ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Χαμπής Τσαγγάρης αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες με καλικάντζαρους

WIZ TEAM

Τυχεροί όσοι βρέθηκαν την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην αφήγηση παραμυθιού του Χαμπή του χαράκτη, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τι καλύτερο από το να αποχαιρετήσεις τη χρονιά με μια αφήγηση παραμυθιού, βγαλμένο από τη λαϊκή μας παράδοση! Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου, στο κάτω διάζωμα της Πλατείας, ο Χαμπής Τσαγγάρης παρουσίασε μέσω μιας ωραίας αφήγησης μερικές συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές του; καλικάντζαρους.

Ο σπουδαίος χαράκτης ασχολήθηκε όσο κανένας άλλος στην Κύπρο με τους καλικάντζαρους, τα «καλά τζαι εύθυμα πλάσματα, αλλά τζαι πειραχτήρκα», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τα δικά μας ξωτικά, για τα οποία και περήφανοι πρέπει να είμαστε και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος για να τους συστήσουμε στον υπόλοιπο πλανήτη. Κάτι δηλαδή που όπως ο ίδιος σημειώνει, το κάνουν οι φίλοι μας από την κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι μάς στέλνουν τα δικά τους εικονογραφημένα βιβλία με τα δικά τους ξωτικά

Ο ίδιος ως γνωστό δούλεψε μεθοδικά πάνω σε αυτά τα «δαιμόνια» που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου), αναδεικνύοντας τελικά τους καλικάντζαρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μέσα από τα χαρακτικά του αλλά και μέσα από τις πολυσέλιδες εκδόσεις του «Οι καλικάντζ̆αροι τζ̆αι το παιξίμιν» και «Καλικάντζαροι - Κυπριακές Ιστορίες», ο Χαμπής ο χαράκτης διαδίδει εδώ και πολλά χρόνια την πλούσια κυπριακή λαϊκή παράδοση για τους καλικάντζαρους, τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (η δεύτερη αναφερθείσα έκδοση, εκτός από τα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά). Μέσω μιας πλούσιας εικονογράφησης και συνοδευτικών διηγήσεων, αναδεικνύονται και αναμειγνύονται μύθοι, θρύλοι και πραγματικότητα μιας παράδοσης με βαθιές ρίζες, για τα όντα που στην Κύπρο τα έχουμε «βαφτίσει» με ονόματα όπως καλικάντζαροι, καλακάντζαροι, σκαλαπούνταροι, σκλαοπούνταροι, πλανητάριοι, καραμπάουλοι, καρκάντζελλοι, κουρκούντζελλοι, τουλούππια, μακρομεσίτες κ.ά.

Εκτός από τις εκδόσεις και τα χαρακτικά όμως, πολύ συχνά ο κύριος Χαμπής διοργανώνει εργαστήρια χαρακτικής, αφηγήσεις και άλλες ωραίες εκδηλώσεις, όπου πρωταγωνιστές πάντα είναι οι καλικάντζαροι.

Πιο κάτω ένα από τα πολλά εξαιρετικής αισθητικής χαρακτικά του Χαμπή, όπου οι «Καλικάντζαροι χορεύκουν με την Κατσίναν που το Ριζοκάρπασον».

Γράφει ο ίδιος σχετικά, σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook:

Τολμηρή η Κατσίνα που το Ριζοκάρπασον!

Επήαιννεν καβάλλα στην φοράδαν της, να ‘βρει τον φίλον της στην Αγιάν Τριάδαν της Γιαλούσας, τζ̆ι είδεν τους καλικάντζ̆αρους. Ήταν τίτσιροι τζ̆ι εχορεύκαν στ' Αλώνιν τους Σκαλαπούνταρους.

Ετιτσιρώθην τζ̆ι η Κατσίνα, έπκιασεν σ̆ερκές μιτά τους, τζ̆ι εχορεύκαν αντάμα.

Έφυεν ευχαριστημένη που τον χορόν η Κατσίνα, με λάφυρον έναν χρυσόν δισκοπότηρον που της εδώκαν οι καλικάντζ̆αροι!

*Διάβασε επίσης ΕΔΩ τη συνέντευξη του Χαμπή Τσαγγάρη που δημοσιεύθηκε αρχικά στο τεύχος 163 του περιοδικού MAN (Χειμώνας 2023-2024), το οποίο κυκλοφόρησε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».