ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γεύσασθαι: Καλοφτιαγμένο φαγητό μαγειρείου σε προσεγμένο περιβάλλον

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Σε ένα γραφικό δρόμο της παλιάς Λευκωσίας, θα βρεις το εστιατόριο της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου που βαπτίστηκε με το όνομα Γεύσασθαι. Η ανακαινισμένη του πρόσοψη ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες «κουρασμένες» βιτρίνες της γειτονιάς και σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις. Σπρώχνοντας τη βαριά πόρτα με τη χαρακτηριστική διακοσμητική σιδεριά, θα βρεθείς σε ένα προσεγμένο χώρο με καθαρές γραμμές και ουδέτερα χρώματα που αποπνέει διακριτική κομψότητα και ηρεμία.

Γρήγορα καταλαβαίνεις ότι οι θαμώνες, που κάθονται σε μικρές παρέες ή μόνοι τους, είναι τακτικοί πελάτες και γνωρίζονται με το προσωπικό. Το Γεύσασθαι είναι ανοικτό μόνο για μεσημεριανό τις καθημερινές, ενώ δέχεται και παραγγελίες για take away. Σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί και βράδια και Σαββατοκύριακα.

Τα πιάτα είναι της ημέρας και δεν αποτυπώνονται σε κατάλογο, φτιαγμένα με φρέσκα και εποχικά υλικά. Ανάμεσα στις επιλογές, όσπρια, μαγειρευτά, κρέατα σχάρας, ψάρια και θαλασσινά. Οι γεύσεις διατρέχονται από τη θαλπωρή της οικείας μεσογειακής κουζίνας, οι μερίδες είναι τίμιες και οι τιμές λογικές.

Δοκιμάσαμε τις λαδερές μπάμιες στην κατσαρόλα με κοτόπουλο, πατάτες και ψιλοκομμένο καρότο που ήταν λουκούμι και το κοτόπουλο φιλέτο στη σχάρα με ξύσμα πορτοκαλιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό που ήταν αρωματικό και τρυφερό.

Οι μερίδες συνοδεύονται με ψιλοκομμένη ατομική σαλάτα με αγγουράκι, τομάτα, μαρούλι, κραμπί και κόλιανδρο. Ενθουσιάστηκα με το λευκό ταραμά που είναι σπιτικός και πεντανόστιμος, αλλά και με τα υπόλοιπα μικρά πιατάκια με ποιοτική φέτα, ελιές μαύρες και πράσινες τσακιστές, γιαούρτι και ταχίνι. Για φινάλε το μαγαζί μας κέρασε επιδόρπια: cheesecake μήλου σε μια ενδιαφέρουσα ρουστίκ εκδοχή με βάση από μπισκότο, κρέμα τυριού, ψητά μήλα και κανέλα και λιβανέζικο μαχαλεπί με μαστίχα, ροδόσταγμα και θρυμματισμένα χαλεπιανά.

Οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται μόνο της εταιρίας ΚΕΟ. Η εξυπηρέτηση ήταν διακριτική και με αβρότητα, ενώ ο λογαριασμός για φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθε συνολικά στα €28.

Βαθμολογία: 3.5/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.