ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τhe Mule»: Σαν το παλιό καλό κρασί…με αδυναμίες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΛΑΗΣ

Του Ανδρέα Μαλάη

Χαλαρός, υπερήφανος, χορτασμένος και «εφηβικά» ώριμος, ο Clint Eastwood πρωταγωνιστεί στο «Τhe mule», σε δική του σκηνοθεσία, μια ταινία που πέρα από τις αρκετές αδυναμίες της, μας ασκεί μια υποβλητική γοητεία που δεν επιτρέπει σε κανένα σημείο να αμφισβητήσουμε την αυθεντία μιας από της πιο θρυλικές μορφές στην ιστορία του κινηματογράφου. Συγκαταβατική και παρηγορητική, η ερμηνεία του Eastwood, ζυμωμένη στο πέρασμα εβδομήντα χρόνων εμπειρίας, γίνεται στο σημείο αυτό το ιδανικότερο όχημα για μια αβίαστα φυσική ερμηνεία που φέρει τη στόφα του παλιού, καλού σινεμά. 

Στα 90 του χρόνια, κι αφού κλείνει η επιχείρησή του, ο βετεράνος πολέμου Earl Stone εμπλέκεται τυχαία – σχεδόν – στην εμπορία ναρκωτικών ως βαποράκι μεταφέροντας κοκαϊνη αξίας πέραν των τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, καλείται να συμφιλιωθεί με την οικογένειά του, την οποία, εξαιτίας της εργασιομανίας του, εγκατέλειψε, ακόμη και στις πιο σημαντικές στιγμές. Σεναριακά, η πορεία κινείται μονότονα προς την έξοδο, ακολουθώντας γραμμική αφήγηση, γεγονός που στερεί από το αποτέλεσμα το ενδιαφέρον που θα την καθιστούσε αρκετά πιο διεισδυτική, ενώ ορισμένοι από τους βασικούς άξονες της υπόθεσης αγγίζονται ακροθιγώς σε σημείο που μας ξαφνιάζει κάπως η κατάληξή τους. Φτάνουμε, έτσι, στο σημείο να πληροφορηθούμε για την αδιάφορη στάση του ήρωα απέναντι στην οικογένειά του μόνο μέσα από τα συνεχή παράπονα τους – χωρίς πειστικές εξηγήσεις και διεισδυτικές απόπειρες ψυχογραφήματος, γι’ αυτό όταν εν τέλει ο ίδιος αποφασίσει να σταθεί στο πλευρό τους, αυτό μοιάζει να προκαλείται κάπως εκβιαστικά ή τουλάχιστον χωρίς ιδιαίτερη πειθώ.

Η πάντα αγαπημένη Dianne Wiest ερμηνευτικά γειωμένη και έμπειρη, δίνει τα πάντα σε έναν ασυνεπή, ωστόσο, ρόλο που την αδικεί, ενώ ο Cooper στον ρόλο του αστυνομικού διεκπεραιώνει σχεδόν μηχανικά έναν ρόλο, που, βέβαια, δεν έχει ιδιαίτερες ερμηνευτικές αξιώσεις. Εν τέλει, η αυθεντία του Eastwood δικαίως σώζει την ταινία, που αξίζει αν μη τι άλλο ως ένα αυτοβιογραφικό κινηματογραφικό σχόλιο ενός… μοναχικού, γοητευτικού καβαλάρη.