ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μιλήσαμε με τον Κύπριο εκπρόσωπο του Βacardi Legacy

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και συνάμα απαιτητικούς κοκτέιλ διαγωνισμούς, το Bacardi Legacy, αναζητεί κάθε χρόνο το νέο κοκτέιλ που θα αφήσει το δικό του στίγμα στις μπαρ σκηνές του κόσμου. Ο διαγωνισμός αυτός έχει καθιερωθεί από το 2006 με τους κριτές να αναζητούν το πραγματικά ‘legacy’ cocktail και να επιβραβεύουν εκείνους που δημιουργούν κοκτέιλ με σπουδαία γεύση, τα οποία μπορούν να επαναλάβουν εύκολα τόσο bartenders, όσο και από cocktail lovers από όλο τον κόσμο.

O διαγωνισμός αυτός προσελκύει άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να γίνουν οι καλύτεροι στον χώρο. Ένας από αυτούς είναι και ο εκπρόσωπος της Κύπρου, Αλέξης Αργυρού, που κατάγεται από τη Λευκωσία και θα μας εκπροσωπήσει με το κοκτέιλ του, Lefteros, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στο Μαϊάμι, ανάμεσα σε άλλες 37 χώρες.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το bartending;
Ξεκίνησε εντελώς κατά τύχη, όταν τα παιδιά στο μπαρ όπου δουλεύω, χρειαζόντουσαν ένα άτομο περιστασιακά για να δουλεύει έξω στο πόστο του host, ο αδερφός μου ήταν ήδη μέλος της ομάδας και εγώ είχα προϋπηρεσία ως σερβιτόρος, οπότε με κάλεσε για μια βάρδια. Τότε ερωτεύτηκα τον χώρο και τη δουλειά και συνεχίζω ακόμη εκεί 6 χρόνια μετά.

Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις μαγειρική/ζαχαροπλαστική και όχι κάτι σχετικό, για παράδειγμα οινολογία;
Οι σπουδές μου είναι μια αστεία ιστορία αφού στην αρχή ξεκίνησα ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο των πολιτικών επιστημών, μετά από λίγο καιρό κατάλαβα πως δεν ήταν για μένα, γι’ αυτό και σταμάτησα. Κάνοντας διάλειμμα για περίπου 1 χρόνο, ξεκίνησα να σπουδάζω αρτοποιία και ζαχαροπλαστική. Είναι ένας κλάδος άμεσα συνδεδεμένος με το επάγγελμά μου και με βοήθησε στο να ανοίξω τους ορίζοντές μου πέρα από τους περιορισμούς του bartending. Είμαι ακόμη μικρός, όμως, άρα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και για περισσότερες σπουδές στο μέλλον.

Πες μας λίγα λόγια για το ποτό, πώς προέκυψε το όνομα, από πού το εμπνεύστηκες και τι συστατικά περιέχει.
Το ποτό ονομάζεται Lefteros και είναι εμπνευσμένο από την τελευταία λέξη στην επιγραφή του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη. Τυχαίνει να πήρα το όνομά μου από τον χαρακτήρα του βιβλίου του, τον Αλέξη Ζορμπά και αυτό είναι τεράστια έμπνευση για εμένα αφού στο βιβλίο ο Ζορμπάς είναι η προσωποποίηση της ελευθερίας.

Η συνταγή για το κοκτέιλ Lefteros είναι:
45 ml Bacardi Carta Blanca
20 ml χυμός λεμονιού
15 ml σιρόπι αγαύης
Φρέσκα φύλλα θυμαριού
2 dashes olive bitters

Πού μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει;
Τα υλικά είναι εύκολο να τα βρει κάποιος, οπότε μπορεί να το δοκιμάσει ακόμα και σπίτι του. Αλλά αν θέλει να το δοκιμάσει φτιαγμένο από έναν επαγγελματία, μπορεί να έρθει στο Lost + Found να του το φτιάξω αυτοπροσώπως.

Πόσοι είστε οι φιναλίστ του διαγωνισμού;
Σε αυτή τη φάση «παίζουμε» 38 χώρες, όπου οι κριτές θα ξεχωρίσουν 16, στην επόμενη φάση παρουσιάζουμε ξανά για να αποκλειστούν οι 8 και τέλος από τους 8 θα επιλεχθεί ο νικητής που θα στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου spirit και ποιο το αγαπημένο σου cocktail;
Φυσικά το αγαπημένο μου spirit είναι το ρούμι και το αγαπημένο μου cocktail εκτός φυσικά από το Lefteros είναι το Daiquiri.

Ποιο συστατικό χρησιμοποιείς πολύ στα ποτά σου;
Τελευταία χρησιμοποιώ πολύ το φρέσκο θυμάρι αφού μετά τη νίκη του Lefteros ξεκίνησε να το ζητάει ο κόσμος ακόμα πιο πολύ.

Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις με το bartending;
Γιατί όχι και μέχρι την κορυφή; Εάν η παρουσίαση και η συνταγή μου αποδειχθούν επαρκείς, εγώ είμαι έτοιμος να το φτάσω μέχρι το τέλος.