ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταξίδι στην ιστορία: Το Read προτείνει 8 βιβλία

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Πριν από αρκετά χρόνια ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, είπε «We are not makers of history. We are made by history» και είχε απόλυτο δίκαιο. Το παρόν και εμείς δεν θα υπήρχαμε αν δεν ήταν το παρελθόν. Στους δύο τελευταίους αιώνες και ιδίως στον 20ό, συνέβησαν αρκετά ιστορικά γεγονότα.

Για πολλούς η ιστορία είναι ένα βαρετό θέμα με αρκετές ημερομηνίες και γεγονότα, όμως δεν παύει να είναι το παρελθόν μας και σίγουρα καλό θα ήταν να έχουμε μια ιδέα του τι συνέβη γενικά σε διάφορες πτυχές της ζωής. Τα ιστορικά βιβλία, λοιπόν, σε βάζουν, μέσα από τις σελίδες τους, στη θέση των ανθρώπων που ζούσαν τότε, και μπορείς να δεις την ιστορία μέσα από τα μάτια τους, όπως θα σου τη διηγούνταν κάποιος που την έχει ζήσει, με σκέψεις, συναισθήματα και γεγονότα που δεν περιορίζονται σε μάχες.

Η βιβλιοθήκη Read προτείνει 8 βιβλία όπου μπορείτε να δείτε πτυχές της ιστορίας από μια άλλη ματιά.

Ιστορία της φαρμακευτικής - Ελένη Σκαλτσά


Στο σύγγραμμα περιγράφεται η εξελικτική πορεία των φαρμάκων από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα.

Η Κύπρος τον εικοστό αιώνα: κράτος, κοινωνία και οικονομία - Γ´ Ημερίδα Ιστορικού Αρχείου Τράπεζας Κύπρου


Η Ημερίδα εξετάζει όψεις της οικονομίας της Κύπρου τον 20ό αιώνα. Η Κύπρος έχει το χαρακτηριστικό ότι η μετάβασή της από την προβιομηχανική στη μεταβιομηχανική κοινωνία (και οικονομία) έγινε σχετικά σε σύντομο διάστημα. Το διάστημα 1878-1980 (λίγο παραπάνω από 100 χρόνια), η οικονομία και η κοινωνία της Κύπρου έζησαν τη μετάβαση στην αποικιακή περίοδο, δύο παγκόσμιους πολέμους, μετάβαση από την αποικιακή στη μετα-αποικιακή περίοδο, την τουρκική εισβολή του 1974 και την ανασυγκρότηση σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου κυριάρχησαν αλλαγές παγκόσμιας εμβέλειας (ενδεικτικά: δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, μακροχρόνια αντιπαράθεση ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης, δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.).

Soccer 150 Years - Jose Eduardo De Carvalho


Η Ιστορία του ποδοσφαίρου. Το βιβλίο είναι στην αγγλική γλώσσα.

Ιστορία της Τέχνης - Άννυ Μάλαμα


Αυτό το ιδιαίτερα γοητευτικό βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στην ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Συγκεκριμένα αναλύεται ο ιστορικός προσδιορισμός των βασικών εννοιών. Γίνεται μία αξιολογική θεώρηση που εμπεριέχει κάθε ιστορική αφήγηση από τη στιγμή που επιλέγει τα συστατικά της μέρη, τα θέματα δηλαδή στα οποία θα αναφερθεί. Τέλος παραθέτει αντιπροσωπευτικά δεδομένα όχι μιας εποχής ή μιας κοινωνίας συλλήβδην, αλλά του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται και πράττουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε πως η αντιμετώπιση του αντικειμένου της ιστορίας της τέχνης είναι σκόπιμο, διότι συμβάλλει στο να προχωρά πέρα από το όριο της αισθητικής αποτίμησης, να μην περιορίζεται στην απαρίθμηση αριστουργημάτων και ούτε να αναζητά μεγαλοφυΐες και χαρισματικές προσωπικότητες.

Το Παρελθόν στο Δίκτυο: Εικόνα, τεχνολογία και ιστορική κουλτούρα στη σύγχρονη Ελλάδα - Μήτσος Μπιλάλης


Χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ανεβάζουν στο διαδίκτυο ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες πληροφορούν τους επισκέπτες τους για τις προτιμήσεις τους, τις συνήθειες, τα ταξίδια, τα πράγματα που είναι και εκείνα που θα ήθελαν να είναι. Σ’ αυτές τις «ιδιωτικές» γωνιές του Internet, κατά έναν απρόσμενο τρόπο, η παρουσία του παρελθόντος είναι εντυπωσιακή· επίμονες, συνεχείς και εκτενείς αναφορές στο ιστορικό παρελθόν μεταμορφώνουν τους ιδιωτικούς κυβερνοχώρους των πρώτων Ελλήνων «κατοίκων» του διαδικτύου σε πεδία ανάδυσης ετερόκλητων αφηγήσεων για το συλλογικό παρελθόν. Ποια είναι η σχέση αυτών των αναδυόμενων ιστορικών αφηγήσεων με την ιστορία που έχουμε συνηθίσει να μαθαίνουμε και να γράφουμε στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων;

Έλληνες του Πόντου - Βλάσης Αγτζίδης


Η γενοκτονία των Ελλήνων στον μικρασιατικό Πόντο, όπως και εν γένει η γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών από τον τουρκικό εθνικισμό, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πλέον «επικίνδυνα» ζητήματα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας. Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους επιχειρήθηκε η αποσιώπηση των τραγικών γεγονότων, η απώθηση της τραυματικής εμπειρίας, η απόκρυψη του κόστους της ήττας, ο εξωραϊσμός του τουρκικού εθνικισμού. Με βάση τη σημερινή μας λογική, είναι ακατανόητο το γεγονός ότι κάποια στιγμή -στην Ελλάδα που προέκυψε από το ‘22- επελέγη η πολιτική της.

The History of London - Walter Beasant

Το βιβλίο γράφτηκε το 1901 αρχικά ως παιδικό βιβλίο, περιέχει όμως σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία της πόλης του Λονδίνου εκείνη την εποχή.

Triumph and Tragedy-World War II - Winston Churchill

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55 και κάτοχος Νόμπελ λογοτεχνίας, περιγράφει γλαφυρά τους τελευταίους καθοριστικούς μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ περιγράφει την εξατομικευμένη ιστορία, που περιστρέφεται γύρω από τη συμμετοχή του ιδίου ως πρωθυπουργού στις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το βιβλίο αποτελείται από δύο αλληλένδετες προσεγγίσεις: μια αφήγηση της ιστορίας του πολέμου και ένα σύνολο ιστορικού υλικού που αποτελείται από τηλεγραφήματα, επιστολές και σημειώσεις που αποστέλλονταν και λαμβάνονταν κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε τις επικοινωνίες του Τσόρτσιλ με τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ και τον Ιωσήφ Στάλιν. Ο Τσόρτσιλ κατέγραψε με επιτυχία την οπτική του για τους στρατιωτικούς και πολιτικούς αγώνες, αφήνοντας κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

Κατεβάστε την εφαρμογή:
Λήψη εφαρμογής από Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spp.read&hl=en  
Λήψη εφαρμογής από App Store: https://apps.apple.com/cy/app/read-library/id763522088