ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοιξιάτικες εξορμήσεις στα οινοποιεία

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Αν αναζητάτε μια εναλλακτική εκδρομή που θα σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας, τα οινοποιεία που βρίσκονται σε διάφορα χωριά της Κύπρου σάς δίνουν την ευκαιρία να ζήσετε κάτι διαφορετικό. Οι όμορφες μέρες και οι καλές θερμοκρασίες αυτή την εποχή, δίνουν μια καλή αφορμή για τέτοιου είδους εξορμήσεις που θα σάς χαρίσουν μια διαφορετική εμπειρία.

Στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά, ξεχωριστά αλλά και εναλλακτικά οινοποιεία, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε, να περιηγηθείτε τους χώρους τους, να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κρασιά τους και να γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα συνδυάζοντας όμορφες στιγμές στην ύπαιθρο.

Το Wiz σάς προτείνει μερικούς προορισμούς να επιλέξετε για την επόμενη ανοιξιάτική σας απόδραση και εισηγείται τα κρασιά που ξεχωρίζουν κάθε οινοποιείο.

Oινοποιείο Βουνί Παναγιάς (Πάφος - 26722770)

Ένα μικρό τοπικό οινοποιείο το οποίο ωρίμασε με τα χρόνια όπως το καλό κρασί. Το οινοποιείο «Βουνί Παναγιάς» ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και εξοπλίστηκε με εγκαταστάσεις τεχνολογίας που εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ποιότητας. Εκτός από την παραγωγή οίνων, προσφέρει σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον κόσμο του κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας στην Κύπρο. Ένα εκπαιδευτικό φιλμ, που παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής των κρασιών από τη φύτευση του αμπελώνα μέχρι και τη συσκευασία των προϊόντων, ένα παραδοσιακό μουσείο και ένας γουστόζικος χώρος γευστικών δοκιμών βρίσκονται εκεί για να διευρύνουν τις γνώσεις σας και τους γευστικούς σας ορίζοντες. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το εστιατόριο και να απολαύσετε τη νόστιμη παραδοσιακή εποχική κουζίνα. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:30.

Οινικές εισηγήσεις: Σπούρτικο (λευκό) και Μπάρμπα Γιάννης (ερυθρό)

Οινοποιείο Τσιάκκας (Λεμεσός - 25991080)

Το οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Πελένδρι στο όρος Τρόοδος, στην περιοχή της Πιτσιλιάς, παράγει 200.000 φιάλες ετησίως και πωλεί κυρίως στην τοπική αγορά. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί προς τις κυπριακές ποικιλίες. Όλοι οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι βιολογικά, από το 1995. Το κρασί είναι διαθέσιμο από το οινοποιείο, το οποίο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:00 ενώ τις Κυριακές και τις μεγάλες αργίες το οινοποιείο είναι κλειστό.

Οινικές εισηγήσεις:  Chardonnay Barrique (λευκό) και Κουμανταρία (γλυκό)

Οινοποιείο Τσαγγαρίδη (Λεμόνα, Πάφος - 26722777)Το οινοποιείο Τσαγγαρίδη βρίσκεται στη Λεμόνα Πάφου και συγκαταλέγεται στη νέα γενιά των κυπριακών οινοποιείων. Η όλη φιλοσοφία του βασίζεται στον συνδυασμό παραδόσεων και νέων πρωτοπόρων ιδεών.  Είναι ανοιχτό από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 09.00 π.μ. μέχρι τις 17.00 μ.μ.

Οινικές εισηγήσεις: Ξινιστέρι ημίγλυκο (λευκό) και οργανικό Shiraz-Μαραθεύτικο (ροζέ)

Οινοποιείο Βλασίδη (Λεμεσός - 99441574)Ένα από τα πιο premium οινοποιεία της Κύπρου. Μικρές ποσότητες και υψηλή ποιότητα. Οι περισσότερη παραγωγή με ξένες ποικιλίες στα κόκκινα, από τις καλύτερες παραγωγές σε ξινιστέρι. Το Οινοποιείο Βλασίδη είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ., εκτός Κυριακής, για ξενάγηση στους χώρους και γευσιγνωσία κρασιών.

Οινικές εισηγήσεις: Sauvignon Blanc (λευκό), Γρίφος 3 (ροζέ), Opus Artis (ερυθρό)

Οινοποιείο "Οίνου Γη" Κτήμα Βασιλειάδη (Όμοδος - 25446000)Πρόκειται για το υπερσύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Βασιλειάδη με πανοραμική θέα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, τη θάλασσα της Λεμεσού, τον Όλυμπο της οροσειράς του Τροόδους και τους λόφους Αφάμη, Λαόνα και Μούττη. Οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης, γευσιγνωσίας είναι έτοιμοι να προσφέρουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Στον αμπελώνα του κτήματος ευδοκιμούν κυπριακές και διεθνείς ποικιλίες. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών υπόσχονται στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στη μακρά οινική παράδοση της γης του Ομόδους. Το οινοποιείο “Οίνου γη” είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 18:00 μ.μ.

