ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Πατρικό μάς συστήνει τα «Εφθοπώλια»

WIZ TEAM

Ένα 9 course menu, το οποίο προσφέρεται εδώ και λίγες μέρες στο πολυβραβευμένο κυπριακό εστιατόριο της Τερσεφάνου, όπως πάντα με wine pairing από γηγενείς ποικιλίες.

Ο σεφ Κυριάκος Φώκου και η ομάδα του πρωτοτυπούν και πάλι. Αυτή τη φορά έφτιαξαν ένα μενού βασισμένο στο βιβλίο μαγειρικής του μαγειροφιλόσοφου (θείου τους) Θάσου Ιωάννου Φώκου. Ουσιαστικά, το βιβλίο αυτό αποτέλεσε μια από τις πρώτες προσπάθειες αναβάθμισης της τοπικής κουζίνας σε μαγειρική τέχνη, ενώ είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι η συγγραφή του αλλά και η έρευνα που προηγήθηκε έγινε πριν από αρκετά χρόνια, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε το internet για τη συλλογή πληροφορίων.

Όπως αναφέρει η ομάδα του εστιατορίου Το Πατρικό, «μέσα από κάθε κεφάλαιο, ο συγγραφέας επιδιώκει να πειραματιστεί με γεύσεις και υλικά που καλλιεργούνται στην πατρίδα και αποτελούν μέρος του πλούσιου, περίπλοκου γαστρονομικού παρελθόντος μας. Αυτή η νοοτροπία μάς ενέπνευσε να σχεδιάσουμε τη δική μας άποψη για τα Εφθοπώλια».

Σε σχέση με τα Εφθοπώλια, ως εστιατόρια, να πούμε πως αυτά υπήρχαν πριν από πολλά χρόνια στην Κύπρο και δη στη Λάρνακα, προσφέροντας σούπες μαζί με κρέας. Η συνέχειά τους, μέχρι και τις μέρες μας, είναι αυτό που ονομάζουμε «πατσατσίζιδικα». Στην ουσία, η ύπαρξή τους χρονολογείται πριν από σχεδόν 2300 χρόνια, κατά τη χρυσή εποχή της Αλεξάνδρειας. Επρόκειτο για μέρη όπου μπορούσες να αγοράσεις φρεσκοβρασμένο κρέας. Στα Εφθοπώλια σύχναζαν για φαγητό και για συζήτηση οι σκληρά εργαζόμενοι λιμενικοί εργάτες και οι έμποροι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Το Πατρικό (@topatrikon)


Πάνω σε αυτή τη συλλογή από ιδέες και παρατηρήσεις του Θάσου Ιωάννου Φώκου, λοιπόν, σχετικά με την τοπική κουζίνα της Κύπρου και πώς αυτή έχει επηρεαστεί και εξελιχθεί σε όλη την ιστορία, στηρίζεται το νέο 9 course menu, με την ομάδα του Πατρικού να τιμά τη δουλειά του σπουδαίου μαγειροφιλόσοφου, εξερευνώντας το εκ νέου.

Δύο από τα πιάτα που μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτή την περίοδο, όπως τα έχουμε δει στα social media, είναι τα ζυμοπαραγεμιστά, ή ραβιόλες όπως ονομάζονται σήμερα -οι οποίες όπως αναφέρει ο συγγραφέας στις κυπρομαγειρικές του μελέτες συνέβαλαν αφάνταστα στην κυπριακή διατροφή-, αλλά και η αγκινάρα με γαρίδα, φρέσκο πόμελο και χαβιάρι ρέγγας.

Υπενθυμίζουμε ότι το εστιατόριο Το Πατρικό κέρδισε το Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας στα «Βραβεία Ποιότητας 2021» του περιοδικού Γαστρονόμος Κύπρου.