ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταβέρνα Ιεράμπελος: Η εμπειρία που αξίζει τη διαδρομή

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Στην άκρη του χωριού Φαρμακάς θα βρεις την ταβέρνα Ιεράμπελος, που στεγάζεται μαζί με το οινοποιείο Santa Irene.  Ο χώρος είναι καλαίσθητος, σε μοντέρνο ύφος και προσφέρει πανοραμική θέα της γύρω ορεινής περιοχής. Βασικό στοιχείο της σάλας είναι το τζάκι, που σκορπά απλόχερα τη θαλπωρή του στην ατμόσφαιρα.

Ο ιδιοκτήτης ο κ. Δανιήλ, με καταγωγή από το χωριό, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νότιο Αφρική διευθύνοντας το δικό του αρτοποιείο. Μετά από μια πετυχημένη πορεία, αποφάσισε να επιστρέψει και να προσφέρει στον τόπο του, επενδύοντας χρήμα, χρόνο και κυρίως ψυχή. Τον πετύχαμε στην ταβέρνα και μας μίλησε με πάθος για όλες τις μεγάλες του αγάπες: την οικογένεια του, το κρασί, το ψωμί και το φαγητό γενικότερα.

Η κουζίνα στον Ιεράμπελο αυτό-προσδιορίζεται ως fusion και για τον εν λόγω χαρακτηρισμό οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι πεπεισμένη. Αυτό όμως είναι δευτερεύουσας σημασίας όταν βρίσκεσαι σε μια μαγευτική τοποθεσία της υπαίθρου και όταν το φαγητό φτιάχνεται με δεξιοτεχνία και μεράκι. Στον κατάλογο θα βρεις χοιρινό και κυπριακό κοντοσούβλι, χωριάτικη χοιρινή μπριζόλα, χοιρινό κότσι και βοδινά φιλέτα διάφορων ειδών και κοπών. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι όλα αυτά ψήνονται σε φούρνο Josper, έναν εξειδικευμένο φούρνο με ξυλοκάρβουνο, ο οποίος έχει την ιδιότητα να προσδίδει μια μυρωδιά καπνιστού. Προσφέρονται επίσης τα κλασσικά πιάτα σχάρας (χοιρινό/κοτόπουλο σουβλάκι και σιεφταλιές), θαλασσινά, ζυμαρικά, burgers και πίτσες, καθώς και επιλογή για μεζέδες. Τις Κυριακές μεσημέρι λειτουργεί με μπουφέ.

Όλα τα ψωμιά της ταβέρνας είναι φρέσκα και φτιάχνονται επιτόπου χρησιμοποιώντας προζύμι. Ο ακούραστος κ. Δανιήλ δεν σταματά να πειραματίζεται. Μέχρι και τα προζύμια όλου του χωριού μάζεψε για να τα δοκιμάσει. Η αχνιστή κυπριακή "δαχτυλιά" που έφτασε πρώτη-πρώτη στο τραπέζι, είχε τραγανή κρούστα, μοσχομύριζε μέχλεπι και μαστίχα και ήταν ο καλύτερος προπομπός του γεύματος.

Ακολούθησε η σαλάτα "Ιεράμπελος"- ο απόλυτος ύμνος στα τοπικά υλικά - με διάφορα χορταρικά, καρότο, σέλινο, λάχανο, τις ξακουστές ντομάτες του Φαρμακά, ψητό χαλλούμι και ξύδι από τα σταφύλια του οινοποιείου. Η χοιρινή μπριζόλα ήταν μυθικών διαστάσεων και ζουμερή και το χοιρινό κότσι με σάλτσα από μανιτάρια ήταν τόσο τρυφερό, που μπορούσες να το κόψεις με το πιρούνι. Τα κυρίως πιάτα συνοδεύονταν με νόστιμες, φρέσκιες πατάτες wedges και ψητά λαχανικά με βαλσάμικο.

Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με κρασιά του οινοποιείου κι αφού χόρτασε το στομάχι και η ψυχή, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Θα κλείσω λέγοντας μόνο, ότι η εμπειρία στον Ιεράμπελο ήταν από αυτές που σε αφήνουν με ένα αίσθημα ζεστασιάς και ικανοποίησης. Και είναι αυτές οι εμπειρίες που κάνουν οποιοδήποτε ταξίδι, μεγάλο ή μικρό, να αξίζει τη διαδρομή.

Βαθμολογία: 4/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.