ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Σωτήρης Νεοφυτίδης γίνεται και επίσημα ο «top» Κύπριος sommelier

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ως ο πρώτος Master Sommelier της Κύπρου.

Στην εξέταση πιστοποίησης που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουνίου το Court of Master Sommeliers, στη Βιέννη, ο ταλαντούχος Κύπριος οινοχόος κατάφερε να αναδειχθεί ως ένας από τους εννιά νέους Master Sommeliers στον κόσμο, λαμβάνοντας τον top τίτλο πιστοποίησης του επαγγέλματος της Οινοχοΐας ανά το παγκόσμιο.

Σημαντικό είναι να ειπωθεί πως ανάμεσα στους εννιά νέους Master Sommeliers, πρώτη φορά βρίσκεται μια γυναίκα οινοχόος από την Πολωνία, αλλά και οινοχόοι από χώρες όπως η Ισπανία, η Σουηδία και φυσικά η Κύπρος. Αλλά και το γεγονός πως, από καταβολής του θεσμού, που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας, οι Master Sommeliers μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τους 300.

Όπως έχουμε γράψει ξανά, η πορεία του Σωτήρη Νεοφυτίδη είναι ένα ονειρεμένο success story, το οποίο όμως ήρθε με δουλειά, αγάπη σε αυτό που κάνει, αλλά και ταπεινότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ίδιο.

Ο ίδιος έχει ως motto μια έκφραση που αποδίδεται στον Αμερικανό εφευρέτη, μηχανικός και επιχειρηματία Charles F. Kettering και η οποία αναφέρει πως «99 percent of success is built on failure».

Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2016 όπου αναδείχθηκε Best Young Sommelier στο νησί, σε λιγότερο από μια δεκαετία μετά τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει είναι κάτι περισσότερο από σπουδαία. Αρχικά ήταν η βράβευση ως «Best Sommelier of Cyprus 2022» στον εγχώριο διαγωνισμό, ακολούθησε το «Best Balkan Sommelier 2022» στον αντίστοιχο διαγωνισμό που έγινε στο Βελιγράδι, τον Οκτώβριο του 2022, αλλά και η δέκατη πολύ τιμητική θέση στον διαγωνισμό «The Best Sommelier of the World», που έγινε στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του 2023.

Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια έχει πετύχει μια πλειάδα επιτευγμάτων σε επαγγελματικό επίπεδο, έχοντας διανύσει μια σημαντική πορεία σε χώρους εστίασης στο νησί. Πλέον, όπως προαναφέραμε, είναι κάτοχος του ‘Master Sommelier, από το The Court of Master Sommeliers, παράλληλα με το πτυχίο και το μεταπτυχιακό που έχει αποκτήσει στο ‘Hospitality Management’. Δούλεψε για πολλά χρόνια ως σερβιτόρος και ακολούθως ως sommelier σε μεγάλα ξενοδοχεία της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, από το 2006 και για έξι χρόνια εργάστηκε ως σερβιτόρος στο Ajax Hotel, ακολούθως στο Mediterranean για έναν χρόνο, από το 2016 ως το 2018 ήταν στην ομάδα του Four Seasons ως Junior Sommelier (κερδίζοντας μάλιστα το 2016 τον τίτλο του ‘Cyprus Best Young Sommelier’ στα ομώνυμα βραβεία στην Κύπρο, έναν τίτλο που για τον ίδιο αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία του), μετά μετακόμισε στο Parklane ως Sommelier και τέλος, για ενάμιση χρόνο υπήρξε ο Group Sommelier στα Stademos Hotels (Amara, Mediterranean, Plus Sea). Πλέον συνεργάζεται με το Acane, στη Λεμεσό, ως Wine Director, κάνοντας παράλληλα consulting σε εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης.

Μιλώντας μαζί του με αφορμή το τεράστιο νέο επίτευγμά του, όπου ουσιαστικά με τον τίτλο MS «έπιασε ταβάνι» σε επίπεδο πιστοποίησης σε σχέση με το επάγγελμα της οινοχοΐας, μιας και αυτός είναι ο κορυφαίος τίτλος, ρωτώ μεταξύ σοβαρού και αστείου κατά πόσο είναι ok ο ίδιος αν τον χαρακτηρίσω ως τον top sommelier στην Κύπρο. Ταπεινός και μετρημένος όπως πάντα, απαντά πως αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο κόσμος μέσω της δουλειά του. «Δεν σταματώ να μαθαίνω και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου».