ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Meet the Chef: Το πρόσωπο πίσω από τα πιάτα του Barrafino

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη

Απολαμβάνεις να τρως σε εστιατόρια, να δοκιμάζεις τέλειες εκτελέσεις και συνδυασμούς γεύσεων, αλλά ποτέ δεν έχεις αναρωτηθεί ποιο χέρι βρίσκεται πίσω από τα πιάτα που τρως. Ωστόσο, εμείς αναρωτηθήκαμε και αποφασίσαμε σιγά-σιγά να ανακαλύψουμε τα πρόσωπα πίσω από τις κλειστές πόρτες κάθε κουζίνας.

Το Barrafino είναι ένας αρκετά δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός στην πρωτεύουσα,  που πρόσφατα εμπλούτισε το μενού του με νέα πιάτα, αλλά και πιάτα ημέρας,  δίνοντας στους επισκέπτες περισσότερες επιλογές καθημερινά.

Το πρόσωπο αυτό που βρίσκεται πίσω από τα πιάτα του Barrafino είναι ο Χρίστος Χατζηλύρας . Εμείς μπήκαμε στην κουζίνα του αυτός έβαλε την στολή του και απάντησε τις ερωτήσεις μας.

Ο Χρίστος Χατζηλύρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Ήθελε να σπουδάσει ξενοδοχειακά αλλά κατά την πρώτη του πρακτική σε κουζίνα είχε την τύχη να δουλέψει  με ανθρώπους που του έδειξαν μια άλλη πλευρά της μαγειρικής που μέχρι το τέλος της πρακτικής, τον κέρδισε παραπάνω από το κανονικό. Ετσι αποφάσισε να μείνει στην κουζίνα.. Σπούδασε στην Κύπρο, στην Αγγλία και σε σχολές στην Γαλλία και την Ιταλία.

Τι αγαπάτε στην δουλειά σας;
Την ελεύθερη δημιουργία που μου προσφέρει.

Τι απεχθάνεστε;
Απεχθάνομαι.. 1. Να προσαρμόζομαι με πράγματα που δεν μου αρέσουν.
2. Νέους στο επάγγελμα χωρίς νεύρο, πείσμα και θέληση για δουλεια.

Ποια είναι η γεύση που σας γυρνάει στα παιδικά σας χρόνια;
Δεν έχω κάποια γεύση να με γυρνάει πίσω..

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σάς έχουν δώσει σχετικά με την μαγειρική και ποιος;
«Keep simple things simple». Τα απλά πράγματα πρέπει να παραμένουν απλά... με αλλά λόγια μην ταλαιπωρείς ένα υλικό, είναι αυτό που είναι , απλώς πάρε ότι καλύτερο μπορείς από αυτό. Αυτό μου το είπε ο σεφ. Anton Μosimann.

Πόσο εκπαιδευμένο είναι το κοινό της Κύπρου στην γαστρονομία και πόσο θεωρείτε ότι εκτιμάει την μαγειρική τέχνη;
Το κοινό της Κύπρου βελτιώνεται αλλά ακόμη είμαστε στα αρχικά στάδια. Υπάρχει μια βελτίωση σε σύγκριση με το πως ήταν πριν 15 χρόνια όμως θέλει ακόμη χρόνο. Περισσότερο από πριν,  διότι σήμερα οι Κύπριοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό πολύ περισσότερο.

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σάς;
Σπεσιαλιτέ δεν νομίζω να έχει κάποιος σεφ, διότι πιστεύω η ζωή του σεφ είναι να δίνει ευχαρίστηση στο κόσμο μέσα από ένα πιάτο που δημιουργεί και όλες αυτές οι δημιουργίες κάθε φορά γίνονται ακόμη καλύτερες μέσα από την εμπειρία και το ταλέντο του. Άρα θα έλεγα ότι κάθε πιάτο ξεχωρίζει με διαφορετικό τρόπο.