Οινικές εισηγήσεις:  Πέντε Λιθάρια 2018 (λευκό) και Γερόκλημα 2016 (ερυθρό) 

Οινοποιείο Κολιός (Στατός,  Άγιος Φώτιος - 26724090)

Το οινοποιείο Κολιός βρίσκεται στο χωριό Στατός. Διαθέτει μεγάλη γκάμα κρασιών σε λογικές τιμές. Μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στο πετρόκτιστο κτήμα και να δοκιμάσετε σπιτική κουζίνα στο εστιατόριο που διατηρείται σε αυτό. Το οινοποιείο παραμένει κλειστό τις Κυριακές και δέχεται μόνο κρατήσεις!

Οινικές εισηγήσεις:  Ξινιστέρι (λευκό) και Μαραθεύτικο (ερυθρό)

Oινοποιείο Αργυρίδης (Βάσα Κοιλανίου - 25945999)

Το οινοποιείο Αργυρίδης είναι ένα παραδοσιακό οικογενειακό κτήμα που βρίσκεται στην είσοδο του γραφικού οικισμού Βάσας Κοιλανίου. Το οινοποιείο φιλοξενούσε τέσσερεις γενιές παραδοσιακής οινοποίησης. Για πολλούς ταξιδιώτες, το οινοποιείο Vasa θεωρείται από τα πιο όμορφα στην Κύπρο. Τα αρχικά κτήρια έχουν ανακαινιστεί και επεκταθεί, συνδυάζοντας την παράδοση με τη λειτουργικότητα. Μπορείτε να το επισκεφθείτε Σάββατο από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 13.00 μ.μ.

Οινικές εισηγήσεις:  Μαραθεύτικο (ερυθρό) και Merlot-Cabernet (ερυθρό)

Οινοποιείο Santa Irene (Φαρμακάς - 22515515)


Πρόκειται ένα σύγχρονο οινοποιείο που διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης. Στόχος του οινοποιείου εξ αρχής ήταν η ανάδειξη της αμπελουργικής αλλά και οινικής παράδοσης της περιοχής του Φαρμακά ειδικότερα, αλλά και γενικότερα της ορεινής Πιτσιλιάς αλλά και της Κύπρου. Καθώς η παραγωγή του οινοποιείου προσανατολίζεται αυστηρά στην παραγωγή ποιοτικών, αυθεντικών και ιδιοσυγκρασιακών οίνων με σαφή τον κυπριακό χαρακτήρα. Άξιο ιδιαίτερης μνείας είναι και το εστιατόριο Ιεράμπελος που συστεγάζεται με το οινοποιείο και όπου δημιουργούνται γεύσεις οι οποίες συνοδεύουν άριστα τα κρασιά της μονάδας. Το οινοποιείο και το εστιατόριο λειτουργούν από Πέμπτη μέχρι Κυριακή από τις 10.00 π.μ. το πρωί μέχρι τις 23.00 μ.μ.

Oινικές Εισηγήσεις: Santa Irene Dry White  Vounoplagia (λευκό), Santa Irene Dry White Daniel (λευκό)

Οινοποιείο Ζαμπάρτα (Άγιος Αμβρόσιος - 25942424)


Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο κυπριακό οικογενειακό οινοποιείο το οποίο ιδρύθηκε στο 2006 από τον Άκη Ζαμπάρτα. Η δοκιμή των κρασιών Zambartas αποδεικνύεται μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία καθώς τα εν λόγω κρασιά προσφέρουν ατομικότητα, χαρακτήρα και καθαρότητα φρούτων. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στο οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο, ένα από τα κρασοχώρια της Λεμεσού, όλο τον χρόνο 7 ημέρες την εβδομάδα. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από τις  11.00 π.μ. μέχρι τις 16.00 μ.μ.

Οινικές εισηγήσεις:  Semillon- Sauvignon Blanc (λευκό), Λευκάδα- Shiraz (ερυθρό)

Οινοποιείο Κυπερούντας ( Κυπερούντα, Λεμεσός - 25 532043)


Το οινοποιείο Κυπερούντας, μέλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, ξεκίνησε τις πρώτες του οινοποιήσεις το 1998. Ο αμπελώνας του οινοποιείου βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα στην Ευρώπη, σε 1400 μέτρα ύψος, ενώ η περιοχή επιλέχθηκε λόγω του ιδανικού κλίματος και του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 15.30 μ.μ.

Οινικές εισηγήσεις: Epos Chardonnay (λευκό), «Ψηλά κλήματα» Cabernet Sauvignon (ερυθρό) και Κουμανταρία (γλυκό)

Οινοποιείο Άης Αμπέλης (Καλό Χωριό - 99835663)


Το οινοποιείο Άης Αμπέλης ιδρύθηκε το 1992 και βρίσκεται στις πλαγιές του Καλού Χωριού της Ορεινής Λευκωσίας, 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και υπόγεια κάβα για παλαίωση κρασιών σε βαρέλια και φιάλες. Το οινοποιείο περιβάλλεται από ιδιόκτητο αμπελώνα 30 δεκαρίων όπου καλλιεργούνται, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι ποικιλίες Μαραθεύτικο και Shiraz. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθ' όλη την διάρκεια του έτους από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 09.00 π.μ. μέχρι τις 17.00 μ.μ.

Οινικές εισηγήσεις: Μωροκανέλλα (λευκό), Κουμανταρία 2010 (γλυκό)