ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βραβεία Γαστρονόμος: 7 τυφλές γευσιγνωσίες με οργανοληπτικά κριτήρια

WIZ TEAM

Το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου 2019 στην ειδικά διαμορφωμένη βεράντα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, όλα ήταν έτοιμα για την τυφλή γευσιγνωσία του «Γ» στα παρθένα κυπριακά ελαιόλαδα. Στο στρωμένο με άσπρο τραπεζομάντηλο, ξύλινο τραπέζι, διακρίνονταν εμφανώς τα μπλε γυάλινα ποτηράκια, το ειδικό σκεύος για να μυρίσουν και να γευτούν το ελαιόλαδο οι κριτές. Οι sommelier ελαιολάδου Τάσσος Κυριακίδης και Jill Mayers είχαν έλθει ειδικά από τις ΗΠΑ, όπως και πέρσι, και αποδείχθηκε πολύτιμη η εμπειρία τους στην επιλογή του καλύτερου. Μαζί με τις σεφ Μαριλένα Ιωαννίδου και Αθηνά Λοϊζίδου. «Γ» δοκίμασαν με οργανοληπτικά κριτήρια συνολικά 11 τυποποιημένα παρθένα ελαιόλαδα, χωρίς να βλέπουν την ετικέτα τους, εξετάζοντας κατά πόσο είναι ήπια ή έντονα στη γεύση, στη φρεσκάδα και στη αρμονία.

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 οι κριτές του Γαστρονόμου έδωσαν ραντεβού στο εστιατόριο 1900 Bistrot στη Λαϊκή Γειτονιά που είχε διαμορφωθεί ανάλογα για μια ακόμα τυφλή γευσιγνωσία, πολλαπλή αυτή τη φορά. Στο ισόγειο πάνω στα τραπέζια της δοκιμής βρίσκονταν έντεκα αιγινά ή αιγοπρόβεια χαλλούμια από μικρούς παραγωγούς και στην κουζίνα ετοιμάζονταν σε ξεχωριστές κατσαρόλες οκτώ τραχανάδες. Αρκετά από τα προϊόντα της δοκιμής προέρχονταν από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Κύπρου. Εκεί και οι φάκελοι των κριτών με τις δεκάδες τυπωμένες σελίδες με τους πίνακες των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών για τα προϊόντα που είχαν επιλεγεί στην τελική τυφλή γευσιγνωσία, όπου δόθηκε έμφαση στην εμφάνιση, στην υφή, το άρωμα τη γεύση και την επίγευση των προϊόντων.

Ο οικοδεσπότης Γιώργος Τσαντιώτης, μέλος της κριτικής επιτροπής και ιδιοκτήτης του εστιατορίου υποδέχθηκε την ομάδα με χαμόγελο και είχε μια καλή κουβέντα για τον καθένα ξεχωριστά. Η ομάδα της επιτροπής πολύ ικανή: η ερευνήτρια της κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου, οι σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και Αθηνά Λοϊζίδου, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του ΤΕΠΑΚ Φώτης Παπαδήμας, ο δημοσιογράφος Αποστόλης Κουρουπάκης και ο υπεύθυνος των Βραβείων Ποιότητας, Γιάννης Αδειλίνης.

Στον πάνω όροφο, στο διαμορφωμένο κελάρι του 1900 Bistrot, είχαν τοποθετηθεί στο μεγάλο τετράγωνο τραπέζι τα ποτήρια του κρασιού για την, επίσης, τυφλή δοκιμή 32 κρασιών, λευκά, ροζέ, κόκκινα και εξαιρετικές παλαιωμένες κουμανταρίες. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν o Βάσος Μανώλη, head sommelier των Pralina Experience, o Γιώργος Λουκάκης, head sommelier του Parklane Resort & Spa , o Ανδρέας Εμμανουήλ, sommelier και πρόεδρο του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου, o Σωτήρης Νεοφυτίδης, sommelier του Parklane Resort & Spa, ο Ανδρέας Κυπριανού, sommelier και ιδιοκτήτης του Vino Cultura και η Ντένη Καλλιβωκά, δημοσιογράφος γεύσης κρασιού και ποτού, η οποία ταξίδεψε ειδικά για την περίσταση από την Ελλάδα. Τα κρασιά κρίθηκαν για τη διαύγεια και το χρώμα τους, την ένταση στη μύτη και το στόμα, την καθαρότητα, τα αρώματα την επίγευση που προκαλούν.

Μια ολόκληρη χρονιά με πολλά ψαξίματα και δοκιμές συμπυκνώνεται σε μια βραδιά, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στο κτήριο του ΘΟΚ. Τα χαμόγελα των παραγωγών θα μας γεμίζουν και εμάς χαρά γιατί μοιράστηκαν μαζί μας τους κόπους και τις προσπάθειές τους.

Περήφανος Χορηγός: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Υποστηρικτής Πολιτισμού: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ
Υποστηρικτής Κυπριακών Παραγωγών: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