ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια μπουάτ γεμάτη παλιές βαλίτσες

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Tης Αφροδίτης Δερματά

Ανοίγοντας την πόρτα στο Καφενείο «Βαλίτσα» ήταν σαν να άνοιγα την πόρτα σε μια άλλη εποχή μετά από ένα μακρύ ταξίδι στον χρόνο. Ένα μικρό μπαράκι στεκόταν δεξιά μου διακοσμημένο με παλιές βαλίτσες και παλιές φωτογραφίες, ο φωτισμός ήταν χαμηλός, ενώ όμορφες μελωδίες έντυναν τον ζεστό και φιλικό χώρο. Ο Γιώργος ήταν στο πιάνο γύρισε και με χαιρέτησε, δίπλα του ο Παύλος απήγγειλε ποιήματα και πιο δίπλα η Αργυρώ τραγουδούσε. Σε πολύ λίγο, ζεστό κρασόμελο έδινε γεύση στη βραδιά καθώς η «Θεσσαλονίκη» του Καββαδία πλανιόταν στην ατμόσφαιρα.  Η βαλίτσα, λοιπόν, εμφανίστηκε από το παρελθόν και έδωσε τη δική της πινελιά στον χάρτη της διασκέδασης της Λευκωσίας. Είναι απ’ αυτά τα εναλλακτικά μαγαζιά που έχουν κάτι διαφορετικό να σου δώσουν  και που κάθε πρωτεύουσα οφείλει να έχει. Ο Γιώργος Καλογήρου είναι ένας εκ των ιδιοκτητών, ο οποίος με το πιάνο του και τη  μοναδική φωνή του ταξιδεύει τις βραδιές  μας  έντεχνα και περίτεχνα.  

Πως ξεκίνησε η ιδέα;
Την ιδέα την είχα χρόνια στο μυαλό μου, όταν ακόμα έμενα στην Ελλάδα. Από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησα να ψάχνω περισσότερο το ελληνικό τραγούδι αυτής της περιόδου, το έντεχνο (όπως ορθώς θεσπίστηκε ο όρος από τον Μίκη Θεοδωράκη) τραγούδι των δεκαετιών ’60-’70. Εκτός από τη συλλογή βυνιλίων ή άλλων μέσων ακρόασης, διάβαζα βιβλία, άρθρα, έπαιρνα συνεντεύξεις από ανθρώπους που πρωταγωνιστούσαν στις μπουάτ, συνομιλούσα με θαμώνες των μπουάτ, επισκεπτόμουν τη μοναδική μπουάτ που είναι ανοικτή μέχρι σήμερα στην Αθήνα, την «Απανεμιά» και γενικά ήμουν κι είμαι σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι στον χρόνο! Εν τέλει, πάντα έψαχνα μια μπουάτ και χαίρομαι που με τον Παύλο Μπαλλίνη, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης του χώρου και την ερμηνεύτρια Αργυρώ Χριστοδούλου καταφέραμε να στήσουμε την μπουάτ «Βαλίτσα» από τον περασμένο Μάρτη. Ο Παύλος και η Αργυρώ από την πρώτη στιγμή πίστεψαν και στήριξαν αυτό το εγχείρημα και οι τρείς μας δέσαμε σ’ αυτό το στόχο και αυτό είναι το υπέροχο! Ο ένας εμπνέει τον άλλο! 

