ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάμε για steak στον Αϊ Γιάννη

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη 

Δυο νεαρά αδέρφια που έχουν αγάπη στο καλό φαγητό και ειδικότερα στα στέικ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα υπέροχο cosy χώρο στο πίσω μέρος του πατρικού τους σπιτιού. Χωρίς κανένα background σε σχέση με τη μαγειρική αφού έχουν σπουδάσει και οι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα, ο Γιώργος και ο Χρίστος δημιούργησαν σιγά-σιγά το Salt & Fire και μας μιλάνε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα του χώρου, από πού προέρχονται τα στέικ και πόσο διαρκεί η αναμονή για να απολαύσεις το μενού τους.

Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία πίσω από το άνοιγμα του Salt & Fire.
Για να βρούμε την αρχή τις ιστορίας, πρέπει να πάμε πίσω στο 1999 και στο κέντρο της Ευρώπης, συγκεκριμένα σε ένα χωριό λίγο έξω από το Σάλτσμπουγκ, όταν σε ένα οικογενειακό μας ταξίδι γνωρίσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο που έψηνε απίστευτα στέικ σε μια απίστευτη ατμόσφαιρα. Από τότε μπήκε στη ζωή μας για τα καλά το καλό κρέας, και έτσι έγιναν τα στέικ η αδυναμία μας. Έπειτα από λίγο καιρό και μετά από μια μικρή έρευνα εισαγάγαμε την ειδική σχάρα από την Αυστρία. Ξεκινήσαμε να ψήνουμε στέικ στην αυλή μας για φίλους, αλλά με τον καιρό η αγάπη μας έγινε συνήθεια για όλη την παρέα. Μετά από πολλές σκέψεις και την ώθηση των φίλων μας αποφασίσαμε πως ήταν καιρός να δημιουργήσουμε κάτι που θα μπορούσε να φιλοξενήσει κόσμο σε επίπεδο εστιατορίου. Έτσι δημιουργήθηκε το Salt & Fire.

Αν δει κάποιος το μενού σας, μπορεί να πει ότι υπάρχουν λίγες επιλογές. Γιατί αυτό;
Ο κυριότερος λόγος είναι επειδή συνάδει με τα δικά μας πιστεύω και προτιμήσεις.

Δηλαδή;
Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να μην ξεφεύγει από τη συνήθεια που δημιουργήθηκε εδώ και χρόνια ανάμεσα σε εμάς και στους φίλους μας. Για να σας εξηγήσω καλύτερα, όταν πας σε ένα φιλικό τραπέζι συνήθως ο οικοδεσπότης ετοιμάζει ένα μικρό αριθμών επιλογών που πιστεύει ότι αυτά δημιουργεί καλύτερα και αυτά θέλει να φιλέψει στους καλεσμένους του. Έτσι με αυτό το σκεπτικό και εμείς περιορίσαμε τις επιλογές μας για να είμαστε σίγουροι ότι οι καλεσμένοι μας θα φεύγουν πάντα ικανοποιημένοι.

Υπάρχει χωρητικότητα για 25 καλεσμένους στο εστιατόριο, έχετε σκεφτεί μετά από την επιτυχία να πάτε σε πιο μεγάλο χώρο;


Καταρχάς είναι πάρα πολύ γρήγορα να μιλάμε για επιτυχία. Η επιτυχία φαίνεται από τη σταθερότητα σε βάθος χρόνου. Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να μετακινηθούμε, γιατί όλο αυτό που χτίζεται εδώ εμπεριέχει πάρα πολύ μεράκι και αγάπη, που είναι πολύ δύσκολο να το δημιουργήσουμε κάπου αλλού.

Εσείς τι προτιμάτε περισσότερο, fillet ή ribeye;
Εμείς προτιμούμε το ribeye, λόγω της απίστευτης γεύσης που δημιουργεί το επιπλέον λίπος. Φυσικά κάποιες φορές χρειάζεται και η τρυφερότητα που σου προσφέρει το fillet.

Όσον αφορά το ψήσιμο, ο πελάτης έχει την επιλογή του medium ή του well done, ή όλα ψήνονται στην ίδια θερμοκρασία;
Ο πελάτης έχει την επιλογή του rare, του medium και του well done. Φυσικά εμείς προτείνουμε το fillet rare και το ribeye medium. Ο λόγος που προτείνουμε το ribeye medium είναι επειδή σε αυτές τις θερμοκρασίες δίνεται δυνατότητα στο εσωτερικό λίπος να υγροποιηθεί και να προσθέσει γεύση στο κρέας.

Σας έχει κερδίσει γενικά ο χώρος της εστίασης; Θα θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο με αυτόν τον τομέα;
Όταν η δουλειά σου σού δίνει χαρά και δύναμη για να προσπαθείς για το καλύτερο, τότε νομίζω ότι δεν πρέπει να την αλλάξεις. Έχουμε κάποιες ιδέες που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε, αλλά ακόμα είναι νωρίς.

Ξέρουμε ότι υπάρχει waiting list. Πόσο σύντομα μπορεί κάποιος να βρει τραπέζι;
Εξαρτάται από το μέγεθος της παρέας, αλλά συνήθως 10 μέρες τουλάχιστον.

Θα είστε ανοικτοί τις γιορτές;
Θα είμαστε ανοικτοί κανονικά από Τετάρτη μέχρι Σάββατο. Αν θα ανοίξουμε κάποιες άλλες μέρες θα είναι ως σπέσιαλ event βραδιές, προσθέτοντας κάποια άλλα πιάτα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι για να ανακοινώσουμε.

Ανά τακτά διαστήματα προσφέρετε και άλλα cuts;
Ναι,έχουμε κάποιες σπέσιαλ επιλογές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα wagyu ribeye που είχαμε μέχρι πρόσφατα και black angus tomahawk που υπολογίζουμε να έχουμε για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Από πού προμηθεύεστε τα κρέατά σας;
Τα κρέατα έρχονται κυρίως από την Αυστραλία. Επίσης, μας ενδιαφέρει και η αμερικάνικη αγορά. Οι επιλογές αυτές είναι καθαρά λόγω της σταθερής καλής ποιότητας που έχουν.

Υπάρχουν επιλογές για κάποιον που δεν τρώει ή δεν προτιμά το κρέας;
Ναι, υπάρχει μια επιλογή σε ψάρι, που είναι συνήθως λαβράκι.

O χώρος είναι σε πίσω αυλή σπιτιού; Πώς μπορεί κάποιος να σας βρει εύκολα;
Ναι, ο χώρος είναι στην πίσω αυλή του πατρικού μας. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μας βρείτε είναι χρησιμοποιώντας εφαρμογές με χάρτες στο κινητό. Επίσης, το σπίτι είναι χαρακτηριστικό αφού είναι επενδυμένο στην πρόσοψη με πέτρα και φωτίζεται όταν είμαστε ανοιχτοί.

Info
ΤΗΛ.99999585
Κυριάκου Μάτση, Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, Λευκωσία