ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεζεδόσπιτο: Το πρόσωπο πίσω από τα πιάτα της αγαπημένης ταβέρνας

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη

Αγαπάμε τη ζεστή ατμόσφαιρα, το σπιτικό φαγητό της μαμάς και πόσω μάλλον το φαγητό έξω σε μια καλοκαιρινή αυλή ή βεράντα του σπιτιού μας. Αυτό το συναίσθημα σού προσφέρει και το μερακλήδικο μεζεδοπωλείο «Το Μεζεδόσπιτο». Το Μεζεδόσπιτο αποτελεί ήδη μια αγαπημένη επιλογή για όλους όσοι θέλουν ποιοτικές γεύσεις σε ζεστή ατμόσφαιρα, σε αυτό το αρχοντικό σπίτι με μεγάλη ιστορία στη Λευκωσία.

Η κουζίνα σερβίρει κλασικούς κυπριακούς μεζέδες με κρεατικά, ζεστά πιάτα και ορεκτικά (20 διαφορετικά πιάτα) από τον έμπειρο μάγειρα Μάριο Πασχάλη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Ο Μάριος μεγάλωσε σε μία οικογένεια όπου η μητέρα του και η γιαγιά του ήταν οικοκυρές, και αυτό του έδωσε το ερέθισμα από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με την μαγειρική.

Ποιος σας έχει εμφυσήσει την αγάπη προς τη μαγειρική;

Από πολύ μικρός βοηθούσα τη γιαγιά μου να κάνει χαλούμια, να φουρνίζει ψωμιά καθώς και φλαούνες στον παραδοσιακό φούρνο στην αυλή του σπιτιού μας. Ενώ άλλα παιδιά της ηλικίας μου ασχολιόντουσαν με παιχνίδια, εμένα η διασκέδασή μου ήταν να βοηθώ τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου στην προετοιμασία του φαγητού.

Η επαγγελματική μου πορεία τα τελευταία χρόνια με έφερε πιο κοντά στην μαγειρική αφού για 15 χρόνια διατηρούσα take away και από το 2019 είμαι ο αρχιμάγειρας και ένας από τους ιδιοκτήτες στης κυπριακή παραδοσιακή ταβέρνα «Το Μεζεδόσπιτο» στη Λακατάμια.

Η φιλοσοφία της ταβέρνας και η αγάπη μας προς την παράδοση, τη δημιουργικότητα και η επιλογή των φρέσκων και ποιοτικών υλικών είναι αυτά που με ώθησαν να ασχοληθώ με την κουζίνα του Μεζεδόσπιτου. Πρωταρχικός μου στόχος είναι η ποιότητα!

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στον χώρο της εστίασης;

Αυτό που με ενοχλεί στον χώρο της μαγειρικής είναι που υπερισχύουν η υπεροψία και η αμάθεια. Στην κουζίνα κάθε μέρα μαθαίνεις, κάθε υλικό έχει κάτι καινούργιο να σε διδάξει, φτάνει να αφιερώσεις χρόνο και να ασχοληθείς με αγάπη και σεβασμό προς αυτό που κάνεις.

Ποια είναι η γεύση που σας γυρνάει στα παιδικά σας χρόνια;

Γεύσεις από τα παιδικά μου χρόνια όπως το χαλούμι της γιαγιάς, τα μακαρόνια του φούρνου της μητέρας μου, το κολοκάσι (αγαπημένο φαγητό του πατέρα μου), τον μυρωδάτο τταβά (στιφάδο), όλα αυτά προσπαθώ να τα περάσω στο μενού της ταβέρνας. Παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα που οφείλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική;

Έχω δουλέψει με πολύ αξιόλογους ανθρώπους όπως τον φίλο μου Χριστόδουλο Κυριάκου, ο οποίος μου είπε «να μαγειρεύεις σωστά με τάξη και οργάνωση στην κουζίνα σου, να μαγειρεύεις με σεβασμό προς τον πελάτη σου γιατί αυτός που τρώει ξέρει πολύ καλά τι θέλει»!

Τι διαφορετικό θα βρούμε στα πιάτα του Μεζεδόσπιτου;

Στο Μεζεδόσπιτο προσπαθώ να κάνω παραλλαγές στο μενού έτσι ώστε ο πελάτης να έχει την πρόκληση να έρθει να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις. Για παράδειγμα προσφέρουμε ορτύκια λεμονάτα, κουνέλι τταβά σε αυτούς που τους αρέσει το κυνήγι. Έχουμε πελάτες που αγάπησαν τους μεζέδες μας, το σουβλάκι, τα μακαρόνια του φούρνου, το συκωτάκι στα κάρβουνα, το κολοκάσι, τις πούλλες, τους κεφτέδες. Η κυπριακή κουζίνα έχει πολλά να μας δώσει.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά μαγειρικής;

Γεύσεις που σου γαργαλάνε τον ουρανίσκο και θες να τις γευτείς ξανά και ξανά. Δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μου η φρέσκια ρίγανη, ο δυόσμος και η κανέλα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Για ένα άτομο που αγαπά τη μαγειρική, επιτυχία και ικανοποίηση είναι να βλέπει τους πελάτες του ευχαριστημένους από την ποιότητα του φαγητού που του προσφέρει και να έρχονται ξανά και ξανά.