδους. Μια επίσκεψη στο Nemea θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το μενού μας και τις γεύσεις μας.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aggelos Bakopoulos (@aggelos_bakopoulos)


Και από τα γλυκά;
Ο pastry chef που έστησε τα γλυκά είναι ο συνεργάτης μου Αργύρης Πόπτσιος, με μεγάλη εμπειρία και αγάπη για αυτό που κάνει. Όλα τα γλυκά έχουν ελληνικό χαρακτήρα, αλλά εκτελεσμένα με μοντέρνο τρόπο και τεχνικές, όπως το εκπληκτικό ραβανί με καρύδα και μάνγκο ή ο συνδυασμός βανίλιας και λεμόνι με κόκκινα φρούτα.

Γενικά σε όλο μας το μενού υπάρχει ένα πάντρεμα Ελλάδας και Κύπρου τόσο στα φαγητά όσο και στα γλυκά.

Γενικά χρησιμοποιείτε τοπικά προϊόντα, ΠΟΠ, ή και βιολογικές πρώτες ύλες στην κουζίνα σας;
Κάναμε μεγάλη έρευνα μαζί με την ομάδα του εστιατορίου για της πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούμε και ΠΟΠ προϊόντα στο μενού μας, καθώς και βιολογικά λαχανικά και άλλες πρώτες ύλες γενικά, αφού θέλουμε αυτό που σερβίρουμε να είναι όσο ποιο υγιεινό γίνεται και χωρίς πολλές επεξεργασίες.

Τι άλλο φέρνει το άμεσο μέλλον στο Nemea; Κάποια special events, κάποιες εκπλήξεις;
Σίγουρα ετοιμάζουμε πολύ ωραία πράγματα στο Nemea, από γαστρονομικά events μέχρι βραδιές οινικής γευσιγνωσίας. Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα έρχονται.

Who is who
Η ενασχόληση του Άγγελου Μπακόπουλου με τον κόσμο της γεύσης ξεκινά γύρω στα 15 του. Ως έφηβος ήταν ένα αρκετά άναρχο παιδί: «Η πορεία μου στο σχολείο δεν ήταν στρωμένη με δάφνες, ως εκ τούτου αποφάσισα να μπω σε μία σχολή μαγειρικής, ίσως και γιατί πίστευα πως δεν θα είχα άλλες επιλογές σε σχέση με τον μέλλον μου», αναφέρει ο ίδιος. Σε αυτή του την πορεία είχε όμως κάτι πολύ σημαντικό σαν εφόδιο, αφού μητέρα του μαγείρευε συνεχώς, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα, ούσα καταπληκτική μαγείρισσα. «Κάποιες από τις πρώτες εικόνες που έχω από το φαγητό στο σπίτι μου, στο χωριό, είναι η μάνα μου να μαγειρεύει συνεχώς, να φτιάχνει πίτες, ψωμιά και ψητά. Δεν καταλάβαινα πολλά τότε, αλλά είναι πράγματα που αποθηκεύονται στη μνήμη, σε ακολουθούν και σε επηρεάζουν στη συνέχεια. Επίσης, θυμάμαι τον παππού μου τον Γιάννη, στο χωράφι, να κόβει ντομάτες και να τις δοκιμάζουμε αμέσως. Η γεύση, όπως και η ίδια η στιγμή, είναι κάτι που δεν ξεχνάς εύκολα, καθώς υπήρχε αγάπη και μεράκι. Οι εικόνες αυτές με βοηθούν ακόμη και σήμερα κάθε φορά που σκέφτομαι ένα νέο πιάτο». Αργότερα ο ίδιος συνέδεσε όλα τα παραπάνω με τη βαθύτερη πεποίθησή του - πως τελικά μπορεί και να γεννήθηκε για να γίνει μάγειρας. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να περάσει από πολλά στάδια και φυσικά να ωριμάσει με την πάροδο των χρόνων. «Ξέρεις, όταν είσαι μικρός ονειροπολείς. Με όλα. Με κάθε άκουσμα και γεγονός. Έφυγα από το σπίτι στα 15 για να σπουδάσω μαγειρική στο Ηράκλειο Κρήτης, οικότροφος σε μία πολύ αυστηρή σχολή του τουριστικού τομέα». Αυτή ήταν η αρχή, για να ακολουθήσουν οι πρώτες δουλειές σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η δίψα του Άγγελου Μπακόπουλου για εξέλιξη ήταν τεράστια. Πλέον, ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος αποσπά σημαντικές βραβεύσεις από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς θεσμούς της Ελλάδας (Χρυσοί σκούφοι, Fnl), οι οποίες πιστοποιούν πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σεφ της νέας γενιάς. Έχει συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς διατηρεί δική του εταιρία όπου επανδρώνει εστιατόρια και ξενοδοχεία και υπογράφει τα μενού τους.