ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Meet the Chef: Στα «Πειραγμένα» με υπογραφή Βασίλη Κουτουρούσιη

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη 

Η ποιότητα, η λεπτομέρεια και οι ξεχωριστές γεύσεις είναι τα στοιχεία που θα συναντήσουν οι επισκέπτες μόλις δοκιμάσουν τα πιάτα του Βασίλη Κουτουρούσιη στο γαστρονομικό τους ταξίδι στα «Πειραγμένα».

Γέννημα θρέμμα Λευκωσιάτης, ο Βασίλης Κουτουρούσιης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από το δημιουργικό εναλλακτικό εστιατόριο «Πειραγμένα» στα Λύμπια. Διαθέτει μακρά θητεία στις κουζίνες καθώς άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική το 2003. Πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε μια συνεργασία η οποία οδήγησε στο άνοιγμα ενός χώρου άκρως κυπριακού, σε ένα παλιό αρχοντικό στα Λύμπια, με κουζίνα μοναδική, που έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους.

Ο Βασίλης από τα εφηβικά του χρόνια συνειδητοποίησε ότι αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί ήταν η κουζίνα και η υψηλή γαστρονομία. Έτσι, ακολούθησε σχετικές σπουδές στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κέρκυρα και έπειτα απέκτησε το Grand Diplôme του, από τη σχολή Le Cordon Bleu στο Παρίσι, με εξειδίκευση στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την οινολογία.

Τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκεται στο ξενοδοχείο Semeli στη Λευκωσία ως Executive Chef και παράλληλα, στο εστιατόριο «Πειραγμένα» στα Λύμπια. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με σκοπό να προσθέσει στον γαστρονομικό χάρτη της Κύπρου μια αλλιώτικη εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει αγαπημένα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας σε μια «πειραγμένη» εκδοχή, αλλά και νέα πιάτα τα οποία δημιουργούνται κάθε εποχή με μεγάλο ενθουσιασμό.

Τι αγαπάτε στη δουλειά σας;

Τα πάντα! Αυτή τη δουλειά αν δεν την αγαπάς, δεν μπορείς να την κάνεις σωστά. Το ότι είμαι σε θέση να δημιουργήσω και να προσφέρω με αγάπη μού δίνει συνεχώς θετική ενέργεια και έμπνευση.

Τι απεχθάνεστε;

Δεν απεχθάνομαι κάτι στη δουλειά μου. Την απολαμβάνω κάθε στιγμή και είμαι πάντα έτοιμος για νέες προκλήσεις. Είμαι από τους ανθρώπους που ευτύχησαν να κάνουν το χόμπι τους και αυτό που αγαπούν επάγγελμα. Τα εξαντλητικά ωράρια και η εργασία σε γιορτές και αργίες σαφώς και κάποτε κουράζουν. Το γεγονός, όμως, ότι συμβάλλεις με τις γεύσεις σου στις ξεχωριστές στιγμές των ανθρώπων γύρω σου είναι η πιο «γλυκιά» ανταμοιβή.

Ποια είναι η γεύση που σάς γυρνάει στα παιδικά σας χρόνια;

Αρκετές γεύσεις με γυρνούν στα παιδικά μου χρόνια. Κυρίως, η γεύση του φρέσκου κόλιανδρου που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου στην κουζίνα της, αλλά και το ελαιόλαδο.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σάς έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική;

«Όταν μαγειρεύεις, να μαγειρεύεις λες και θα φάνε οι αγαπημένοι σου άνθρωποι από αυτό».

Πόσο εκπαιδευμένο είναι το κοινό της Κύπρου στη γαστρονομία και πόσο θεωρείτε ότι εκτιμάει τη μαγειρική τέχνη;

Το κοινό της Κύπρου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει άποψη και σαφώς είναι σε θέση να ξεχωρίσει το καλό φαγητό. Εκτιμά και σέβεται τις ποιοτικές επιλογές και τη μαγειρική τέχνη. Υπάρχει μια μερίδα του κοινού που είναι δεκτική σε νέες γεύσεις και μια άλλη, η οποία είναι πιο παραδοσιακή και μένει πιστή στα κυπριακά πιάτα.

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Το πάντρεμα της γαλλικής με τη μεσογειακή κουζίνα και τα προϊόντα εποχής.