ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

6ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 6ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus έρχεται το τριήμερο 6-8 Μαρτίου 2020 στη Λευκωσία!

Το 6ο κατά σειρά Graphic Stories Cyprus είναι το μοναδικό καθιερωμένο, ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας και των εικαστικών τεχνών που καλύπτει όλο το φάσμα αυτών, ήτοι της γραφιστικής, της εικονογράφησης, της τυπογραφίας, των εικαστικών, της σημειωτικής, του animation, της φωτογραφίας, της σχεδίασης πολυμέσων, διαδικτύου και ιστοσελίδων, της καλλιγραφίας και του design γενικότερα.

To 6ο Graphic Stories Cyprus περιλαμβάνει έντεκα (11) διαλέξεις, πέντε (5) δημιουργικά εργαστήρια και μια (1) διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Την έναρξη του Συνεδρίου θα προλογίσει ο Δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), κος Σταύρος Κυπριανού. Για τη συνεργασία μας με τον ΟΝΕΚ θα μιλήσει η κα Μαρία Μιλτιάδου, Υπεύθυνη Εθνικών Προγραμμάτων και Δημοσίων Σχέσεων στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.


Κατά την 6η αυτή διοργάνωση έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πολυθεματικότητα των δράσεων που έχουν ως στόχο να καλύψουν και να εκφράσουν το σύνολο των εικαστικών τεχνών και των δημιουργών της, ενώ ειδική θεματική του συνεδρίου αποτελεί η σύνδεση του με την Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση μέσω του διεθνούς διαγωνισμού αφίσας με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον».

Το Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, το οποίο μεταξύ άλλων τίμησε με την παρουσία του ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής David Carson, επιλέχθηκε στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association (EFA) και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2020.

Σε ποιους απευθύνεταιΤο Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας, των εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών, επαγγελματίες ή φοιτητές, γραφίστες, web designers, εικονογράφους, φωτογράφους, animators, 2D/3D designers, τυπογράφους, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστές, marketers, στους συνεργάτες αυτών καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το επάγγελμα του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας!

 Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: 
www.graphicstoriescyprus.com

Διαλέξεις

Στην 6η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus για το 2020 θα φιλοξενηθούν έντεκα (11) διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design:

•    “Color Management” από τον Μάριο Ταβέλη, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Kemanes Printshop.
•    “Διαφημιστική φωτογραφία, φωτογραφία πορτραίτο και φωτογραφία με θέμα καλλιτεχνικό γυμνό” από τον Μάριο Θεολόγη.
•    “Γραμματοσειρές και τυπογραφία” από τον Πάνο Βασιλείου
•    “Παραστατική δημοσιογραφία και άποψη” από τον Πάνο Κωνσταντόπουλο
•    “Τα Ιnfographics στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο” από τη Ζωή Κατσιγιάνη.
•    “Σχεδιασμός υλοποίηση και προώθηση ιστοσελίδας” από τον Μιχάλη Βασιλείου.
•    “From the hood to Hollywood” από τους Βάσια Καλοζούμη και Αντρέα Ξενούλη από το δημιουργικό γραφείο Corn.
•    “I used to be a graphic designer - Η διαδρομή: από την εσωτερική αναζήτηση, στην πολυδιάστατη πραγματικότητα” από τον Ιωάννη Φετάνη.
•    “Σχεδιασμός για το κινούμενο σχέδιο” από την Κατερίνα Παντέλα.
•    “Τα βήματα για επιτυχημένη επαγγελματική δικτύωση” από τoν Λάκη Αργυρού.
•    + ο σχεδιαστής Αντρέας Παναγή θα μας μιλήσει για το σκεπτικό πίσω από το δημιουργικό σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 6ου Συνεδρίου Graphic Stories Cyprus

Εργαστήρια

Επίσης θα πραγματοποιηθούν πέντε (5) εργαστήρια με στόχο να προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία σε σχέση όχι μόνο με τις σύγχρονες πρακτικές, αλλά και με τις παραδοσιακές εφαρμογές των εικαστικών τεχνών και του design.:
•    “Φωτορεαλιστική Ψηφιακή Εικονογράφηση” από τον Κωστή Παπαθεοδώρου.
•    “Infographics” από τον Πάνο Κωνσταντόπουλο και τη Ζωή Κατσιγιάννη.
•    “Glyph and Pilcrow, Πειραματική Τυπογραφία στον εκδοτικό σχεδιασμό” από τον Ιωάννη Φετάνη.
•    “Σχεδιασμός για το κινούμενο σχέδιο” από την Κατερίνα Παντέλα.
•    Παιδικό εργαστήρι εικονογράφησης με θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον” από την Παναγιώτα Μιχαήλ.

