ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα πορτοκαλί κυπριακά κρασιά

WIZ TEAM

Εκτός από τα λευκά, τα κόκκινα και τα ροζέ -άντε και το τεχνητό μπλε που εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια-, ήξερες ότι το κρασί μπορεί να έχει και χρώμα πορτοκαλί; Και για να μην αμφιβάλλετε, το Orange (όπως επικράτησε να λέγεται διεθνώς) είναι κρασί από σταφύλια και καμία σχέση έχει με τα πορτοκάλια, εκτός φυσικά από το πορτοκαλί του χρώμα.

Στην Κύπρο γνωρίζουμε ότι παράγονται δύο κρασιά με πορτοκαλί χρώμα. Ένα από το οινοποιείο Tsiakkas Winery και άλλο ένα από το Zambartas Wines.

Αν και ο τρόπος οινοποίησης τους διαφέρει, εντούτοις τα δύο κρασιά, το «Skin Contact» του Τσιάκκα και «not Orange» του Ζαμπάρτα έχουν αρκετά κοινά στη γεύση και στα αρώματα, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο, στο Oenognosia, ο Σομελιέ Μιχάλης Γεωργίου.

Το «πορτοκαλί» κρασί του Τσιάκκα έχει αρώματα περγαμόντο, κυδώνι, φλούδα πορτοκαλιού και νότες ανθέων, είναι ένα γεμάτο κρασί, με ζωηρές τανίνες και μακρά επίγευση, και συνδυάζεται τέλεια με μπλε τυρί, ψάρι, κόκκινο κρέας και αραβική κουζίνα. Ο ίδιος ο Κώστας Τσιάκκας, σε ένα άρθρο του, μας προτείνει να το δοκιμάσουμε με κολοκάσι Σωτήρας κοκκινιστό με χοιρινό και σέλινο, ενώ αναφέρει επίσης πως η σούβλα θα είναι διπλά νόστιμή με Orange. Επιπλέον, απευθύνεται στους Vegan, αναφέροντας πως σίγουρα θα χαρούν να δοκιμάσουν ένα φρέσκο Orange με Vegan τυρί από αμύγδαλα ή cashew nuts που ζύμωσε όπως ένα blue cheese ή brie!


Πηγή φωτογραφίας: www.facebook.com/TsiakkasWinery

Το «not Orange» του Ζαμπάρτα έχει αρώματα ανθέων, βοτάνων και ζαχαρωδών στοιχείων, μέτριο σώμα με δροσιστική οξύτητα και επίσης μακρά επίγευση.


Πηγή φωτογραφίας: facebook.com/zambartaswinescyprus

Στα orange κρασιά, όπως το Skin Contact, η ζύμωση γίνεται όπως στα ερυθρά κρασιά. Ζυμώνει δηλαδή ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα. Γίνονται ανακυκλώσεις και φυσικά προστίθεται οξυγόνο στον μούστο. Για αυτό τα Orange κρασιά διαθέτουν έντονο κίτρινο χρώμα στην αρχή της ζωής τους και πορτοκαλί όταν ωριμάσουν. Και σίγουρα το οξυγόνο δεν είναι ο μεγάλος εχθρός, όπως είναι στα λευκά.

Το «not» Orange, από την άλλη, όπως διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο στο Oenognosia, είναι ένα κρασί που δημιουργήθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. Πορτοκαλί στο χρώμα αλλά όχι με τον πορτοκαλί τρόπο οινοποίησης. Εξού και το «not» Orange. Χρησιμοποιήθηκαν οι ποικιλίες Μαύρο και Ξυνιστέρι από τον ίδιο αμπελώνα. Έχει γίνει άγρια ζύμωσή (wild fermentation) που σημαίνει έχουν αφεθεί οι φυσικές διαδικασίες της οινοποίησης να αναλάβουν και η παρέμβαση στη διαδικασία ζύμωσης έχει γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο. Επίσης έχει γίνει μερική μηλογαλακτική ζύμωση. Το κρασί μένει στο βαρέλι για 4 μήνες με συχνό Μπατοναζ.

Πάντως, αν θέλετε να δοκιμάσετε τα δύο κρασιά, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως τα δύο οινοποιεία βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, το ένα στο Πελέντρι και το άλλο στον Άγιο Αμβρόσιο, οπότε με μια μικρή απόδραση μπορείτε να απολαύσετε και τα δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 road trips κοντά στη Λευκωσία, για εξαιρετικό φαγητό και «περιπέτεια»


Extra info

Ενημερωτικά, η πιο γνωστή χώρα σε παραγωγή Orange είναι η Γεωργία. Ο πιο γνωστός παραγωγός στον κόσμο είναι ο Gravner στα σύνορα Σλοβενίας και Ιταλίας που παράγει κατά κύριο λόγο φυσικά κρασιά. Κρασιά δηλαδή χωρίς θειώδη, ζύμες ή ενζυμα και που η ζύμωσή τους γίνεται σε πιθάρια.

Κεντρική φωτογραφία: RealSimple