ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Xάρης Αττώνης μας συστήνει αγαπημένα του βιβλία και ταινίες

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Φώτο: Τάκης Λυκοτραφίτης

Ο αγαπημένος ηθοποιός Χάρης Αττώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά και τον τελευταίο χρόνο μένει στη Λευκωσία. Σπούδασε παραστατικές τέχνες και κινηματογράφο στο Λονδίνο και υποκριτική στην Αθήνα.

Από μικρός ζούσε σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο και πάντα έβρισκε χρωματιστές διεξόδους στις ταινίες, τη μουσική, τα βιβλία, τα παραμύθια. Στην παλιά μεγάλη βιβλιοθήκη τόμοι με τα Παραμύθια του Άντερσεν, τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, τους μύθους του Αισώπου. Μεγαλώνοντας ανακάλυπτε και τα υπόλοιπα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, του Ιούλιου Βερν, του Λουντέμη και του Παπαδιαμάντη. Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες έμοιαζε με το πιο όμορφο σενάριο, με τον πιο μεγάλο στόχο που θα μπορούσε να θέσει στη ζωή του κι εκεί κάπου στην πρώιμη εφηβεία το Ζητείται Ελπίς και τα Ματωμένα Χώματα του χάραξαν για πρώτη φορά την καρδιά – κάτι που μέχρι τότε δεν είχε καταλάβει πως η τέχνη μπορούσε να κάνει. Και τότε ήρθε ο Μάγος του Οζ και μια ταινία γεμάτη με μουσική, χρώματα, παραμύθια, ουράνια τόξα. Μια ταινία που το ταξίδι γίνεται πάντα και μόνο με παρέα και τα όνειρα είναι τόσο εφικτά όσο και η πραγματικότητα. Και εκεί κάπου χάθηκε στις σελίδες του Μικρού Πρίγκιπα και άρχισε να πιστεύει πως μια μέρα θα έχει το δικό του πλανήτη να τον ταξιδεύει. Τα χρόνια περνούν μα τα παραμύθια δε φύγανε ποτέ από τη ζωή του. Στη μουσική, στα βιβλία, στο σινεμά, στο θέατρο. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και ο  Harry Potter του έδιναν αυτήν τη διέξοδο στο χρωματιστό ονειρικό κόσμο που συχνά είχε ανάγκη μα και το Χορεύοντας στο Σκοτάδι, ως η πιο σκοτεινή εκδοχή του σύγχρονου παραμυθιού και ξανά αυτό το χάραγμα στην καρδιά. Και τώρα, κλεισμένος στο σπίτι, κρατάει σαν φυλακτό όλα όσα έχει δει, όλα όσα έχει διαβάσει, όλα όσα τον έχουν ταξιδέψει. Και ξέρει πως αυτό το ταξίδι δε θα τελειώσει ποτέ.

Ο Xάρης Αττώνης μας προτείνει τρεις ταινίες και τέσσερα αγαπημένα του βιβλία που θα γεμίζουν ευχάριστα τον άπλετο ελεύθερο χρόνο μας

Ταινίες

Ο Μάγος του Οζ –   (1939)

Σκηνοθεσία:  Σίντνεϊ Λουμέτ
Πρωταγωνιστές: Νταϊάνα Ρος, Ρίτσαρντ Πράιορ, Μάικλ Τζάκσον

Η νεαρή Ντόροθι, παρέα μ' ένα σκιάχτρο, έναν τενεκεδένιο άνθρωπο, ένα λιοντάρι κι ένα σκυλάκι, ξεκινάει για να βρει το μάγο Οζ, που θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της. Ριμέικ μιας παλιάς κλασικής μουσικοχορευτικής ταινίας (γυρισμένης το 1939, με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ), δοσμένη μ' αρκετή φαντασία και ρυθμό, από τον Λουμέτ κι ερμηνευμένη, τη φορά αυτή, από μαύρους ηθοποιούς.



Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (2001)

Σκηνοθεσία:  Πίτερ Τζάκσον
Πρωταγωνιστούν:  Ελάιζα Γουντ, Λιβ Τάιλερ, Ίαν ΜακΚέλεν, Βίγκο Μόρτενσεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Σον Μπιν, Κρίστοφερ Λι, Ίαν Χολμ

Ο νεαρός Φρόντο, κάτοικος της Μέσης Γης, με τη βοήθεια του μάγου Γκάνταλφ και μιας ομάδας πολεμιστών, που απαρτίζουν τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, ξεκινά ένα επικό ταξίδι για να καταστρέψει ένα μαγικό δαχτυλίδι, πηγή δύναμης του Κακού. Καθ’ οδόν, όμως, είναι πολλοί αυτοί που αγωνίζονται να το αποκτήσουν. Το πρώτο μέρος της τριλογίας του Τόλκιν που θα ολοκληρωθεί σε τρεις ταινίες.



Χορεύοντας στο Σκοτάδι (2000)

Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Μορς, Πέτερ Στορμάρε, Κατρίν Ντενέβ, Μπιόρκ Κατρίν ντενέβ

Η Σέλμα, μια σχεδόν τυφλή Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ του 1964, συγκεντρώνει χρήματα για να χειρουργηθεί το παιδί της που πάσχει από την ίδια πάθηση. Όταν, όμως, ένας γείτονας κλέψει τις οικονομίες της, η αντίδρασή της θα οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις.




Βιβλία

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ



Ζητείται Ελπίς – Αντώνης Σαμαράκης



Ένα παιδί μετράει τ' άστρα - Μενέλαος Λουντέμης



Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες – Ιούλιος Βερν



Harry Potter – Τζ. Κ. Ρόουλινγκ