Έκθεση αφισών

"Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον", είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα περιλαμβάνει τα 50 διακριθέντα έργα του 4ου διεθνή διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus. Την έκθεση που θα φιλοξενηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη θα κοσμούν και τα έργα 10 προσκεκλημένων καταξιωμένων δημιουργών. Τα εγκαίνια καθώς και η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, μετά το πέρας των προγραμματισμένων διαλέξεων. Τα βραβεία του διαγωνισμού προσφέρουν η Τράπεζα Κύπρου μαζί με την Ελληνική εταιρία γραμματοσειρών Parachute Typefoundry. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, κα Λεώνη Ορφανίδου, εκ μέρους του Αξιότιμου Δημάρχου Λευκωσίας, κου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα φιλοξενούνται και οι δύο αφίσες με το ομώνυμο θέμα της έκθεσης οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από το εργαστήρι καλλιτεχνικής αφίσας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο American University Emirates, στο Dubai. Στο εργαστήρι συμμετείχαν 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου AUE και υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των Αγγελική Αθανασιάδη και Αντρέα Παναγή.

Το Graphic Stories Cyprus διοργανώνεται με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας.

Τα δώρα του διεθνούς διαγωνισμού αφίσας προσφέρουν η ελληνική εταιρία Γραμματοσειρών Parachute Typefoundry και η Τράπεζα Κύπρου.

Χώροι φιλοξενίας: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία.


Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com
Κρατήσεις θέσεων: https://tinyurl.com/revfxcb

Αποτελέσματα του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Graphic Stories Cyprus

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 570 σχεδιαστές, από 22 χώρες του κόσμου, ενώ η κριτική επιτροπή απαρτίζονταν από 11 διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας, οι οποίοι ήταν οι: David Carson [Ηνωμένες Πολιτείες], Γιάννης Χαραλαμπόπουλος [Ελλάδα], Ηλίας Πάντικακης [Ελλάδα], Τάσος Αναστασιάδης [Κύπρος], Κώστας Μαντζάλος [Κύπρος], Felipe Jácome [Εκουαδόρ], Kirill Sukhanov [Ρωσία], Vladimir Radibratovic [Σερβία], Κωστής Παπαθεοδώρου [Ελλάδα], Irwan Harnoko [Ινδονησία], Alexey Alexandrov [Ρωσία].

Τα έργα των σχεδιαστών που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, την οποία και ευχαριστούμε για το δύσκολο έργο της, που έφερε εις πέρας με συνέπεια και επαγγελματισμό, θα εκτεθούν στην αντίστοιχη έκθεση με τίτλο, “Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον” που θα φιλοξενηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.

Οι 50 συνολικά διακριθείσες αφίσες του διαγωνισμού, δημιουργήθηκαν από τους πιο κάτω σχεδιαστές, με αλφαβητική σειρά ονομάτων: Άγγελος Αγγελάκης, Άδωνις Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Τιμονίνα, Άννα Δημητρίου, Άντρια Σπύρου, Βίκυ Δελή, Γεράσιμος Χοραΐτης, Γιώργος Νικολαΐδης, Διονύσης Σιαμάγκας, Έμιλη Ιωάννου, Ευτυχία Κατάχης, Θωμάς Λιούλιος, Κλεάνθης Λοΐζου, Κορίνα Γεωργιάδου, Κωνσταντίνος Χάης, Κώστας Κανελλόπουλος, Λάμπρος Λαζάρου, Μαρία Λογγίνου, Μαρία Νεφέλη Παπαδιαμάντη, Μιχαέλα Μιχαήλ, Νατάσσα Παναγιώτου, Νικολέτα Τουρλούκη, Όλγα Μπιτσάκη, Παναγιώτα Σολέα, Πάρης Κούτσικος, Πέτρος Βασιάδης, Στέφανος Παναγίδης, Φίλιππος Χατζιμπέης, Χρύσα Κανάρη, Abdulkerim Turkaya, Agnes Rozmann, Bianca Consiglio, Carilla Karaha, Chia Hsiang Lee, Gholamreza Saffari, Haiyue He, Jiaxi Li, Jonathan Cumberland, Luis Antonio Rivera Rodríguez, Mengjie Lv, Mirna Pierre, Naandeyé García Villegas, Omar Batista Jiméne, Sha Feng, Slavi Ivanchev, Victor Kovalenko, Victoria Ganshin, Wang XU, Xuzhen Wang, Zihui Liu, ZiYi Fei.

Χορηγοί των βραβείων του διαγωνισμού, συνολικής αξίας €2500 είναι η Τράπεζα Κύπρου και η εταιρία γραμματοσειρών Parachute Fonts. Το Graphic Stories Cyprus προσφέρει σε κάθε διακριθέντα τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν τις διαλέξεις του συνεδρίου.
 
Η ανακοίνωση και η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού, ανά κατηγορία, θα γίνει κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, αμέσως μετά το πέρας των διαλέξεων του Συνεδρίου.