ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

H ταινία της ημέρας: Το πράσινο βιβλίο

CINEMA

Βιογραφική δραματική κομεντί παραγωγής 2018 σε σκηνοθεσία Πίτερ Φάρελι. Η ταινία, που τοποθετείται στο 1962, είναι βασισμένη στη σχέση του πιανίστα της τζαζ Ντον Σίρλεϊ με τον σοφέρ του Τόνι Βαλελόνγκα.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Φαρέλι
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Μαερσάλα Αλί, Λίντα Καρντελίνι

Ένας μαύρος καλλιεργημένος πιανίστας προσλαμβάνει ως οδηγό του ένα φτωχαδάκι Αμερικανό με ιταλικές ρίζες και φυλετικές προκαταλήψεις. Κι αυτά στην Αμερική της δεκαετίας του ’60. Από την αρχή το σενάριο της ταινίας «Το πράσινο βιβλίο»(Green Book) εγκυμονεί κινδύνους καθώς φλερτάρει με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που εύκολα μπορούν να δημιουργήσουν σχηματικούς ήρωες, διδακτικά μηνύματα και μια προβλέψιμη εξέλιξη.

Η ταινία που φτιάχνει τελικά όμως ο σκηνοθέτης Peter Farrelly αποτελεί μία συγκινητική ιστορία που τις περισσότερες φορές καταφέρνει να ξεπεράσει κλισέ και διδακτισμούς χρησιμοποιώντας το χιούμορ, τη συγκίνηση και τους ηθοποιούς της για να περάσει στο τέλος αβίαστα τα μηνύματά της.

Το «Πράσινο βιβλίο» βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα. Πρόκειται για την ιστορία του μουσικού Don Shirley (Mahershala Ali) ο οποίος το 1962 προσέλαβε ως οδηγό του τον Tony Lip (Viggo Mortensen) ώστε να τον συνοδέψει και να προστατέψει στην περιοδεία του στις ρατσιστικά σκληρές πολιτείες του αμερικανικού Νότου.