ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Babylon: Ιστορική μπιραρία με σταθερή ταυτότητα και εξελικτική πορεία

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές και κλασσικές μπιραρίες της Λευκωσίας. Οι ιδιοκτήτες της, Γιώργος και Παύλος, την υιοθέτησαν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της (Αγγλικής καταγωγής) το 1993 και από τότε τη φροντίζουν ακούραστα, πρωτίστως με πολύ μεράκι και αγάπη. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό και πολλοί από τους Λευκωσιάτες έχουμε αναμνήσεις από τις δροσερές καλοκαιρινές νύχτες στη μεγάλη αυλή της, ή τη ζεστασιά του τζακιού της το χειμώνα.

Είχα να την επισκεφθώ αρκετά χρόνια και σε πρόσφατη μου έξοδο, εκπλάγηκα ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι είναι ένα μαγαζί που παραμένει πιστό στην ταυτότητα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μένει στάσιμο. Αντίθετα, καταφέρνει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται, διατηρώντας έτσι σταθερή την πελατεία του. Η αγαπημένη αυλή έγινε πιο περιποιημένη, με μεγάλη ξύλινη μπάρα και μερικώς στεγασμένο χώρο. Η μουσική εξακολουθεί να παίζει στους ίδιους ροκ ρυθμούς, ενώ έχουν προστεθεί περισσότερες οθόνες για παρακολούθηση κάθε είδους σπορ.

Διαβάζοντας το μενού παρατήρησα ότι ορισμένα κλασσικά κι αγαπημένα πιάτα διατηρούνται ακόμη, όπως τα nachos, τα μυθικά lahmajoun, η τεράστια χοιρινή μπριζόλα, το κοτόπουλο σουβλάκι, το κοτόπουλο tandoori, το σπιτίσιο χοιρινό burger και ο Νορβηγικός τόνος στη σχάρα. Οι τηγανιτές πατάτες είναι πάντα φρέσκιες (όχι κατεψυγμένες) και οι πίτες Παφίτικες (με χαρακτηριστικό ότι είναι σαφώς πιο χοντρές από τις υπόλοιπες). Οι καινούριες προσθήκες επικεντρώνονται σε τάσεις της εποχής με εισαγόμενα κρέατα ανώτερης ποιότητας. Έτσι λοιπόν έχει προστεθεί ένα black angus ribeye, λουκάνικο Βαυαρίας και μια ολόκληρη ενότητα από εφτά διαφορετικές εκδοχές ζουμερών black angus burgers. Ομολογουμένως, το φρύδι ανασηκώθηκε με απορία στο αντίκρισμα της σαλάτας με κινόα, η οποία θεωρώ ότι ξενίζει σε μενού κλασσικής μπυραρίας.

Δοκιμάσαμε το Farm House Burger από βοδινό black angus, με bacon, μανιτάρι και κρεμμύδι στη σχάρα, τηγανητό αυγό, τυρί cheddar, μαρούλι, τομάτα και αγγουράκι τουρσί.

Ήταν νόστιμο, ψημένο όπως ακριβώς ζητήθηκε και πληθωρικό σε σημείο που αποτελούσε πρόκληση να το φας ολόκληρο. Συνοδευόταν απλά και ωραία από φρεσκο-τηγανισμένες πατάτες πασπαλισμένες με ρίγανη. Δοκιμάσαμε επίσης το black angus rib eye, με τίμια πρώτη ύλη και σωστό ψήσιμο.

Στην κάβα περιλαμβάνονται 8 είδη βαρελίσιας μπύρες και περί τις 40 καλοδιαλεγμένες μπύρες σε μπουκάλι από Βέλγιο, Σκωτία και Αγγλία. Είναι επίσης εμφανής η αδυναμία των ιδιοκτητών σε ουίσκι single malt με πάνω από 50 επιλογές, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι και η νέα κάρτα αφιερωμένη στο αγαπημένο gin & tonic, με διαλεχτά gin από Αγγλία, Σκωτία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ισπανία και αντίστοιχα tonic για ιδανικούς συνδυασμούς.

Στα μεγάλα ατού του μαγαζιού, κατατάσσω και την εμφανή επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η σερβιτόρα μας πήρε την παραγγελία μας χωρίς να παίρνει σημειώσεις και όλα σερβιρίστηκαν σωστά και στην ώρα τους. Επίσης, ήταν σε θέση να μας καθοδηγήσει στο pairing των gin με tonic.

Σε όλα τα πιο πάνω προσθέστε και τις πολύ λογικές τιμές κι έτσι καταλήγετε με ένα ιστορικό και κλασσικό στέκι που έχει ακόμη να διαγράψει άλλη τόση λαμπρή πορεία.

Βαθμολογία: 4/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.