ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

O Σταύρος Σταύρου μας συστήνει αγαπημένες του ταινίες και βιβλία

WIZ TEAM

Φωτο: Έλενα Τερέπεη

Ένα όνομα το οποίο τα τελευταία χρόνια το συναντάμε όλο και πιο συχνά στα οπισθόφυλλα των δίσκων και το ακούμε όλο και περισσότερο να αναφέρεται στο ραδιόφωνο. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια που έχουν τραγουδήσει καταξιωμένοι ερμηνευτές και μελοποιήσει σπουδαίοι συνθέτες, καθώς και τραγούδια για παιδικό θέατρο και σειρές της τηλεόρασης. Ο λόγος για τον στιχουργό Σταύρο  Σταύρου ο οποίος μας στέλνει το δικό του μήνυμα για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε και μας συστήνει αγαπημένες του ταινίες και βιβλία για να περάσουμε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο μας.

«Καμιά φορά σκέφτομαι πόσο τυχεροί είμαστε που αυτή την περίοδο -με τα πάντα στον χώρο του πολιτισμού να έχουν παγώσει- έχουμε τα τραγούδια μας. Που έχουμε ακόμα τα τραγούδια μας. Αυτά που πάντα μας κρατούσαν συντροφιά στα εύκολα και τα δύσκολα, στα όμορφα και στα άσχημα, στα μικρά και στα μεγάλα. Πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε στα σπίτια μας τον Μίκη, τον Μάνο, τη Λίνα, τον Σταμάτη, τον Θάνο… Που έχουμε την Άλκηστη, τη Δήμητρα, τον Γιάννη, την Ελευθερία… Γιατί τα τραγούδια είναι η ελευθερία μας. Είναι οι βόλτες που βγαίνουμε κλεισμένοι στο σπίτι, με τα ακουστικά στα αυτιά. Είναι τα ταξίδια που κάνουμε με τα μάτια κλειστά, ξαπλωμένοι στον καναπέ. Τα χρωστάμε στα τραγούδια μας… Και στα βιβλία… Και στις ταινίες … Ακόμα και στις θεατρικές παραστάσεις που αυτές τις μέρες «χώρεσαν» αναγκαστικά σε μια οθόνη. Μέχρι την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε ξανά στα θέατρα και στους συναυλιακούς χώρους, στα σινεμά και στις βόλτες… Και θα αγκαλιαστούμε σφιχτά! Και θα χειροκροτήσουμε δυνατά τους ανθρώπους αυτούς που αφιερώνουν τη ζωή τους στην τέχνη. Τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη τη δική μας, αλλά προπάντων της πολιτείας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν…

Εμένα η δοκιμασία αυτή με πέτυχε σε μια ξέφρενη περίοδο, που το 24ωρο δεν ήταν ποτέ αρκετό για να προλάβω όσα είχα να κάνω. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, αναρωτιέμαι αν θα τα έβγαζα τελικά πέρα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που περνάμε μου έδωσε την ευκαιρία να συναντήσω ξανά τον εαυτό μου, να αναθεωρήσω κάποια πράγματα, να ηρεμήσω και να δημιουργήσω. Και γράφω, γράφω, γράφω… Και διαβάζω! Α! Και βλέπω ταινίες! Ειδικά τα τελευταία δύο μου είχαν λείψει τόσο μα τόσο πολύ! Κάποια από αυτά τα φιλμ και τα βιβλία είναι που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας. Με μια ευχή … Ό,τι και να γίνεται στον κόσμο να μη σταματήσουμε ποτέ να χαμογελάμε, να ονειρευόμαστε και να αγαπάμε τις τέχνες…»

ΤΑΙΝΙΕΣ:

La vita e bella (1997)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτο Μπενίνι
Πρωταγωνιστούν: Νικολέτα Μπράσκι, Ρόμπερτο Μπενίνι, Χορστ Μπούχολτς, Μαρίζα Παρέντες, Τζορτζιο Κανταρίνι

Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκ!

Amelie (2001)

Σκηνοθεσία:  Ζαν-Πιέρ Ζενέ
Πρωταγωνιστούν: Οντρέ Τοτού, Ματιέ Κασοβίτς, Ρούφους Γουέινραϊ, Ντομινίκ Πινόν, Τζαμέλ Ντεμπούζ, Ιζαμπέλ Ναντί

Η ονειροπαρμένη Αμελί, μια ρομαντική και γενναιόδωρη γκαρσόνα, έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Όταν συναντά στο δρόμο της έναν εξίσου περίεργο τύπο, που συλλέγει πεταμένες φωτογραφίες από μηχανήματα αυτόματης φωτογράφησης, καταλαβαίνει ότι βρήκε την αδελφή ψυχή που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή.

The umbrellas of Cherbourg (1964)

Σκηνοθεσία Ζακ Ντεμί
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Νίνο Καστελνουόβο, Μαρί Μισέλ, Αν Βερνόν

Η 17χρονη Ζενεβιέβ, κόρη μιας χήρας, ιδιοκτήτριας ενός χρεωμένου ομπρελάδικου, είναι ερωτευμένη με τον Γκι, νεαρό μηχανικό αυτοκινήτων. Όταν όμως εκείνος φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας, τα ίχνη του χάνονται.

ΒΙΒΛΙΑ:

«Συγχώρεση» – Σώτη Τριανταφύλλου



«Η τέταρτη πόρτα» – Paul Halter



«Πλην» – Greer Andrew-Sean