ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Πρόεδρος: Ανεκπλήρωτες προσδοκίες ποιοτικής κρεατοφαγίας

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Με διακόσμηση ταβέρνας στη μοντέρνα της εκδοχή, γουστόζικα ξύλινα τραπέζια και καρέκλες σε άσπρο χρώμα, εμβληματική κόκκινη μπάρα και πινελιές που θυμίζουν παλιό μπακάλικο, ο Πρόεδρος είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη της οδού Θεμιστοκλή Δέρβη. Αποτελεί μέρος ελληνικής αλυσίδας κεμπαπτζήδικων, που λειτουργεί με εφτά υποκαταστήματα στον νομό Αττικής. Η ήδη πετυχημένη πορεία της αλυσίδας θεωρούσα ότι ήταν επαρκής λόγος για να περιμένω μια ποιοτική, προεδρική (!), ανατολίτικου τύπου κρεατοφαγία. Όμως, η εμπειρία δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τη φανταζόμουν.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι του Δεκέμβρη. Η υποδοχή στην είσοδο ήταν αρκετά ζεστή, το οποίο στην τελική, ήταν και το μόνο ζεστό στην όλη ατμόσφαιρα, γιατί μέσα στον χώρο επικρατούσε πα-γω-νιά. Κι αυτό χωρίς υπερβολή, γιατί πραγματικά οι μισοί θαμώνες, αλλά και μέλος του προσωπικού φορούσαν τα σακάκια τους στον εσωτερικό χώρο. Κάπου εκεί είχε κτυπήσει το πρώτο καμπανάκι, το οποίο όμως προσπεράστηκε με πολύ καλή διάθεση, γιατί όπως και να ‘χει, ατυχείς στιγμές μπορεί να συμβούν και στα καλύτερα μαγαζιά.

Περνώντας στο μενού, περιορίζεται σε μια μεγάλη κάρτα με δυο όψεις και περιλαμβάνει λίγο-πολύ αυτό που αναμένεται από ένα σουβλατζήδικο-κεμπαπτζήδικο με ανατολίτικο προσανατολισμό, ίσως και κάτι παραπάνω. Στα ορεκτικά πέρα από τις κλασικές αλοιφές, πλασάρονται διάφορα τυριά (φέτα σαγανάκι, παλαιωμένο κασέρι και χαλούμι στα κάρβουνα), ιδιαίτερα αλλαντικά (όπως ο δραμινός καβουρμάς και ο αρμένικος παστουρμάς) και άλλα διαλεχτά εδέσματα όπως το παραδοσιακό φαλάφελ και το λαχματζούν. Στις σαλάτες, υπάρχουν οι κλασικές αγγουροντομάτα, χωριάτικη, ντάκος, αλλά και οι διαφορετικές όπως αυτή με το σπανάκι, ρόκα, μανούρι και σύγκλινο Μάνης και η «Προεδρική» με φρεσκοκομμένα λαχανικά, τριμμένη ντομάτα, γαλοτύρι και ξηρούς καρπούς. Στα κυρίως θα βρεις κεμπάπ, κασερλί κεμπάπ (γεμιστό με τυρί), κεμπάπ κοτόπουλο, σις χοιρινό, σις κοτόπουλο και σις μοσχάρι σε τρεις εκδοχές: σε μερίδες ή πιατέλες, σούβλες και τυλιχτά σε πίτα. Τα επιδόρπια ακολουθούν κι αυτά τον γενικότερο προσανατολισμό του μενού με καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, κιουνεφέ και μπουγάτσα.

Για αρχή προτιμήσαμε την «Προεδρική» σαλάτα, που ενδεχομένως να ήταν πιο γευστική, αν η τριμμένη ντομάτα ήταν ώριμη με πιο πλούσιους χυμούς.

Επίσης, υπήρχε έλλειψη μπαχαρικών, που έδινε ένα γευστικά φτωχό αποτέλεσμα και γενικότερα, στα €8.90, ήταν μάλλον υπερτιμημένη. Το παραδοσιακό λαχματζούν είχε ωραία λεπτή ζύμη και ζουμερό κιμά, αν και θα προτιμούσα μια πιο πικάντικη νότα.

Για κυρίως επιλέξαμε να μοιραστούμε την Προεδρική πιατέλα, με τη λογική ότι περιείχε σχεδόν όλα τα είδη κρεατικών που προσφέρονται, για να μπορέσουμε να τα δοκιμάσουμε.

Το συγκεκριμένο πιάτο, αν και ικανοποιητικό σε ποσότητα, ήταν απογοητευτικό από πολλές άλλες απόψεις. Καταρχάς, η πιατέλα ήταν μικρή για να χωρέσει το περιεχόμενό της. Τα διάφορα είδη ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και χρειαζόταν μια μικρή ανασκαφή για να τα ανακαλύψεις όλα. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακατευτούν οι διάφορες μυρωδιές και να χάσει κάθε είδος την ξεχωριστή του γεύση. Τα κασερλί κεμπάπ είχαν απειροελάχιστο τυρί και τα χοντροκομμένα σις χοιρινό και κοτόπουλο ήταν στεγνά. Έπειτα, ήταν και η ποσότητα των κρεμμυδιών τόσο υπερβολική, που μπορούσε άνετα να μετρηθεί όπως και το χιόνι στην πλατεία του Τροόδους: σε εκατοστόμετρα. Την παράσταση έσωσαν κάπως το μυρωδάτο μοσχαρίσιο λουκάνικο και τα ψητά λαχανικά, ενώ οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι τηγανητές πατάτες ήταν φεσκοκομμένες στο χέρι. Προσπεράσαμε τα γλυκά, το γεύμα δεν μάς είχε εντυπωσιάσει και υπολογίσαμε ότι η γενικότερη εικόνα δεν θα μπορούσε να ανατραπεί.

Η εξυπηρέτηση παρουσίαζε αρκετές αδυναμίες, με μικρολαθάκια, αλλά κυρίως με αδιαφορία και βιασύνη, που δεν δικαιολογούνταν από την κίνηση του μαγαζιού.

Καταληκτικά, ενώ ο Πρόεδρος ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές και θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για καθημερινό, γρήγορο και νόστιμο φαγητό, χρειάζεται καλύτερη διαχείριση και περισσότερη προσοχή στις εκτελέσεις για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Βαθμολογία: 2.75/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.