ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ivory All Day Concept: Ευφάνταστα πιάτα σε θολό τοπίο ταυτότητας

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Από τις πολυσυζητημένες αφίξεις του χρόνου που μας πέρασε, το Ivory All Day Concept προκαλεί αίσθηση με το ιδιαίτερο του interior design: τροπικό μοτίβο με τον ελέφαντα σε ρόλο πρωταγωνιστή, μεγάλη μαρμάρινη μπάρα, ψηλό ταβάνι και βελούδινα καθίσματα και μια μεγάλη βεράντα με μετακινούμενη οροφή και σιντριβάνι. Τα κρεμαστά ελεφαντόδοντα ενδεχομένως να αποτελούν υπερβολή … αλλά αυτό έχει να κάνει με το γούστο του καθενός κι επομένως, «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα».

Εκείνο όμως που είναι αντικειμενικό και δεν έχει να κάνει με προσωπικές προτιμήσεις, είναι η σύγχυση που προκαλείται σχετικά με την ταυτότητα του μαγαζιού. Γιατί ενώ η διακόσμηση και η συνολική του εικόνα με λογότυπο τον ελέφαντα παραπέμπουν σε Αφρική, η κουζίνα χαρακτηρίζεται από Μεσογειακές και Μεσανατολικές επιρροές. Επιπλέον, ο κατάλογος του μεσημεριανού που αλλάζει καθημερινά, προσανατολίζεται περισσότερο προς την ελληνική και κυπριακή κουζίνα, ενώ το γεγονός ότι σερβίρεται και brunch τα Σαββατοκύριακα, θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο της ταυτότητας και της γενικότερης φιλοσοφίας του μαγαζιού.

Το μενού επιμελείται ο Ανδρέας Ανδρέου, ένας σεφ από τον οποίο έχουμε δει διαχρονικά πολύ καλά δείγματα γραφής. Το ταλέντο του στο να συνθέτει πιάτα με πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων και υφών είναι πασιφανές, όπως και η προσήλωση του στην ποιότητα των πρώτων υλών - ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για ταπεινά ή πιο εκλεκτά υλικά. Παρόλο που γευστικά μπορεί να μην πείθουν όλα τα πιάτα στον ίδιο βαθμό, εντούτοις η διαχείριση των υλικών και οι διάφορες παρασκευές είναι με μαεστρία και γενικότερα οι εκτελέσεις υποδηλώνουν προσοχή στη λεπτομέρεια.

Από τα δυνατά σημεία είναι η σαλάτα “grains tabouleh” με πλιγούρι, κριθάρι, κινόα και φαγόπυρο, που παιχνιδίζει ανάμεσα σε διαφορετικές υφές από τραγανό ψωμί, ρόδι, σπόρους και όσπρια κι εμπλουτίζεται με σουμάκι, μαϊντανό και δυόσμο.

Επίσης, από τα ορεκτικά ξεχώρισα το καπνιστό χέλι με πουρέ φάβας, άγρια χόρτα, αλμυρίκια, πράσο, φέτες από ωμά μανιτάρια, πούδρα παντζαριού, γλάσο από γλυκό κρασί (pedro ximenez glaze) και ξηρούς καρπούς που εμπλουτίζουν το πιάτο με την τραγανή υφή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το βοδινό φιλέτο, που είναι ζουμερό και νόστιμο και συνοδεύεται με πουρέ πατάτας, sprouting μπρόκολο και σάλτσα πράσινου πιπεριού και το ριζότο με γαρίδες.

Τα μανιτάρια έρχονται σε μπολ που περιέχει μελάτο κρόκο, μους πατάτας, πουρέ μανιταριών και τρούφα. Το σερβίρισμα τους προϋποθέτει μια μικρή τελετουργία στο ανακάτεμα των υλικών και από αυτή την άποψη παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, αλλά γευστικά το αποτέλεσμα είναι κάπως αμήχανο. Το καλαμάρι με ριζότο αγκινάρας με τρούφα και σάλτσα από μελάνι, είναι εντυπωσιακό σαν παρουσίαση αλλά χρειάζεται περισσότερη ένταση σε ορισμένα από τα υλικά του για να ανέβει γευστικά.

Τα επιδόρπια ομολογουμένως δίνουν ρέστα, με προσωπικό αγαπημένο το lemon tart ice cream, με βάση από μπισκότο βουτύρου, μους κρέμας τυριού με θυμάρι, σουμάκι, βανίλια και ξύσμα λεμονιού.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει περίπου 45 ετικέτες, στην πλειοψηφία τους από Ελλάδα και Κύπρο και σε μικρότερο βαθμό από Γαλλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή και Γερμανία καλύπτοντας όλο το εύρος τιμών. Υπάρχουν επίσης και επιλογές για σαμπάνιες.

Ενδεικτικό κόστος για ένα πλήρες δείπνο (τρία πιάτα) και ποτήρι κρασί είναι €45 το άτομο.

Όσον αφορά το σέρβις, παρόλο που έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις πρώτες μέρες λειτουργίας του εστιατορίου, εξακολουθεί να παρουσιάζει κάποια προβλήματα συντονισμού με την κουζίνα.

Ως συνολικό συμπέρασμα, το Ivory έχει να επιδείξει μια κουζίνα με αξιόλογα κι ευφάνταστα πιάτα, όμως οφείλει να αναζητήσει πιο ξεκάθαρο προσανατολισμό σε φιλοσοφία και μενού και το σέρβις πρέπει να ανεβάσει επίπεδο.

Βαθμολογία: 3,5/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.