ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Χαμπής ανακοίνωσε μόλις ότι το Μουσείο Χαρακτής ανοίγει και πάλι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Αννοίει το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή τζαι καρτερούμεν να στεγνώσει το αρχείον του», αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στα Πλατανίστεια, με αφορμή μια συνέντευξη με τον Χαμπή Τσαγγάρη, εκτός του ότι εκτίμησα ακόμα περισσότερο τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και το έργο του, συνειδητοποίησα επίσης πόσο μεγάλη και πόσο σημαντική είναι συλλογή των χαρακτικών που φιλοξενούνται στο Μουσείο, στη μεγάλη συλλογή, η οποία αποτελείται από 5 χιλιάδες χαρακτικά που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα!

Για να κατανοήσει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι έργα των Raoul Dufy, Toyokawa Yoshikun, Marcantonio Raimondi, Adolfo Mexiac, Giovanni Francesco Grimaldi, Abraham Ortelious, Keisa Eisen, William Hogarth, Toulouse-Lautrec και πολλών άλλων που εκτίθενται στα Πλατανίστεια υπάρχουν επίσης τα ίδια ακριβώς σε σημαντικότατα μουσεία ανά τον κόσμο. Και όλα αυτά συνυπάρχουν με τα έργα του Χαμπή του χαράκτη, και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που μας παραχώρησε για το περιοδικό Man (τεύχος 163 - Χειμώνας 2023-2024), το οποίο κυκλοφόρησε μέσα Δεκεμβρίου 2023 με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Σε σχέση με την επαναλειτουργία του Μουσείο αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του:

Εκαρτέρουν να στεγνώσει το πάτωμαν του Αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής στα Πλατανίσκια, να το φωτογραφίσω στεγνόν, να χαρούμεν ούλλοι, τζ̆αι ν’ αννοίξουν οι πόρτες των εκθέσεων του, για τον κόσμον.

Εκαρτέρουν, μα γελάστηκα! Δεν ιστεγνώννει έτσι γλήορα. Η θερμάστρα, ο αφυγραντήρας, ο ήλιος τζ̆ι ο αέρας, μάχουνται να δκιώξουν την υγρασίαν στο πάτωμαν, τζ̆αι θα συνεχίσουν να μάχουνται για πολλύν τζ̆αιρόν.

Χρειάζεται να περάσουν μήνες, για να στεγνώσει το πάτωμαν. Πέντε χρόνια ανευθυνότητας των “υπευθύνων“ εκαταφέραν να μουσσ̆έψουν τόσον πολλά τα χώματα κάτω ’που το πάτωμαν, που θα μας τους θυμίζουν για τζ̆αιρόν...

Θέλω να σεβαστώ τον κόσμον, Κύπριους τζ̆αι ξένους, που τηλεφωνά τζ̆αι καρτερά ν’ αννοίξει το Μουσείον.

Τζ̆ι αφού, με την βοήθειαν ούλλων εσάς των φίλων μου, εγυρίσαν την ροήν του νερού προς αλλού, το Μουσείον ξαναννοίει, με την ελπίδαν ότι ώς το τέλος του Καλοτζ̆αιρκού εννά στεγνώσει τζ̆αι το πάτωμαν του Αρχείου...

Ευχαριστώ, ξανά, ούλλους όσοι εβοηθήσαν να λυθεί το πρόβλημαν.

Χαμπής