Τι αφιερώματα κάνετε;
Δεν θα έλεγα ότι κάνουμε αφιερώματα με την ευρεία έννοια της λέξης, αλλά αν υπάρχει κάτι στην επικαιρότητα που μας συγκινεί και μας ευαισθητοποιεί, εντάσσουμε στο πρόγραμμα σχετικά τραγούδια και ποιήματα. Η λογική της μπουάτ είναι να μοιραζόμαστε αυτά που αγαπάμε: τραγούδια, ποιήματα, ιστορίες, κι όλα αυτά να έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Απλά και κυρίως ήσυχα! Η ιδέα της στηρίζεται στην ατμόσφαιρα της παλιάς μπουάτ και στην ουσιαστική επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό. Έχουμε περιστασιακά φιλοξενούμενους που παρουσιάζουν κάτι από τη δουλειά τους. Ένας ποιητής διαβάζει δυο-τρία ποιήματά του, ένας ηθοποιός απαγγέλλει, ένας τραγουδοποιός παίζει κάποια τραγούδια του, ακόμα και ένας φίλος φέρνει μαζί του ένα ποίημα που του αρέσει και το διαβάζει. Ρεπερτοριακά δεν κινούμαστε μόνο στα τραγούδια του «Νέου Κύματος», αλλά και σε πιο σύγχρονα τραγούδια της ελληνικής δημιουργίας καθώς και δικές μου συνθέσεις.

Ποια είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού;
Η «Βαλίτσα» είναι ένα μικρό, και γουστόζικο καφενείο που άνοιξε πριν από πέντε χρόνια. Φτιάχτηκε με πολύ μεράκι από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Παύλο Μπαλλίνη και την ηθοποιό Ειρήνη Αντρέου. Ονομάστηκε «Βαλίτσα» γιατί κουβαλά ό,τι όμορφο κουβαλούν και οι εμπνευστές του και το μοιράζονται με τους θαμώνες.   

Τι μπορεί κανείς να απολαύσει από το bar παράλληλα με την μουσική;
Εκτός από τα συνήθη ποτά που βρίσκουμε σ’ ένα καφενείο (Μπίρα, κρασί, τσίπουρο, ζιβανία, ούζο, ουίσκι, βότκα κ.ά.) έχει ωραίο ζιβανόμελο, κρασόμελο και ζεστό κρασί - ιδανικά για τις νύχτες του χειμώνα. Από τσιμπήματα έχει συνοδευτικά των ποτών, κρητικό ντάκο, πίτα με λούντζα και χαλλούμι και άλλα ωραία.

Ποια είναι η απήχηση από τον κόσμο για το εν λόγω εγχείρημα;
Στην αρχή υπήρχε αγωνία για το αν θα έχει απήχηση κάτι που έρχεται από το παρελθόν και πώς θα συνδεθεί ουσιαστικά με το σήμερα και για το αν υπάρχει κοινό που θα το νιώσει. Πιστέψαμε σ’ αυτό, όμως, και τελικά αγκάλιασαν το εγχείρημα, όχι μόνο άνθρωποι που έζησαν τότε τις μπουάτ και τους ξυπνά τη μνήμη, αλλά και πιο νέοι που είτε γνωρίζουν τα τραγούδια, είτε ένιωσαν οικεία σε αυτή τη συνθήκη και βρίσκουν κάτι από τον εαυτό τους. Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό και για το πώς εξελίσσεται. Υπάρχουν άτομα που έρχονται σχεδόν κάθε Σάββατο, ακόμα και άτομο που κάνει 1 ώρα και 20 λεπτά δρόμο για να είναι εκεί μαζί μας. Έχουμε δει ανθρώπους να γνωρίζονται, να δημιουργούν φιλίες, ακόμα και να ερωτεύονται. Έχει γίνει ένας χώρος που προσφέρει όχι μόνο μια μουσική εμπειρία αλλά επικοινωνία με έναν τρόπο που δεν υπάρχει πια σήμερα.

Ποιες μέρες και ώρες είναι ανοιχτό το μαγαζί και κάθε πότε κάνετε πρόγραμμα;
Η «Βαλίτσα» είναι ανοιχτή Τρίτη με Κυριακή από τις 18.00. Η Μπουάτ γίνεται κάθε Σάββατο στις 22.00. Οι κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα 99239677 και 99244043. Μπορεί κανείς να βρει τη σελίδα «Καφενείο Βαλίτσα» στο facebook και να ενημερωθεί για όλα τα live και τις εκδηλώσεις που γίνονται εκεί.